Alpinetumi

Registruj se
Prijavi se
Alpinetumi

Biodekoracija

Beograd, Stari Grad, Maršala Birjuzova 35 064 0147441
ALPINETUM. je poseban vid grupisanja biljaka.Patuljasti četinari, ukrasni žbunovi, perene, interesantni lišćari i trave se kombinuju sa lepo oblikvanim stenama izmedju kojih biljke nalaze mesto za rast. Pravilnim odabirom biljaka postižemo živopisnost oblika i boja tokom cele godine, Alpinetum , kao baštenski element, svakako zavredjuje našu pažnju. Projektovanje i iyrada alpinetuma.
rose-garden-alpinetumi

Rose Garden

Beograd, Palilula, Vlašićka 5 011 2971534
ALPINETUMI.
IZRADA ALPINETUMA.
Poseban vid formiranja cvetnjaka kada se cvetne grupacije kombinuju sa lepo oblikovanim prirodnim stenama između kojih biljke nalaze prostor za rast.
Alpinetume uglavnom treba podizati na terenima gde postoje prirodni nagibi.
Najčešće vrste u alpinetumu su perene, razne vrste trava, ukrasno šiblje, patuljasto drveće, polegle, loptaste i piramidalne forme biljaka. Moguć izbor biljaka za alpinetum: Juniperus horizontalis - polegla kleka.
Pinu mugo - patuljasti bor.
Picea conica - smrča.
Lonicera.
Aukuba.
Evonimus.
Sedum.
Campanula i mnoge druge.
rasadnik-eden-alpinetumi

Rasadnik Eden

Zrenjanin, Opovačka 16a 064 2007332
IZGRADNJA ALPINETUMA.
DIZAJNIRANJE ALPINETUMA.
Uređenja dvorišta, bašta i javnih površina alpinetumima.
Kombinacija biljaka, cvećai ukrasnog kamenja.
preduzece-za-promet-cveca-dekoraciju-i-ozelenjavanje-park-alpinetumi
IZRADA ALPINETUMA.
ALPINETUMI U DVORIŠTIMA.
Bavimo se izradom alpinetum koji će ulepšati vaš prostor.
rasadnik-markovic-alpinetumi

Rasadnik Marković

Beograd, Surčin, Vojvođanska 391 011 2165698
ALPINETUMI.
Alpinumi - kamene bašte, veštačka brda.
Zaposleni u rasadniku Marković posebnu pažnju posvećuju izradi alpinuma ili kamenih bašti na malim i skučenim prostorima.
Redovno nam se javljaju klijenti koji imaju izuzetno mali prostor za uređenje, a pri tom žele više prostornih pejzažno-arhitektonskih elemenata.
Ovakvi klijenti su nam pravi izazov gde pravilnim rasporedom i projektovanjem na prava mesta udovoljavamo njihovim zahtevima.
U rasadniku Marković za izradu dekorativnih kompozicija alpinuma, kamenih bašti u osnovi i veštačkih brda koristimo kamen prirodnih oblika i vrsta.
Kao najbolji materijal za formiranje ovakvih kompozicija koristimo tvrd kamen:granit, peščar, krečnjak i tuf.
Veličinu, broj i vrstu kamenova određujemo u skladu sa veličinom kompleksa, prostora za uređenje a istovremeno je povezujemo sa okolnom vegetacijom, vodenim površinama i arhitektonskim elementima ako ih ima.
Prilikom izrade grupišemo kamenove različitih dimenzija, oblika, veličina i vrsta i tako ostvarujemo prostornost kompozicije.
Svaku grupu raspoređujemo tako da bude individualna, to jest različita po veličini.
Kamen utiskujemo u površinu tako da njegovo lice (vidna površina) bude onakva baš kakva se može sresti u prirodi.
U kombinaciji sa gore navedenim kamenovima sa svim njihovim osobinama pažljivo biramo biljne vrste planinskih područja, niskog rasta obično spororastuće četinare i kalemljene žalosne i spororastuće vrste lišćara a od cvetnih vrsta perene (trajnice) sa raznim fenofazama cvetanja kao i ukrasne trave koje bi se po svojim morfološkim osobinama(boja, volumen, period cvetanja.
.
.
)uklopili u dati element.
Ono što smatramo jako bitnim po završetku izrade alpinuma ili kamene bašte jeste njegova finalna (završna) obrada to jest njegova pokrovnost.
Svaki ovakav element neophodno bi bilo prekriti (malčirati) korom od drveta.
U rasadniku Marković pruža se mogućnost svakom klijentu da izabere malč (korohumus) od raznih vrsta kora drveća, boja, veličina (granulata), dimenzija, oblika, .
.
.
Još jedan od bitnih elemenata koji bi svaki alpunetum ili kamena bašta trebali da imaju jeste njihovo osvetljenje (rasveta).
Ono će vašem alpinumu dati poseban ton u večernjim satima i noću.
Alpinetumi su vrtovi u kojima su, između kamenja, posađene različite biljne vrste: perene, patuljasto drveće i četinari, nisko žbunje i cvetnice. Ove prirodne aranžmane, koji se lako održavaju, uz malo spretnosti možete napraviti i u svojoj bašti. S obzirom na to da je alpinetum jedan od dominirajućih elemenata u bašti, najvažnije je da bude na adekvatnom mestu. Idealan položaj za formiranje alpinetuma je jug - jugoistok jer obezbeđuje sunčanu, senovitu i polusenovitu stranu za sadnju velikog broja biljnih vrsta. Alpinetumi se prave na izdignutim mestima, ili na kamenitom zemljištu izloženom suncu. Najbolji materijal za alpinetum je tvrd kamen - peščar, granit ili krečnjak. Mesto određeno za alpinetum treba prekopati i odstraniti korov. U kamene vrtove ne bi trebalo saditi visoko drveće, samo u pozadini alpinetuma mogu se posaditi četinari. Izbor vrsta niskog zimzelenog žbunja koje sadite u alpinetume treba da odgovaraju vrstama koje rastu u kamenitim i planinskim predelima.
Back to Top