Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ženske naočare za sunce u trendu za 2020 u optičarskim radnjama

Koje naočare za sunce su sada u trendu? Možda imate utisak da se moda ne menja tako brzo, a možda ipak mislite da trendovi pljušte jedan za drugim. Istina je uvek negde na sredini. Šta je sa sunčanim naočarima i koliko se main stream promenio u odnosu na prošlu sezonu?

Kao i dosad svaka optika već se snabdela najnovijim modelima sunčanih naočara za žene i za muškarce. Pored toga tu su i novi trendi okviri za naočare za vid. Uvek se može birati između onih koje su povoljnije i koje su napravile manje poznate kuće do onih najskupljih koje potpisuju svetski poznati modni dizajneri. Ako pratite modu, onda dobro znate da aksesoar poput sunčanih naočara uvek daje poseban akcenat Vašem izgledu i da se trendovi iz godine u godinu menjaju. Sada čak mnogo brže nego što je to bilo pre dvadeset godina. To ima svoje objašnjenje. Naime, pre dve decenije nismo imali toliku globalnu dostupnost informacija kao danas. Modne novine su se plasirale isključivo na revijama, preko medija, a do šire publike su najbrže dolazili putem modnih časopisa u štampanom izdanju. I tu su poneka trendovi uvijeni u umetničke editorijale, koje nije svako umeo na prvu loptu da dokuči. Za usvajanje novog trenda tada su bili zaduženi i trend seteri. Publika se ugledala na poznate ličnosti i kopirala njihove stilove. Modne kuće su svoje nove kreacije plasirale putem maloprodajne mreže. Jasno je da je tada bilo potrebno mnogo više vremena da se neki trend raširi globalno, te da ga publika usvoji i da on zaživi. Kada se jednom ustali, drugi ga nije tako brzo mogao smeniti. Zato sada možemo da kažemo kakve su se naočare za sunce nosile osamdesetih godina dvadesetog veka. Isto tako možemo pomenuti i devedesete. Osamdesete i devedesete? Pa to su čitave decenije! Primećujete da su se modni trendovi razvlačili na period od deset godina. Danas, nema šanse da se tako nešto ponovi. Da li biste mogli da definišete trend od 2010. do danas? To nije jedan trend, već više njih. Decenija kao takva, neće i ne može imati jedinstvenu osobenost. Naročito što su u trend počele da se vraćaju stvari iz prošlosti. To najbolje primećujemo kada gledamo stare filmove, na primer iz osamdesetih i devedesetih i primećujemo da nam ta moda uopšte ne bode oči. Štaviše, vidimo skoro identične naočare za sunce koje danas kupujemo u optikama, a i same linije u garderobi su takve da skoro možemo da ih poistovetimo sa sadašnjim trenutkom.

Blog ilustracija: Naočare za sunce u trendu za 2020 u optičarskim radnjama


Foto: Pixabay

Da ne bude zabune, pa da pomislite da su sve nove naočare za sunce i novi okviri kopija nekih modela od pre 30 ili 40 godina. Naravno da ima inovativnosti itekako. Ovo je bio samo mali osvrt na to da su i dalje na sceni prisutni retro modeli čija popularnost ne jenjava. Šta je to onda što je trend ove sezone kada su naočare u pitanju?

Vraćaju se u modu manje naočare za sunce. Do pre godinu dana na sveni su dominirale velike i oversized naočare raznih oblika. Bilo je veoma malo modela koji imaju stakla i okvire manjih dimenzija. Prvi proboj napravile su oštre mačkaste manje naočare za sunce, koje su se pojavile prošle godine. One su sada postale dominantne. Pored mačkastih, među manjim naočarima tu su i one koje imaju pravougaoni oblik, ali zaobljene na ivicama. Ako bismo merili da li prevagu nose ovalne u odnosu na četvrtaste ipak bismo rekli da u toj trci pobeđuju ove prve. Dakle, naočare sa manjim staklima su novina i više dizajnerskih kuća se odlučilo da ide u tom pravcu. Ipak, veće naočare su i dalje prisutne, ali ipak moramo reći da one koje su naglašeno oversized ipak nisu toliko u trendu. Od većih naočara najistaknutiji su četvrtasti modeli sa definisanim okvirima koji su neutralnih boja ili imaju neki, takođe neutralni dezen.

To je što se veličine naočara za sunce tiče. U optičarskim radnjama smo videli sve najnovije modele i jasno je da je prvi utisak koji svima pada u oči upravo povratak manjih naočara. Osim toga, šta je to još što je novo? Novo je to da je sve manje modela koji nemaju okvir, odnosno, gotovo svi novi modeli imaju mahom plastične okvire u neutralnim bojama. Kada je već o bojama reč, kolorit je dosta smiren ove sezone jer oblik je taj koji nosi akcenat svih modela. Tako je većina naočara crne boje. Osim crne, prisutni su i modeli sa belim okvirima i poneki sa braonkastom nenaglašenom mačkastom šarom kao što su nove MiuMiu okrugle naočare. Nema više nekih drečavih boja, a i crvena se izgubila, tako da, gotovo sve se svodi na dve boje crnu u belu, gde je crna dominantna.

Pomenuli smo da među većim naočarima dominiraju četvrtaste. Ali, to nisu grube velike kvadratne i pravougaone naočare. To su modifikovani mačkasti modeli, kao i trapezasti modeli crne boje. Nepravedno bi bilo ako bismo rekli da su sve naočare četvrtaste. Štaviše, nešto manje od polovine novih modela je ovalno i okruglo. Takođe imamo i modele u obliku srca. Okrugle, četvrtaste i ovalne naočare srednje veličine, kao i te u obliku srca imaju izražene deblje okvire od plastike i to u beloj boji. Takav trend bio je veoma popularan jedno vreme tokom devedesetih.

Ako bi trebalo da sumiramo ili da jednom rečju predstavimo trendove sunčanih naočara koje su sad u prodaji to bi onda bila elegancija i šik. Ovo nije sezona senzacionalizma i šokantnih detalja, naočare za sunce su kreirane za sofisticirane dame. Možda su trendovi i moda tu da smire malo burne globalne događaje, a možda im je cilj da nas podsete na srž prefinjenosti i elegancije koja je sve više prisutna u ženskom odevanju i u modnom aksesoaru.

Pročitajte još:

- Da li su naočare u optičarskim radnjama skupe

M. K.
Back to Top