Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zašto Italijani imaju odlična sigurnosna vrata

Ako kupujete sigurnosna vrata i u potrazi ste za odgovarajućim modelom verovatno ste više puta čuli da vam prodavci nude italijanska sigurnosna vrata i da kažu da su najbolja. Italijanske brave renomiranih proizvođača Cisa i Mottura već su dobro poznate na našem tržištu. Zbog vrhunskog kvaliteta izrade, mnogi domaći proizvođači sigurnosnih vrata odlučili su se da u svoje modele vrata ugrade baš ove brave. za njih je i obezbeđena garancija i servis.Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA Zašto Italijani imaju odlična sigurnosna vrata


Foto: Mirandre

Šta je sa sigurnosnim vratima? Zašto su vrata iz ove južnoevropske zemlje toliko tražena i popularna. Nije tajna da naši domaći proizvođači i prodavci sigurnosnih vrata svoje sopstvene modele kreiraju po uzoru na italijanske. Preuzimaju se ideje ne samu u vezi sa estetskim izgledom i dizajnom, već se preslikavaju i konstrukcije i poprečni preseci sigurnosnih vrata kako bi se dobio savršen model koji je napravljen od kvalitetnih materijala sa kvalitetnom ispunom, a čija cena je niža u odnosu na original. Ovo su pozitivni primeri i nije ništa loše ugledati se na uspešnu konkurenciju. Ovde svakako nije u pitanju kopiranje tuđih proizvoda. Domaći proizvođači sigurnosnih vrata prave svoje jedinstvene modele koji su inspirisani italijanskim, ili bolje rečeno, koji su nastali koristeći ideje na osnovu kojih su napravljena vrata najuspešnijih proizvođača iz ove zemlje.

Neki pod najpoznatijih italijanskih proizvođača sigurnosnih i blindiranih vrata su Dierre, Alias, Gasperotti, Metalnova, Vighi, Torterolo&Re, Oikos. Njihovi modeli sigurnosnih vrata stvarno izgledaju impresivno. Šta ih je proslavilo i zašto su toliko tražena i van granica Italije?

NEPOGREŠIV DIZAJN ITALIJANSKIH SIGURNOSNIH VRATA

Italijani su poznati po nepogrešivom dizajnu kada su u pitanju ne samo sigurnosna vrata već svi proizvodi koji dolaze iz ove zemlje. Jednostavno, oni su nacija od stila. Poznati po svojoj modnoj sceni, uvek su bili sinonim za dobar ukus i osećaj za lepo pretočen u finalni proizvod. Isto je tako i sa na[om glavnom temom blindiranim – sigurnosnim vratima. Neko može pomisliti da je to proizvod koji ne daje mnogo prilike da se rasplamsa mašta dizajnera. Moguće je da bi neko drugi rekao da za sigurnosna vrata nije toliko važno kako izgledaju već kako rade i da li vrše svoju osnovnu funkciju. Međutim, niko od njih nije baš u pravu. Svakako je tačno da je osnovna funkcija vrata da obezbede dugotrajnu sigurnost prostora. Ali, to ne isključuje i težnju da vrata budu lepa. Sigurnosna vrata talijanskih proizvođača oduševiće svakog na prvi pogled. Ona deluju veoma luksuzno i skupo. Dizajn je zaslužan za to da ostavljaju utisak da su moderna, kvalitetna i napravljena sa stilom. Kada se uklope u okolinu posetioce vašeg doma neće ostaviti ravnodušnim.

