Rose Garden

Registruj se
Prijavi se
Rose Garden
LOKACIJE

Alpinetumi

ALPINETUMI.
IZRADA ALPINETUMA.
Poseban vid formiranja cvetnjaka kada se cvetne grupacije kombinuju sa lepo oblikovanim prirodnim stenama između kojih biljke nalaze prostor za rast.
Alpinetume uglavnom treba podizati na terenima gde postoje prirodni nagibi.
Najčešće vrste u alpinetumu su perene, razne vrste trava, ukrasno šiblje, patuljasto drveće, polegle, loptaste i piramidalne forme biljaka. Moguć izbor biljaka za alpinetum: Juniperus horizontalis - polegla kleka.
Pinu mugo - patuljasti bor.
Picea conica - smrča.
Lonicera.
Aukuba.
Evonimus.
Sedum.
Campanula i mnoge druge.

Zalivni sistemi

Automatski zalivni sistemi.
PROJEKTOVANJE, UGRADNJA i ODRŽAVANJE SISTEMA ZA ZALIVANJE.
Značaj primene automatskog samozalivnih sistema Primena zalivnog sistema treba da obezbedi da u svako vreme biljke i travnjaci dobijaju potrebnu količinu vode, dopunjavanjem prirodnih izvora vode.
Adekvatno projektovanim i stručno postavljenim zalivnim sistemom kao i obučenim korisnicima, mogu se postići uštede vode i do 50% u odnosu na nekorišćenje sistema.
Cilj primene zalivnog sistema.
Dopunjavanje prirodnih, atmosferskih padavina, adekvatnom količinom vode koje su potebne biljkama, na najracionalniji način.
Na osnovu proučavanja, uzimajući višegodišnja iskustva, može se ustanoviti, da je za odgovarajuće održavanje travnjaka u letnjem periodu potrebno raspršiti 120–150 mm vode mesečno, to jest 4–5 mm dnevno.
Za dati raspored tehničke karakteristike korišćenih raspršivača određuju koja se količina vode može izbaciti zalivnim sistemom za 1 sat.
Raspršivači sistema za zalivanje samo međusobnom dopunom mogu ravnomerno raspršivati vodu.
Upravo njihov raspored određuje ravnomernost pokrivanja površina raspršenom vodom.
Ako su rapršivači ređe postavljeni, ili su neprecizno raspoređeni, da bi svaka tačka površine bila kvalitetno zalivena, neizbežno dolazi do prezalivanja nekih delova površina.
Naime ako se istovremeno zalivaju sunčani i senoviti delovi, senoviti delovi će biti prezaliveni.
Tako i žbunaste površine iziskuju manju količinu vode nego travnjaci.
Cilj racionalne raspodele raspršivača je da, uzimajući u obzir konfiguraciju terena i vrstu biljaka, zalivni sistem na svakoj površini rasprši potrebnu količinu vode.
Automatski zalivni sistem se sastoji od upravljačke jedinice sa 1 - 6 zona zalivanja.
Svaka zona predstavlja određenu grupu raspršivača istog tipa koj irade istovremeno.
Svaka zona vrši zalivanje travnjaka i biljaka pojedinačno.
Za zalivanje zelenih površina koriste se dva načina zalivanja: Za zalivanje stabla koristi se sistem "kap po kap".
Za zalivanje travnjaka koristi se sprej ili rotorski raspršivači TORO.
Sistem za zalivanje sastoji se od elektro-magnetnih ventila, kutije za ventile, spojnica, obujmica, okiten i fany pipe creva.

