Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zašto su kartonske kutije najbolje pakovanje za tehničku robu

Koji je najbolji način za pakovanje tehničke robe koja je najčešće osetljiva i treba je zaštiti od lomljenja i oštećenja?
Bela tehnika, kao i ostala tehnička roba pakuje se u kartonsku ambalažu u kombinaciji sa zaštitnim elementima od stiropora. Važno je da se osigura da oni u dobrom stanju dođu iz fabričkih pogona sve do potrošača. Reč je proizvodima koji na tržištu uvek imaju jaku konkurenciju koju čino veći broj kompanija. Garancija je nešto što im može dati prednost. Ali, da bi se do toga došlo, od suštinske je važnost razmišljati na vreme o kvalitetnom pakovanju. Uloga ambalaže je da čuva proizvod, ali i da ga predstavi kupcima. Što se tiče kartonske kutije u koje se pakuje tehnika, one ne moraju nužno biti specijalno dizajnirane da privuku kupce, zato što je reč o proizvodima koji su izloženi na policama prodavnica direktno, bez pakovanja. Tek kada se kupac odluči za neki, onda stupa na scenu pakovanje i ambalaža. Zato kartonske kutije u koje je upakovana tehnička roba, nisu lepe. Njihova funkcija je da štite i da obezbede da proizvod neoštećen stigne do domaćinstva ili drugog objekta u kom će se koristiti.

Blog ilustracija: Zašto su kartonske kutije najbolje pakovanje za tehničku robu


Foto: Pixabay

Viđali smo ove kutije od kartona i prvo što možemo da primetimo je da one zaista mogu imati mnogo dimenzija. Od onih najmanjih u koje se pakuju najsitniji uređaji ili neke pomoćne i dodatne komponente, do onih velikih u koje staju najveći frižideri i zamrzivači. Karton je materijal koji ima tu moć da ga s lakoćom možemo skrojiti i spojiti od njega načiniti kutije svih mogućih veličina. Njegova druga važna karakteristika je da je izuzetno lak. Tehnički uređaji mogu da budu veoma masivni, teško ih je nositi i transportovati ručno, za njihov prenos često se koriste posebna kolica ili nekad mašine kao što su viljuškari. Zamislite još kada bi na svu tu masu dodali neko masivno pakovanje. To ne bi bilo nimalo praktično. Karton je lak ali s druge strane veoma jaki i izdržljiv materijal. Kada se dodatno zaštiti providnim folijama i lepljivim trakama, njegova izdržljivost se povećava i on postaje još otporniji na pucanje i kidanje. To je već dovoljno razloga zbog kojih je decenijama nezamenjiv materijal od kog se izrađuje ambalaža za tehničku robu.

Karton je vrsta papira, dobija se preradom drveta. Može se reciklirati i treba da se reciklira. To ga čini ekološkim materijalom. Recikliranje papira i kartona manje košta od recikliranja nekih drugih sirovina. Da li je neki materijal ekološki zavisi i od činjenice iz kojih izvora on dolazi. Karton i papir koji su proizvedeni iz obnovljivih izvora i imaju kontrolisano poreklo, a na kraju svog veka odu u reciklažu, mogu se smatrati 100% ekološkim. Šta to zapravo znači? To znači da je za proizvodnju kartona ili papira korišćeno drvo koje je namenski zasađeno za tu svrhu. Nekontrolisana seča šuma u papirnoj i drvnoj industriji predstavlja veliki izazov za sve one koji se bore da se održi ekološka ravnoteža na planeti. to treba da bude briga svih nas. Planeta Zemlja je jedina koju imamo, a pri tom je čarobna i čudesna. Ne postoji ni jedno znano i neznano mesto u svemiru koje bi imalo uslove za život ljudi, a da pri tom izgleda tako magično kao naša planeta. Prema njoj se ne odnosimo kako dolikuje. Zato je svaki detalj važan. Svako je odgovoran, jer ne postoji neko drugi ko o tome treba da razmišlja. Kartonske kutije, tj. karton kao materijal ne predstavljaju ni zagađivača ni globalni problem ako se povede računa o tome da se recikliraju i da se proizvode preradom drveća iz namenski sađenih šuma.

Kutije od kartona u koje se tehnička roba pakuje u fabrikama posebno su skrojene i osmišljene da u milimetar odgovaraju proizvodu kome su namenjene. One su jedinstvene i nema posebnih modela ili veličina. Svaki model televizora, tostera, frižidera ili bilo kog drugog uređaja ima svoju kutiju koja je specijalno za njega napravljena. Razmišlja se i o uštedi prostora. Zato nekad, kad raspakujete neki kućni uređaj, koji je bio savršeno skockan unutra, posle ne možete tako lako da ga vratite u kutiju. To je zbog toga što je kartonska kutija napravljena tako da bude što manjih dimenzija, a dovoljno velika da u njega stane dotični model tog aparata. Uređaj se u fabrici pakuje u kutiju na jedinstven način, a oko njega se pakuju svi dodatni delovi, kao i posebni zaštitni elementi koji takođe mogu biti od kartona. To su štitnici za ćoškove na primer. Zaštitni elementi u kutijama mogu biti i od stiropora. Njihova uloga je da amortizuju i zaštite bilo koji deo koji bi se tokom transporta mogao mućkati u kartonskoj kutiji i na taj način oštetiti. Minimalna dimenzija svake kartonske kutije važna je zbog uštede u transportu. Naime, prekookeanski transport brodovima, kargo transport posebnim avionima, ili pak drumski i železnički transport – sve to košta. Naplaćuje se po masi, ali isto tako važne su i dimenzije i zapremina paketa. Ako je kartonska kutija za neki proizvod neopravdano veća onda manje tih kutija može da stane u kamion, na primer. Na taj način poskupljuje se transport tog proizvoda, što podiže njegovu cenu. povećana cena je rezultat dodatnog, nepotrebnog troška, a ne zarade proizvođača. Zato je ambalaža važna i zato su kartonske kutije u koje se pakuje roba uvek knap i tako skrojene, da Vam je skoro uvek teško ako iz nekog razloga treba da zapakujete ponovo robu koju ste već otpakovali. Probate ovako ili onako, malo promenite ugao i ne ide. A vešte ruke radnika u fabrici su to zapakovale i stiglo je do Vas u istoj toj kutiji, neoštećeno. Tajna je upravo u štednji prostora. Zato se kartonske kutije ne kroje odokativno, već se to radi kompjuterski nakon što se napravi proračun koji je idealan raspored u kutiji i kako bi svaki element bio spakovan na adekvatan način.

Još jedna prednost kartonskih kutija u koje se pakuje tehnička roba je što se na njima štampaju standardne oznake kojima se označava koji kraj ide gore, da je roba lomljiva ili da ne sme da dođe u dodir sa vlagom. Ovo su samo primeri nekih od oznaka koje se mogu naći na kartonskim kutijama. To su univerzalne oznake koje su prihvaćene kao standard u celom svetu, tako da ih može razumeti svako, odakle god da dolazi i kojim god jezikom da govori.

Pročitajte još:

- Pizza se pakuju u kartonske kutije

M. K.
Back to Top