Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kakve sobe i zajedničke prostorije u staračkim domovima treba da budu

Već je bilo reči o tome kako izgledaju savremeni starački domovi. Kome su najpotrebniji i kako se odlučiti za onaj pravi, takođe je veoma značajna tema. Ali, kada je reč o unutrašnjosti doma za stare trebalo bi obratiti pažnju na još neke detalje kojima se bavimo u nastavku. Nudimo vam niz preporuka koje su u vezi sa rasporedom prostorija, veličinom i njihovom opremljenošću. Ovaj tekst je namenjen svima koji razmišljaju o osnivanju doma za negu i smeštaj starih lica, a li i svima onima koji su u potrazi za adekvatnim domom za stare, kako bi na osnovu ovih smernica znali na šta treba da obrate pažnju.

Osobe koje su u potrazi za najboljim smeštajem za nekog starijeg člana porodice sigurno prilikom poseta domovima prvo obraćaju pažnju na izgled enterijera i eksterijera. Enterijer, raspored prostorija koji imaju staracki domovi razlikuje se manje ili više od doma do doma. Postoje i razlike koje potiču od činjenice gde se dom nalazi, da li je lociran negde u gradskom jezgru ili je na periferiji grada u prigradskom naselju. Starački domovi izvan grada najčešće imaju na raspolaganju veću površinu dvorišta. Ako je objekat namenski projektovan u svrhu da bude dom onda je moguće da je i unutrašnjost osmišljena tako da prostorije budu prostranije. Svakako, postoji više apsekata o kojima bi trebalo povesti računa, a mnogi od njih zavise od polazne tačke. Ona se odnosi na to gde se će biti lociran. Da li se starački dom gradi kao potpuno nov objekat i treba da se postave zahtevi timu koji je zadužen za izradu projekta, ili je planirano da se postojeći objekat koji je već imao neku drugu namenu, adaptira i renovira. U centru grada i u urbanim gradskim zonama koje su gušće naseljene, veća je mogućnost da će starački dom biti patvoren u objektu koji je već izgrađen, a ne da će se za tu namenu graditi nov. Izvan grada, gde ima više slobodnih placeva većeg prostranstva, lakše je pronaći prostor na kome se može izgraditi ovako veliki objekat. U svakom slučaju bilo da je reč o adaptaciji ili ne, svakako trebalo bi povesti računa o nekoliko činjenica o kojima govorimo u nastavku.

Blog ilustracija: Dom za stare kao velika porodica


Foto: Pixabay

Veličina zajedničkih prostorija u staračkom domu

Domovi za stare osmišljeni su kao mesta gde njihovi stanovnici provode većinu vremena, da ne kažemo sve vreme. U odnosu na dogovor sa porodicom, izlasci su ograničeni isključivo na to kada neko od članova porodice zatraži da povede stariju osobu sa sobom i da za to vreme bude odgovoran za nju. Neki stanovnici doma su slabo pokretni ili nepokretni, a neki pate od demencije. U svakom slučaju, nije bezbedno ili nisu u mogućnosti da se samostalno kreću. Potrebna im je pažnja i nadzor. Zato zajedničke prostorije treba da budu pre svega veoma prostrane. U njima većina stanovnika provodi najveći deo vremena tokom dana. Pošto je ovo tekst o unutrašnjosti, ograničićemo priču na te prostorije, a ovog puta nećemo pričati o dvorištu i okruženju. Dakle, tu spadaju: trpezarija, dnevni boravak (ili više njih), hodnici, svečane sale … u zavisnosti od kapaciteta doma, dnevnih boravaka može biti više, na primer na svakom spratu po jedan, ako je dom višespratni.