TAJNA JE U DETALJIMA

Šta je to što ova sigurnosna vrata čini tako neodoljivim? Tajna leži u detaljima. Ranije smo pisali o tome koliko je važno da se sigurnosna vrata estetski uklapaju u prostor u kom se nalaze. Detalji o kojima je reč predstavljaju razmišljanje izvan nekih strogih okvira. Kvake na sigurnosnim vratima ne moraju biti obične i klasične. Većina modela na našem tržištu ima slične kvake kada je oblik i veličina u pitanju. Boje su takođe klasične: sjajna srebrna, mat srebrna i zlatna. Takođe, položaj im je gotovo uvek identičan, ako izuzmemo levu ili desnu stranu, kvake su postavljene uvek na istoj visini. Da li ste razmišljali šta bi se desilo kada bi kvaka bila postavljena malo više u odnosu na uobičajeno mesto? Italijanski dizajneri jesu. Desilo bi se da bi se jednim malim potezom razbila monotonija. Vaša dosadna sigurnosna vrata postala bi „woow“ sigurnosna vrata. Ovo pomeranje prati i izmeštanje brava, tako da čitava vrata dobijaju jednu novu stilsku dimenziju. Ko kaže da veličina kvake treba da bude nešto što je zakucano u određenim dimenzijama. Sigurnosna vrata italijanskih brendova Metalnova i Oikos imaju modele sa ogromnim kvakama u vidu vertikalno postavljenih metalnih ručki koje izgledaju fantastično. Interesantno je kako čak i sigurnosna vrata koja imaju kvake standardne veličine, oblik je modifikovan na takav način da je nešto što je obično okruglo postalo četvrtasto, a dobijeni rezultat je impresivan. Tančina umetničkog osećaja, nešto je što se rečima ne može objasniti, ali ako bismo morali nekako a ga definišemo, rekli bismo da je to trenutak slobode, kao najslađeg osećaja znanog čoveku. Svako ko izađe iz kolotečine i monotonije za to dobija nagradu i divljenje drugih. Tako je i sa dizajnom, nešto što izlazi iz okvira standardnog, a pri tom je savršeno i izbalansirano, smelo na svoj način, u ljudima budi samo osećaj priznanja i divljenja.

Blog ilustracija SIGURNOSNA VRATA Zašto Italijani imaju odlična sigurnosna vrata


Foto: Pixels

DRVENI PANELI KOJI OBLAŽU SIGURNOSNA VRATA

Obloge koje predstavljaju spoljnu i vidljivu stranu sigurnosnih vrata mogu biti ofarbane u razne boje i imati razne dezene. One koje imitiraju teksturu drveta jedna su od dobro poznatih opcija. Kada su inovacije koje donose italijanski dizajneri u pitanju, tu možemo naći mnogo toga zanimljivog. Vrata sa posebnim metalnim linijama kao deo dezena, neobične ali svedene boje, reljefne linije geometrijskog oblika – sve izgleda savršeno. Čak i kad su u pitanju neutralne boje drveta, fascinantno je kako je nijansa izabrana s punom pažnjom tako da se uklapa savršeno sa svim metalnim delovima i okovima.

METALNI DELOVI

Svaka sigurnosna vrata imaju dosta metalnih delova. Tu su šarke, brave, okviri i već pomenute kvake. Neki modeli imaju panele sa posebnim metalnim ramovima. Svaka linija je dovedena do savršenstva. Metal je dao posebnu notu dizajnu. Bilo da je uglačan i sjajan ili mat i peskiran, svaki element je ukrojen perfektno.

ŠTA JE KOD NAS NASTALO PO UZORU NA ITALIJANSKA SIGURNOSNA VRATA

Najskuplji i najluksuzniji modeli na našem tržištu nastali su po uzoru na prestižne italijanske. Sigurnosna vrata srednje klase uzimaju neke elemente koji su uglavnom vezani za funkcionalnost i konstrukciju, a manje dizajn i vizuelni efekat. Doduše, neki naši proizvođači su i u svoje modele srednje više klase utkali poseban šmek koji njihova vrata vizuelno izdvaja od običnijih modela kakve viđamo svakodnevno.

Domaći proizvođači sigurnosnih vrata bi donekle trebalo više da se pozabave dizajnom o vizuelnim utiskom koji njihova vrata ostavljaju. Cene sigurnosnih vrata su raznolike, a ponuda je velika. Recept za pridobijanje novih kupaca je pored konkurentne cene, nešto novo i osvežavajuće kada je estetika u pitanju. Kako ne bismo imali previše sličnih sigurnosnih vrata, dobro bi bilo da proizvođači angažuju umetnike i dizajnere koji bi svoje sveže ideje utkali u prototipove novih modela. Sigurno je da bi na taj način privukli kupce, a svakako bi postali prepoznatljivi po posebnom vizuelnom identitetu. Ulaganje u poboljšanje izgleda već kvalitetnih sigurnosnih vrata, svakako je pametna i dobra ideja.

M. K.

Back to Top