Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Histeroskopija u ginekološkim ordinacijama

Savremena medicina i ginekologija uvek teže ka pronalaženju novih, što manje invazivnih metoda, koje se koriste u dijagnostičke i terapijske svrhe. Histeroskopija je jedna od njih. Ako Vam je ginekolog preporučio da je uradite, u nastavku pročitajte sve što treba da znate o njoj.

Naziv histeroskopija, kada se prevede, već govori dosta o ovoj metodi. Naziv ove metode je složenica nastala od grčkih reči „ύστέρα“ - posteljica i „σκόπια“ – pregled, gledanje. Ime sugeriše da je reč o dijagnostičkoj metodi. Međutim, histeroskopija je metoda koju ginekoloske ordinacije sprovode i u dijagnostičke i u terapijske svrhe. To je neinvazivna metoda koja je nastala davno, ali tek u skorije vreme iskorišćene su sve prednosti moderne tehnologije. Šta to znači? Histeroskop je aparat koji se koristi za sprovođenje ovog postupka. Postojao je još u 19. veku, ali tada bio glomazan i nepraktičan. Danas je moguće konstruisati ovaj aparat tako da ima što manje dimenzije, da bude ergonomskog oblika i da bude opremljen moćnom kamerom i osvetljenjem kako bi slika koja se stvara bila što kvalitetnija i dala veoma precizne rezultate. Dakle, da krenemo redom:

Šta je histeroskop i kako izgleda

Histeroskop je ustvari tanak teleskop, čiji je prečnik od 3 do 9 mm. Opremljen je kamerom koja sliku prenosi na monitor. Dimenzije i oblik histeroskopa omogućavaju da je ova metoda bezbolna i da za nju nije neophodna anestezija ukoliko se izvodi samo u dijagnostičke svrhe. Histeroskop se može opisati i kao optički aparat koji se koristi endoskopski – što znači da se njime pregleda unutrašnjost organa, u ovom slučaju – materične šupljine.

Kako izgleda histeroskopija

Pre svega, da razgraničimo razliku između obavljanja histeroskopije u ginekološkoj ordinaciju u cilju postavljanja dijagnoze i uzimanja uzoraka s jedne strane i intervencije koja može, a ne mora da sledi posle, a čiji je cilj lečenje teškog problema. Dakle, histeroskopija se pre svega koristi da bi se dobila jasna slika unutrašnjosti materica. Histeroskop se kroz vaginu i grlić materice uvodi u unutrašnjost materice, odnosno materične šupljine - kavuma. Endometrijum je sluzokoža materice koja se sastoji od dva sloja koja su međusobno priljubljena. Njih treba razdvojiti ubrizgavanjem tečnosti, kako bi se mogli lakše pregledati.

Kada se obavlja histeroskopija u odnosu na menstrualni ciklus

Histeroskopiju je idealno obaviti odmah nakon završetka mesečnog ciklusa kod žene jer je to period u kome se najlakše može pregledati materična šupljina.

Indikacije za dijagnostičku histeroskopiju

Kada ginekolog preporučuje da se radi histeroskopija? Medicinske indikacije koje upućuju na primenu ove dijagnostičke metode su: lečenje steriliteta, sumnja na postojanje septuma – pregrada unutar materice, sumnja na postojanje polipa, submukoznih mioma ili uteralnih tumora, odnosno karcinoma endometrijuma. Kada je reč o lečenju steriliteta, odnosno tražnju uzroka zašto žena ne može da zatrudni, ili pak, zašto ima spontane pobačaje, onda histeroskopija može da da odgovore na mnoga pitanja, koja bi na drugi način ostala nerazrešena. Tako, na primer, ovom metodom može da se otkrije infekcija endometrijuma koja ne daje nikakve simptome i ne izaziva tegobe. Međutim, ovakva infekcija može biti uzročnik steriliteta. Dijagnostička histeroskopija je procedura koja traje samo nekoliko minuta, tj. veoma brzo je gotova. Tom prilikom može se uzeti uzorak tkiva koji se šalje na biopsiju i dalju laboratorijsku analizu.

