Proktologija, Hemoroidi Beograd

Registruj se
Prijavi se
Proktologija, Hemoroidi Beograd
bel-medic-opsta-bolnica-i-dom-zdravlja-proktologija
PROKTOLOGIJA BEOGRAD BEL MEDIC OPŠTA BOLNICA I DOM ZDRAVLJA Lečenje bolesti završnog dela debelog creva, Hemoroidi, Analne fisure, Perianalni apsces, Analne fistule, Analni kondilomi, Divertikuloza, Polipi (dobroćudni tumori debelog creva), Tumori. Hemoroidi su vrlo česti kod oba pola. Polovina populacije starosti iznad 50 godina ima hemoroide, a učestalost ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Prvi simptomi su uglavnom bol i promene u stolici, a najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a mogu biti i trudnoća, genetički faktori, starenje, hronični zatvor, dijareja, nepravilna ishrana (preterano začinjena, ljuta slana ili kisela), zloupotreba alkohola, dugotrajno sedenje i infekcije anusa. Lečenje hemoroida u Bel Medic Opštoj bolnici je moguće sledećim metodama: THD, Laserski, Ligasure.
PROKTOLOGIJA, HEMOROIDI. Promene debelog creva se danas vrlo jednostavno otkrivaju. Zbog toga karcinom debelog creva spada u karcinome koje je najlakše otkriti i izlečiti. Ukoliko se dijagnoza ove bolesti postavi u ranoj fazi, hiruškim lečenjem se postiže potpuno izlečenje. Na žalost, karcinom debelog creva i dan danas spada u jedno od najčešćih smrtonosnih malignih oboljenja. Razloge treba tražiti u neprimenjivanju savremenih načina skrininga i dijagnostike, kako među opštom populacijom starijom od 40. god. koja nema nikakve zdravstvene probleme, tako i među pacijentima sa simptomima oboljenja debelog creva. Hemoroidi predstavljaju hronično oboljenje nastalo kao posledica povišenog krvnog pritiska unutrašnjih ili spoljašnjih venskih spletova oko analnog kanala. LASERSKA OPERACIJA HEMOROIDA. Operacije hemoroida laserom Biolitec: Moguće operacije SVIH stadijuma hemoroida - I, II, III, IV, NEMA SEČENJA tokom operacije; NEMA RANA = NEMA BOLA. LIGASURE, Korišćenjem LigaSure aparata i elektroda (Vessel sealing system), hirurg „zavaruje“ hemoroide i suvišno tkivo, tako da u toku operacije nema krvavljenja, a stvoreni hirurški defekti (rane) su minimalni. FISTULE, FiLaC (Fistula Tract Laser Closure) je minimalno invazivna metoda za tratman perianalnih fistula upotrebom radijalnog laserskog zraka koji trenutno eliminiše i zatvara fistulozni kanal.
specijalna-hiruska-bolnica-hirurgija-dr-djokovic-proktologija
Proktologija i hemoroidi, Operacija hemoroida.
Proktologija se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog debelog creva.
Završno debelo crevo obuhvata poslednjih 20 cm debelog creva (Rectum), uključujući i čmar (Anus).
Statistički posmatrano, s problemima u predelu završnog debelog creva, suočava se 3/4 odraslih.
S tako velikom incidencom oboljenja kod odrasle populacije nužno je ukazati na najoptimalnije mogućnosti pravovremene dijagnoze i odgovarajućeg lečenja problema na završnom debelom crevu.
Kako završno debelo crevo predstavlja intimni deo tela, to je istovremeno i "tabu" zona zbog čega mnogi pacijenti u početku ne traže savet i pregled lekara, nego se zadovoljavaju upotrebom masti i čepića lkoje dobijaju od apotekara.
To je naravno bez zadovoljavajućeg uspeha.
Cilj nam je upoznati Vas s najčešćim problemima i vrstama oboljenja u području završnog creva i kako se ona dijagnostikuju, te koji su savremeni načini lečenja i kako prevenirati probleme i oboljenja u području završnog debelog creva, odnosno šta možete učiniti da sprečite njihov nastanak.
Za sami početak dobro je naglasiti da hemoroidi nisu uvek odgovorni za tegobe u analnoj regiji.
Najčešći problemi i tegobe u analnoj regiji su: krvarenje, bolovi, svrab, pojačano vlaženje, osećaj pritiska na završno crevo, opipljivi čvorići.
Hemoroidi su sunđerasti jastučići ispunjeni krvlju, koji imaju ulogu "finog" zatvaranja analnog otvora (čmara), a smešteni su u dubini od 4-5 cm od čmara.
Često se ne mogu niti pipati prstom, niti videti, tako da je Proktoskopija jedini način sigurnog dijagnostikovanja i verifikacije hemoroida.
Hemorooidi nisu poređani u krug, kako se često misli, i postoje samo tri hemoroidalna jastučića koji se nalaze na tačno određenim mestima - jedan sa leve strane, a dva sa desne strane čmara.
Česta zabluda je da su hemoroidi vezani uz venski sistem, odnosno da su to na neki način proširene vene - to nije tačno!
Histološki, hemoroidi imaju potpuno identičan sastav kao penis, jer su to zapravo arterio-venske fistule, odnosno šupljine u kojima uglavnom cirkulira arterijska, svetlocrvena krv.
Glavni simptopi kod ovog oboljenja su: krvarenje, tragovi krvi na toaletnom papiru, pojačano vlaženje na čmaru, "prljanje" veša, osećaj pritiska na čmaru, svrab.
Navedeni i dobro poznati simptomi mogu biti izazvani i drugim oboljenjima, kao što je upalni proces sluznice debelog creva, ili pak tumorozni proces.
Upravo radi toga je svakako uputno javiti se proktologu na pregled, jer je to jedini način da se tačno upoznamo s razlogom svojih tegoba.
Nakon uvodnog razgovora sa pacijentom obavi se proktološki pregled, koji je opisan na ovim stranicama,a traje svega 10-ak minuta.
I ono što je sigurno važno - pregled je potpuno bezbolan!
Lečenje hemoroida, Zavisno od stepena hemoroidalne bolesti, pristupamo odgovarajućem lečenju.
Kod lečenja hemoroida značajno je reći sledeće: hemoroidi se, kao i većina proktoloških oboljenja, ne mogu izlečiti niti jednom danas poznatom mašću, čepićima, oblozima ili melemima.
Izlečenje hemoroida I i II stepena je konzervativno te nije potreban operacioni zahvat.
Najuspešnije je sa Barron ligaturama, odnosno sa posebnim gumenim omčicama koje stranguliraju hemoroid i on jednostavno nestane.
Uspeh lečenja je od 89- 92%. lečenje sa Barron ligaturama se izvod ambulantno, potpuno je bezbolno i pacijent jednostavno normalno funkcioniše posle toga.
Hemoroidi III i IV stepena se ne mogu lečiti niti jednom kozervativnom metodom i kod toga je neophodan operacioni zahvat.
Iz tih razloga je bolje javiti se hirurgu ranije ukoliko ne želimo doći u situaciju gde nam za lečenje jedino preostaje operacija.
Operacija hemoroida: Postoji više vrsta operacija hemoroida a one se svode na uklanjanje istih sa mesta na kojim se nalaze.
Najpoznatija tehnika je po metodi Morgan- Miligan.
Novina je da se ova metoda izvodi savremenim aparatima za radiotalasnu koagulaciju krvnih sudova tzv Ligashure aparat.
Sem za operaciju hemoroida ovaj se aparat može koristiti i u drugim operativnim zahvatima.
Razlika je u tome da pacijenti koji su operisani ligashure aparatom postoperativno praktično nemaju bolove ili su bolovi jako slabog intenziteta.
Sluzokoza analnog kanala jako brzo zarasta te je vraćanje uobičajenim zivotnim aktivnostima vrlo brzo već posle nekoliko dana.

