Pečenjare Čačak

Registruj se
Prijavi se
Pečenjare Čačak
pecenje-jankovic-pecenjare

Pečenje Janković

Čačak, Milenka Nikšića 24/1 032 355449
PEČENJARE BEOGRAD PEČENJE JANKOVIĆ Nudimo Vam prvoklasno jagnjeće ipraseće pečenje u 6 maloprodajnih objekata.
pecenjara-sapec-pecenjare

Pečenjara Šapec

Čačak, Milisava Petrovića 119 032 5589164 |
063 8278921 |
PEČENJARE BEOGRAD PEČENJARA ŠAPEC Naša pečenjara poznata je po kvalitetu i efikasnoj usluzi.
Proverite zašto smo najbolji.
pecenjara-radulovic-pecenjare

Pečenjara Radulović

Čačak, Gvozdena Paunovića 19 032 354464
PEČENJARE BEOGRAD PEČENJARA RADULOVIĆ Nudimo Vam sveže i ukusno pečenje.
Proverite zašto trajemo već dugi niz godina.
pecenjara-marinkovic-cacak-pecenjare
PEČENJARE BEOGRAD PEČENJARA MARINKOVIĆ ČAČAK Pečenjara Marinković je 1990.godine nastavila porodičnu tradiciju obrade, pečenja i plasmana sitne stoke koja datira više od 50 godina.
Za sve ove godine trudili smo se da zadržimo tradicionalan način pečenja na bukovim drvima karakterestičnim za ove krajeve, da održimo postojeći i da unapredimo kvalitet usluge i poslovanja kako bi naši kupci i gosti bili maksimalno zadovoljni.
Prava svečanost ili gozba teško se mogu zamisliti bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja. Neko voli jedno neko drugo, neko hladno neko vruće, uglavnom bez pečenja nema ni veselja. Pečenje, bilo praseće ili jagnjeće ili jareće, predtavlja simbol srpske tradicionalne trpeze o kakvom god da je slavlju reč. Od 15. veka pa sve do ponovnog sticanja nezavisnosti u 19. veku, Srbi su živeli pod turskom upravom. U ovom periodu age i begovi imali su pravo da u bilo kom trenutku ušetaju u kuće srpskog stanovništva i traže hranu za sebe i konje, kao i druge potrepštine. Upravo u ovo vreme, priča kaže, rodio se i običaj da Srbi za Božić jedu svinjsko pečenje. Postoji legenda da su Srbi, kako bi ih Turci za ovaj veliki praznik ostavili na miru, počeli da pripremaju svinjetinu i to na ražnju, u dvorištu, ispred kuće, da svi vide i osete. Kako je Turcima bilo zabranjeno da jedu ovo meso, a čak i da uđu u dom gde se svinjetina sprema, morali su da za Božić zaobiđu srpske domove. Sa svinjskim pečenjem, Srbi su obezbedili da Božić provedu u miru i bez neželjenih gostiju, a vremenom se, prema predanju, običaj proširio i na ostale velike hrišćanske praznike. Pošto je danas sve manje domova koji imaju uslove za gajenje i pečenje svinja, a niko ne odustaje od toliko stare tradicije jedenja istog, nastao je izuzetno unosan biznis u našoj državi - pečenjare.
Back to Top