Izgradnja mostova

Registruj se
Prijavi se
Izgradnja mostova
jagodina-put-izgradnja-mostova

Jagodina put

Jagodina, Jevrema Popovića bb 035 222148
IZGRADNJA MOSTOVA.
Jedna od značajnijih delatnosti našeg preduzeća, u dugogodišnjoj istoriji gradnje, prvenstveno na teritoriji Šumadije i Pomoravlja je upravo mostogradnja.
Betonski most preko Belice u Jagodini, dva prenapregnuta mosta preko Lugomira u Dragoševcu, kolektor otpadnih voda u Jagodini samo su neki od projekata iz ove oblasti koje je izveo JAGODINA PUT.
betonjerka-cacak-izgradnja-mostova
IZGRADNjA MOSTOVA.
Tipski montažni mostovi.
Mostovi raspona L=6,0 do 12,0 metara su kompletna montažna konstrukcija sastavljena od stubova, nosača i krila.
Nosači su olakšane klasično armirane ploče pravougaonog preseka.
Spajanje nosača se vrši monolitzacijom na licu mesta.
Mostovi raspona L=14,0 do 30,0 metara se rade kao montažna gornja konstrukcija od prenapregnutih nosača, "T" preseka i montažnih pešačkih staza ili venaca.
Monolitizacija glavnih nosača se vrši na licu mesta, betoniranjem armirano betonske kolovozne ploče preko nosača i izradom poprečnih nosaca.
Donja konstrukcija mosta (stubovi, lezisne grede i krila) se rade na licu mesta, prema projektnoj dokumentaciji.
Građenje mostova je oduvek bilo, a i danas je posebno područje građevinarstva. Mostovi su građevine kojima prevodimo neku saobraćajnicu ili neki vod preko zapreke, kao što su udoline, vodotoci, ili druge saobraćajnice. Dakle, osnovni zadatak mosta je da prevede neki put preko neke zapreke. Međutim, zadovoljavanje saobraćaja je vrlo širok pojam, od neophodno dovoljnog do raskošno mogućeg. U svakom konkretnom slučaju treba odrediti gde se najpovoljnije naći između tih krajnosti. Izgradnja prelaza sa mostovima usko je vezana za saobraćajne arterije pa je poznavanje saobraćajnih nauka neophodno za projektovanje i građenje mostova. U početku graditelji su bili ograničeni na pešačke mostove a kasnije dominiraju mostovi za kopnena vozila, železnička i drumska. Takve mostove, zbog svoje specifičnosti danas zovemo klasičnim mostovima. Pojava železnica uslovila je izgradnju velikih mostova, koji su se gradili na metalnim nosivim konstrukcijama različitog oblika i statičkog sistema.
Back to Top