Uredjenje zelenih površina

PROJEKTOVANJE I UREĐENJE ZELENIH POVRŠINA.
Vrt je deo dvorišta koji je ozelenjen i sadrži objekte za boravak u prijatnom ambijentu.
Vrt nije luksuz, već oličenje načina života vlasnika.
Uređenje vrta prvenstveno zavisi od finansijskih mogućnosti, ali uspehu projekta uređenja vrta doprinose dobar ukus i sklad svih elemenata vrtne arhitekture.
Savremeno uređenje dvorišta treba da je funkcionalno, pri čemu se ne sme zaboraviti njegova estetska komponenta.
Kompozicija vrta treba da bude usklađena arhitekturom zgrade i sredinom u kojoj se nalazi, jer je to prostor u kome se nastavlja porodični život.
Uspešno dizajnirani vrtovi pripadaju jednom od tri osnovna načina dizajniranja: kružnim, dijagonalnim ili četvrtastim motivima.
Često se dešava da položaj ili izgled Vašeg vrta ne odgovara stilu uređenja vrta koji priželjkujete.
U svakom slučaju bolje je urediti vrt na bilo koji način nego da on ostane zapušten.
Uspešno projektovanje zelenih površina pre svega zavisi od dobrog ukusa, skladnosti i proporcije baštenskih elemenata koji se koriste.
Uređenje dvorišta treba biti usklađeno sa arhitekturom zgrade, sredinom u kojoj se nalazi i da ističe postojeće prirodne elemente.
Bez obzira na kakvo rešenje, odnosno uređenje zelenih površina se odlučite, ono mora biti dobro osmišljeno, jer je to prostor u kome se nastavlja porodični život na otvorenom.
Kada se odlučite za projektovanje dvorišta, treba znati i to da pravilnim površinama odgovaraju pravilne staze, a nepravilnom i kosinama nepravilne linije.
Ozelenjavanje treba da bude jednostavno i u skladu sa odabranim stilom.
Na početku se moraju izvršiti zemljani i građevinski radovi, pa uređenje zelenih površina može da počne.

Travnjaci

Izrada travnjaka.
POSTAVLJANJE TEPIH TRAVE / SETVA TRAVE.
Formiranje travnjaka možemo izvršiti postavljanjem tepih trave ili setvom trave.
Dobar travnjak koji će dugo trajati, rezultat je nekoliko koraka koji se moraju ispuniti.
Za setvu trave je neophodna dobra priprema zemljišta, izbor pogodnih vrsta ili smesa za setvu trave (preporuka je u najvećem procentu engleski ljulj Lolium perene, prava livadarka Poa pratensis i Festuka bez deteline, jer je ona agresivnija od gore navedenih biljaka i ubrzo može preovladati travnatom površinom što umanjuje kvalitet travnjaka, a i vizuelni efekat nije isti).
Setva trave je napogodnija u septembru, jer su tada velike vrućine za nama, a zemljište ima optimalnu toplotu za nicanje semena.
Postavljanje gotovog travnog busena može zameniti setvu trave i ima više prednosti: tepih trava je već formirana (starosti oko jedne godine) i možemo da je postavljamo u širem vremenskom intervalu, jer ne postoji mogućnost od izmrzavanja i truljenja semena.
Trava u busenu je vrhunskog kvaliteta i vizuelni efekat možemo odmah da postignemo.
Naravno ovde je bitan i finansijski momenat.
Travama najviše odgovaraju plodna, umereno rastresita i umereno vlažna zemljišta.
Često se mora obaviti neophodno čisćenje otpadaka, raznih nečistoća, ukloniti ostatke građevinskog materijala kao što su cigla, kamen, drvo i drugo.
Zemljište je potrebno i dobro očistiti od korova mehaničkim putem ili hemijskim sredstvima.
U slučaju da je zemljište jače zagađeno otpacima tako da se ne moze očistiti ili se njegovo čišćenje ne isplati tada se površinski, zagađeni sloj odstranjuje.
Nasipamo sloj humusne rastresite zemlje od 20-30cm, poželjno je da se u ovaj sloj unese stajsko ili veštačko NPK đubrivo sto je naša preporuka jer u slučaju đubrenja stajskim đubrivima veći je razvoj korovskih vrsta koje su nepoželjne u svakom travnjaku.
Posle ovoga obavezno nasipamo sloj sitnog peska od 2-3cm koji sluzi kao drenažni sloj počnemo sa ređanjem travnog busena.

Izrada fontana

Fontane i jezera.
VODA JE OSNOVNI ELEMENT SVAKOG VRTA.
Izrada fontana i jezera.
Jezera i fontane i vizuelno i akustički pružaju veliko zadovoljstvo, pa je to dovoljan razlog da budu deo svake bašte.
Voda pruža potpuno opuštanje i pored svakog mesta na kojem žubori voda sedimo sa velikom radošću.
Izrada jezera nije toliko komplikovana, ali je to bolje prepustiti stručnjacima.
Jezera se mogu praviti od: korita od betona, folija koje su najlakše za korišćenje jer pružaju raznolikost oblika i dimenzija.
Za formiranje jezera nisu uvek potrebne velike površine.
Idealno mesto za jezero je polusenovito mesto sa 4 - 6 sati sunca.
Jezera se obično oblažu prirodnim kamenom ili pločama od prirodnog kamena.
Sadnja vodenih biljaka.
Različita dubina vode u jezeru omogućava sađenja najrazličitijih vrsta biljaka.
U jezeru dubine preko 30cm možete saditi neke vrste lokvanja koji sa svojim plutajućim listovima u obliku srca i elegantnim cvetovima predivno izgledaju.
U plićim delovima jezera mogu se saditi irisi, zrakasta kala, vodena ruža itd.
Močvarne obale jezera su idealna mesta za atraktivne perene.