Poliklinika Intertim

Beograd, Vračar, Svetog Save 41 011 3447488
PROKTOLOGIJA. Proktološki pregledi sa anoskopijom. Kontrolni proktološki pregledi
PROKTOLOGIJA, PREGLED PROKTOLOGA. Kolonoskopija je endoskopski pregled debelog creva. Predstavlja “zlatni standard” u dijagnostici. Pregled je vrlo precizan i omogućava otkrivanje i blagovremenu dijagnostiku patoloških promena debelog creva. Kolonoskopija zahteva prethodnu pripremu koja se najčešće sprovodi dan pred pregled (po potrebi i duže), a sastoji se u korišćenju odredjenih lekova koja omogućavaju čišćenje creva i sprovodjenja dijete.

Poliklinika Dr Hadžagić

Beograd, Bežanijska Kosa, Vajara Živojina Lukića 53 011 2270564 |
063 361732 |
PROKTOLOGIJA. Dijagnostika i lečenje hemoroida, analnih i perianalnih fistula, fisura, ragada
opsta-bolnica-medical-centar-proktologija

Opšta bolnica Medical Centar

Beograd, Palilula, Mije Kovačevića 10 011 2084242
PROKTOLOGIJA.
HEMOROIDI.
Kako se leče hemoroidi?
Hemoroidi su normalna anatomska struktura i u stvari su fibrovaskularni jastučići analnog kanala.
Postoje dva tipa hemoroida u odnosu na njihovu lokalizaciju i to: spoljašnji i unutrašnji.
Unutrašnji hemoroidi nastaju u gornjem delu analnog kanala, iznad zupčaste linije.
Mehanizam nastanka hemoroida.
Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat.
Uspravan položaj kod čoveka višestruko povećava pritisak u rektalnim venama što ponekad izaziva njihovo uvećanje.
Ostali faktori koji mogu uticati na njihov nastanak su hronična konstipacija ili dijareja, trudnoća, nasledni faktori, poremećena crevna funkcija zbog prekomerne upotrebe laksativa ili klizmi, napinjanje tokom pražnjenja i svakodnevno dugotrajno zadržavanje (npr, čitanje) na wc šolji.
Vene se dilatiraju, zidovi postaju tanki i krvare, a ako se rastezanje i pritisak nastave, oslabljene vene prolabiraju napolje.
Simptomi, Krvarenje i ispadanje tokom defekacije su najčešći simptomi, a ako ispadnu napolje, bez mogućnosti repozicije, unutrašnji hemoroidi mogu izazvati jake bolove.
Anatomija i klasifikacija hemoroida.
Unutrašnji hemoroidi su pozicionirani na 3, 7 i 11 časova u analnom kanalu kada je pacijent u ginekološkom položaju.
Stepen hemoroida se određuje anamnestički i fizikalnim pregledom.
Back to Top