Dnevni boravak

Prvo i osnovno pravilo je da dnevni boravak treba da bude svetao i izuzetno prostran. Neki starački domovi opredelili su se da svoje dnevne boravke urede tako da odišu kućnom atmosferom i toplinom. Tu su ugaone garniture za sedenje, police sa ukrasima, TV, umetničke slike i fotografije na zidovima – što sve u globalu liči na kuću. Vlasnici ovako uređenih domova vole da istaknu da su oni ustvari jedna velika porodica. Svakako je mnogo prijatnije boraviti u nekoj toploj kućnoj atmosferi negu u sterilnoj bolničkoj. Naročito ako je to postao nečiji novi dom. Trebalo bi dodatno povesti računa o higijeni. Materijali od kojih su napravljene ugaone garniture za sedenje, kao i stolice u trpezarijama, trebalo bi da se lako čiste i održavaju. Starost je slična ranom detinjstvu, kada osobe (nažalost) ne mogu uvek da kontrolišu neke svoje funkcije. Treba im pružiti ljubav, brigu i razumevanje, kao što su i oni nama kada smo bili deca.
Bez obzira na toplinu i ljupku atmosferu, dnevni boravak ne bi nikako smeo da bude pretrpan nameštajem. To nije ni lepo ni bezbedno. Bake i deke bi mogle zapinjati za njega i saplitati se. O tepisima, stazama i itisonima takođe treba voditi računa. Ne smeju da budu klizavi i nestabilni. Nekad se u svrhu njihovog fiksiranja koriste posebne samolepljive trake koje roditelji koriste za dečije sobe, ali ovde su takođe promenjive. Prostor, dovoljno, ali ne previše nameštaja ono je od čega uvek treba poći. Previše nameštaja i polica koje su pretrpane ukrasima, knjigama ili časopisima nije dobro ni iz aspekta skupljanja prašine.
Osim prostora, osvetljenje i količina prirodne svetlosti veoma je važna. Opšte je poznato da boravak u prostorijama koje imaju više prirodne sunčeve svetlost veoma pozitivno utiče na psihu. Za stanovnike staračkog doma to je posebno važno. Starost često prati i depresija i potištenost. Treba učiniti sve i preduzeti svaki mogući korak da se na njihovo psihičko stanje utiče pozitivno. Zato nikako ne smeju boraviti u tamnim, zamračenim prostorijama ili u prostorima koji su na strani sveta koja nema dovoljno prodirne svetlosti. O ovome treba voditi računa prilikom projektovanja i osmišljavanja rasporeda prostorija. Boje treba birati tako da budu blage, nežne, ali tople. Najzahvalnije su razne nijanse boje kajsije, bež, rezedo zelena sa nežnim pastelnim elementima. Treba izbegavati jake, drečave i intenzivne boje koje nepovoljno utiču na psihu kada se duže boravi u prostorijama u kojima one dominiraju. Bela je takođe veoma dobra boja, koja u kombinaciji sa ukusnim detaljnima i nameštajem ima veoma pozitivan uticaj. Prostorije deluju i vizuelno veće kada u njima dominiraju svetliji tonovi.

Sobe u staračkim domovima

Uređenje spavaćih soba veoma je važno. Treba dodatno naglasiti da je njihova veličina veoma bitna! Ako se bavite projektovanjem doma, nikako nemojte misliti da ćete uštedeti ako napravite sobe minimalne veličine. Da li biste vi voleli da živite u takvoj sobi, a još ako je s nekim delite … Da li biste voleli da neko vaš boravi i većinu vremena provodi u skučenom prostoru. Svako ko štedi na veličini sobe ustvari je na gubitku. Osobe koje biraju dom za svoje starije, male sobe će odbiti jer je to prvo što će primetiti. U većim sobama je prijatnije boraviti, lakše se održavaju, a starije osobe se u njima lakše kreću.
Neophodno je obezbediti kvalitetan nov nameštaj koji čine prostrani plakari i ormari i udobni kreveti sa kvalitetnim dušecima i posteljinom. Nepokretnim osobama neophodni su posebni dekubitalni dušeci koje bi svaki dom za njih trebalo da obezbedi.

Ovde priči nije kraj. Bavićemo se kako bi trebalo osmisliti trpezarije, kao i prostorije za održavanje lične higijene – kupatila i toalete. Što se tiče zabave i rekreacije i za njih je potreban adekvatna prostor koji neki starački domovi imaju. O tome će biti detaljno reči drugom prilikom. Zasada, poslušajte prethodne savete i obratite pažnju na njih bilo da ste vlasnik doma ili neko ko bira dom za stare.

Pročitajte još:

- Humanitarni rad u staračkom domu
- KOME TREBA STARAČKI DOM

M. K.

Back to Top