Blog ilustracija: Histeroskopija u ginekološkim ordinacijama
Foto: Pixabay

Pored medicinskih indikacija, simptomi koji ukazuju na potrebu da se uradi histeroskopija mogu biti obimno krvarenje ili među menstrualna krvarenja. Uzroci mogu biti razni, tako da ne treba nagađati i u takvim sličajevia ginekolog će preporučiti da se ova metoda sprovede. Kod nekih žena u zrelijem dobu, a ko je nisu još u menopauzi, može doći do obilnijeg menstrualnog krvarenja, koje se prvo leči hormonskom terapijom. Međutim, ako ova terapija ne da rezultate, onda se radi ablacija endometrijuma koja je ustvari nastavak histeroskopije. Faktički, histeroskop se iskoristi da se njima uradi električna ablacija (ljuštenje) sluzokože, čime se eliminišu obilne menstruacije i među menstrualna krvarenja.

Histeroskopija kojom se leči neko stanje je praktično nastavak dijagnostičke metode. Šta to znači? Ako se tokom pregleda otkrije polip, miom, priraslica ili pregrada u materici na njih se odmah može delovati. Miom, polip i priraslica se mogu ukloniti, a može se i izvršiti resekcija septuma (pregrade).

Da li je histeroskopija rizična i koje su moguće komplikacije

Komplikacije dijagnostičke histeroskopije su veoma retke. Nus-pojave se odnose na blagi bol koje neke žene osećaju par dana posle ove metode. Ukoliko je to bol koji je otprilike jednak intenzitetu menstrualnog bola manje ili srednje jačine, to se može smatrati normalnim.
Veoma retke komplikacije su probijanje materičnog zida koje je ustvari minimalno jer su dimenzije aparata takve da ne može da napravi veću perforaciju. Ukoliko do njih dođe one samostalno i brzo zarastaju. Moguće komplikacije, koje su takođe veoma retke, mogu biti infekcije, ali ako se sve sprovodi kako treba do njih ne bi trebalo da dođe. Što se tiče komplikacija vezanih za intervencije koje zahtevaju upotrebu anestezije, treba napomenuti da postoji minimalni rizik od komplikacija u vezi sa anestetikom koji se koristi, ali to je veoma retko.

Histeroskopija je savremena metoda koja je omogućila veliki napredak u ginekologiji i komoditet lečenja u ambulantnim uslovima. Naime, zahvaljujući postojanju ove metode, već navedena stanja mogu se sanirati i lečiti u ginekološkoj ordinaciji, neoperativnim putem. Nekada su žene zbog istih problema provodile dane u bolnici, ili se nedeljama oporavljale kući od operacija. U tom smislu histeroskopija ima sličnosti sa laparoskopijom koja je omogućila da operativne metode postanu mnogo manje invazivne.
Neke pacijentkinje zbog naziva mešaju histeroskopiju sa hiserektomijom. Međutim, one nemaju veze jedna s dugom. Histerektomija je ozbiljna operacija. Tokom ovog operativnog zahvata uklanja se cela materica. Operacija se radi isključivo u bolničkim uslovima. Nasuprot tome, kao što je već detaljno opisano, histeroskopija je neoperativna metoda koja se sprovodi u ambulantnim uslovima u okviru ginekološke ordinacije. Rezultat prve je da žena više nema mogućnost da ostane u drugom stanju jer joj je odstranjen najvažniji reproduktivni organ – materica, dok se druga masovno koristi u lečenju steriliteta.

Cena histeroskopije u ginekološkim ordinacijama

Cena histeroskopije u privatnim ginekološkim ordinacijama je reda veličine 350€. Pošto je reč o ozbiljnoj proceduri koja predstavlja bezbedan i odličan način u dijagnostikovanju i lečenju uzročnika steriliteta ili nekih drugih stanja, koja potencijalno mogu da budu opasna, ovaj iznos je itekako prihvatljiv. Izbegavanje ove procedure zbog cene, pacijentkinje može odvesti nekim zaobilaznim, dužim i na kraju skupljim putem. Kada je reč o zdravlju i životu, on naravno – nema cenu.

Pročitajte još:

- Uzročnici, lečenje i preventiva raka grlića materice
- Ultrazvučni pregled dojke u ginekološkoj ordinaciji

M. K.
Back to Top