Pergole

IZRADA PERGOLA I LETNJIKOVACA ZA DVORIŠTA I BAŠTE.
Letnjikovci i pergole su neizostavni elementi vrtne arhitekture u Vašim baštama, gde ćete u toku vrelih letnjih meseci provoditi prilično vremena.

Hladjenje otvorenog prostora

Hlađenje otvorenih prostora.
Klima za bašte i terase .
Zbog paklenih vrućina koje je svako od nas iskusio na sopstvenoj koži kao posledicu globalnog zagrevanja, jasno nam je da bi što hitnije trebalo da preduzmemo nešto kako bismo previsoke temperature učinili podnošljivijim.
Treba da se potrudimo da sebi i drugima stvorimo uslove koji će nam omogućiti bezbrižan boravak u prirodnom ambijentu, umesto da ostanemo zarobljenici zatvorenih prostorija u kojima je moguće opstajati i funkcionisati zahvaljujući klima uređajima.
U zavisnosti od temperature i relativne vlage vazduha FogMaster sistem hlađenja otvorenih prostora može sniziti temperaturu spoljašnjeg vazduha na terasama od 5 °C do 15 °C.
Klimatizacija terasa restorana i kafića.
Tokom letnjih meseci, u vreme velikih vrućina, gotovo sve terase restorana, kafića, hotela i drugih ugostiteljskih objekata ostaju prazne.
Gosti ostaju u klimatizovanim prostorijama, umesto da uživaju na lepim sunčanim terasama.
Kao vlasnik restorana, pitate se kako prazne terase i bašte učiniti profitabilnijim dok traju letnje vrućine.
Sa pouzdanim raspršivanjem vode ovaj originalni sistem hlađenja održava temperaturu vazduha terasa i bašti čini ih ugodnim za boravak gostiju i za vreme najvećih letnjih žega.
Rashlađene terase tokom celog dana privlače goste, pa i one iz hotelskih soba, čime se povećava prihod hotela, a ujedno smanjuju troškovi klimatizacije u sobama.
Tako privučeni gosti na rashlađenim terasama ostaju duže vremena, stoga se i prihod od kunzumiranja jela i pića znatno povećava.
Pored toga ovakav način rashlađivanja terasa čini ugostiteljski objekat atraktivnim i privlači potencijalne goste, a osoblje lakše izvršava radne zadatke.
Izborom specijalnog aparata sa mogućnošću doziranja raznih mirisa, učinićete ambijent ugodnijim smanjujući neugodne mirise, a imate mogućnost i smanjenja broja komaraca, muva i ostalih insekata.
Primena FogMaster sistema: Hlađenje na terasama hotela, restorana i kafića.
Hlađenje pored bazena ili na plažama.
Održavanje optimalne vlažnosti u staklenicima i vinskim podrumima.
Suzbijanje prašine u raznim oblastima industrije.
Hidratacija voća, povrća, ribe i mesnih proizvoda.
Održavanje optimalne temperature u živinarstvu i stočarstvu.
FogMaster se vrlo jednostavno prilagođava i postavlja u svakom objektu.
Koristeći vodu pod pritiskom od 75 bara FogMaster spoljni osveživač vazduha stvara ultrafine čestice koje slobodno lelujaju u vazduhu i stvaraju maglu ili paru.
Čista vodena magla je praktičan i ekonomski isplativ način stvaranja prijatnije temperature vazduha.
FogMaster sistem za rashlađivanje terasa se sastoji od pumpe visokog pritiska, fleksibilnih cevi sa specijalnim patentiranim diznama, koje se mogu rasporediti po vašim željama i specifičnim zahtevima u zavisnosti od efekata koje želite da postignete, da bi stvorili idealni ambijent, optimalnu temperaturu i vlažnost vazduha.
Lokacije
    Lokacija
  1. Beograd Palilula Vlašićka 5
    +381 11 2971534; +381 65 2971534; +381 64 1838283;
Back to Top