Dečija pozorišta Kragujevac

Registruj se
Prijavi se
Dečija pozorišta Kragujevac
pozoriste-za-decu-kragujevac-decija-pozorista
Istorija lutkarstva u Kragujevcu počinje 11.
oktobra 1994.
godine, kada je održan 1.
Međunarodni lutkarski festival malih formi.
Tog datuma u Teatru "Joakim Vujić", a u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice, po prvi put se okupljaju stvaraoci koji u lutkarskoj formi izražavaju bogatstvo scenskog stvaralaštva.
Već sledeće godine, održan je još jedan festival, dok se na treći čekalo punih pet godina.
Tek 2001.godine festival je ponovo pokrenut pod nazivom Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra". Kvalitet festivala je iz godine u godinu rastao, a samim tim se sve više javljala zainteresovanost i potreba dece za jedinstvenim mestom gde bi se stvaralaštvo za decu u Kragujevcu negovalo. Neophodnost postojanja profesionalnog Pozorišta za decu prepoznaje i Skupština grada Kragujevca i konačno 27.
juna 2003.godine donosi Odluku o osnivanju "Pozorišta za decu Kragujevac". Od 01.
januara 2004.godine Pozorište ima status pravnog lica i ujedno predstavlja najmlađe Pozorište te vrste u Srbiji. Od početka svog postojanja Pozorište je smešteno u zgradi Doma sindikata.
Kako je bilo potrebno obezbediti uslove za rad Pozorišta, grad je dodelio sredstva potrebna za adaptaciju.
Međutim, sredstva dobijena od osnivača bila su dovoljna samo za građevinski materijal, te su građevinske radove izvodili zaposleni u Pozorištu.
Ovaj entuzijazam, pozitivan stav i predanost Pozorištu je zadržan i predstavlja temelj uspeha koje Pozorište danas uživa. Potpuna rekonstrukcija Pozorišta urađena je 2008.godine i od tada Pozorište ima 303 mesta za publiku i scenu opremljenu optimalnom scenskom tehnikom. Zahvaljujući kvalitetu predstava, za šta su dokaz učešća na prestižnim međunarodnim festivalima, kao i brojne osvojene nagrade, ovo Pozorište je već tokom prvih godina postojanja steklo veliki ugled, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Do 2015.godine Pozorište je realizovalo 25 premijera, uglavnom lutkarskih predstava, a ostalo su dramske predstave za decu predškolskog i školskog uzrasta.
Godišnje se u proseku odigra oko 170 predstava kojima prisustvuje preko 40.000 posetilaca.
Pozorište je učestvovalo na brojnim domaćim i međunarodnim lutkarskim festivalima i do sada je osvojilo 42 nagrade . Pored osnovne delatnosti, pripreme i izvođenja predstava iz sopstvenog repertoara, "Pozorište za decu Kragujevac" je sačuvalo tradiciju organizovanja Međunarodnog lutkarskog festivala "Zlatna iskra" na kome iz godine u godinu učešće uzima sve više vodećih svetskih pozorišta . Osim Međunarodnog lutkarskog festivala "Zlatna iskra", Pozorište organizuje "Festivalčić", smotru dramsko-lutkarskog stvaralaštva predškolskih ustanova i "Iskricu", festival dramsko-lutkarskih radionica osnovnih škola Kragujevca. Iako je Pozorište za decu prepoznatljivo po lutkarskim predstavama, 5.
novembra 2009.godine dobija i večernju scenu "Scena 303", namenjenu učenicima srednjih škola i studentima.
Omladinskom scenom zaokružuje se programska koncepcija najmlađeg glumišta u gradu.
Back to Top