Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Pametna sigurnosna vrata

Prefiks pametan ili engleski (engleski smart) do skoro se dodavao samo na reč telefon. Nakon toga su usledili pametni ručni satovi. Scene iz filmova i serija u kojima su prikazane kuće u kojima se mnoge funkcije mogu kontrolisati iz daleka ili glasovnim komandama. Nekada su to bili futurističke scene, ali ta budućnost je već stigla.

Kako se napredak tehnologije reflektuje na fizičku sigurnost ljudi i imovine? Svesni smo da sigurnosna vrata predstavljaju najbolju fizičku barijeru između vašeg doma ili poslovnog prostora i spoljašnjeg sveta. Sigurnosna vrata štite ukućane i imovinu. Kada ste odsutni tokom dana ili kada odete na put, sama činjenica da imate sigurnosna vrata uliva vam dodatni mir. Opušteniji ste u svakom pogledu. Šta je to što sigurnosna vrata čini onim što jesu, a to je sinonim za bezbednost. Konstrukcija i poprečni presek sigurnosnih vrata razlikuje se od modela do modela, ali te razlike nisu drastične. One mogu poticati od debljine unutrašnjeg lima koji je obično promera 1 do 2 mm. Takođe, sigurnosna vrata razlikuju se i u odnosu na ispunu. Ona može biti od vlakana staklene vune kako bi se obezbedila dodatna termo i zvučna izolacija. Kako je već do sad bilo reči, izolacija sigurnosnih vrata naročito ako su spoljna ulazna vrata u kuću ili se nalaze u prizemljima zgrada ili pored lifta. Ali koje su to inovacije koje unapređuju funkcionalnost sigurnosnih vrata i olakšavaj rukovanje njima?

Kako vam se čini ideja da sve to što je nekad izgledalo kao daleka budućnost već može da se primeni? Neko bi rekao da to nije neophodno i da je reč o preterivanju. Šta znači reč pametna u kombinaciji sa rečju tehnologija? Neke ljude to zbunjuje. Pa da razjasnimo. Pametna tehnologija podrazumeva da se raznim uređajima u kući doda funkcionalnost da mogu da se kontrolišu pomoću kompjutera. Još uvek je nejasno? Uzmimo za primer automobile. Do pre par decenija automobil je bio iključivo mehanička mašina sa malo elektrike. Onda su nastali kompjuteri za automobile, kao i komjuterski programi koji mogu da očitaju stanje motora i slično, kada se povežu sa kompjuterom u automobilu. Iako je ovo možda nekome delovalo tada kao preterano i nepotrebno, umnogome je olakšalo dijagnostikovanje kvarova. To je jedan vid povezivanja i dodavanja kompjutera na nešto što ga dotad nije imalo.

Blog ilustracija: Da li je zaista bolje imati sigurnosna vrata sa dve brave


Foto: Pixabay

Zamilite da možete da dodate kompjuter na svoja brata, prozore, frižifer, šporet. Ne morate to da zamišljate, jer to već postoji. Smišljeno je da bi se ljudima olakšao život, a ne zakomplikova. Dok nisu postojali mobilni telefoni, sve je bilo drugačije. Neko bi se rado vratio u to doba. Ali, sada smo toliko navikli na njih da bi nam život bez njih bio gotov nezamisliv. Mnoge situacije koje vidimo u starim filmovima danas nisu moguće. On i ona se mimoilaze, zvoni fiksni telefon, a ona je vać na putu ka aerodromu. Romantično, ali danas bi to bilo moguće samo ako ona na kratko ne bi bila dostupna, a posle bi joj svakako stigla poruka da je imala propušten poziv.

Primenimo ovu analogiju na sigurnosna ulazna vrata ili na primer na prozore. Koliko puta vam se dogodilo da odete od kuće i da niste sigurni da li ste zaključali vrata? Sigurno bar jednom u životu. Možda ste po prirodi flegmatični i u toj situaciji ste pomislili, pa dobro, čak i da su vrata ostala otključana, to niko ne zna. Ako ste stvarno ostavili otključana stan dok ste na poslu, vratili se kući i videli da je sve na svom mestu – imali ste sreće. Neki provalnici idu od vrata do vrata, prateći kretanje ukućana i pokušavaju na sreću da nabasaju na ona vrata koja su otključana. Zar ne bi bilo zgodno da iz daljine možete da proverite da li su vaša sigurnosna vrata zaključana ili ako nisu da ih odmah zaključate? Naravno da bi. Još ako ste krenuli na put, malo rasejani, pa se negde daleko setite i preslišavate da li ste zaključali bravu ili ne. Pametna sigurnosna vrata ili pametne brave deo su stvarnosti, ali kod nas nisu toliko zastupljena. Cena ovakvih tehnologija još uvek nije pristupačna, ali kako vreme odmiče, verujemo da će postati dostupnija. Setite se da je pre dvadesetak godina mobilni telefon bio luksuz. Cene uređaja bile su visoke, a računi astronomski. Danas ima telefona za dinar, a cene pretplata su gotovo svima dostupne. Tako će, verovatno, u skorijoj budućnosti biti i sa pametnim sigurnosnim vratima.

Još jedan od primera predmeta (jer ne možemo reći uređaja) koje bismo voleli daljinski da kontrolišemo su prozori. Počinje kiše ili oluja, vi ste na poslu, a prozor u kuhinji je ostao otvoren. Ili sumnjate da je otvoren. Voda može da uđe unutra i nanese štetu. Još gore je sa šporetom. Ne moramo da ulazimo u detalje, sve je jasno. Pametne tehnologije su tu kako bi nam olakšale i pojednostavile život.

Sigurnosna ulazna vrata koja bi imala funkcionalnost daljinske kontrole, mogla bi da se otključavaju ili zaključavaju pomoću aplikacije koja je instalirana na telefonu. Takođe, aplikaciju bi pratio i nalog na veb-sajtu preko koga sve isto može da se odradi. Pomoću aplikacije vrata bi se mogla automatski zaključati kad izađete iz kuće ili otključati kad ste pred kućom. Ovo zvuči veoma komplikovano, ali ustvari nije. Jednostavno, aplikacija je napravljena tako da detektuje blizinu uređaja koji je ugrađen u bravu sigurnosnih vrata, i na taj način automatski izdaje komandu za otključavanje i zaključavanje. Loše strane ovih rešenja su gubitak mobilnog telefona. U njemu su svi vaši nalozi, lozinke, aplikacije, čak i kreditne kartice. U veštim rukama zlonamernika, gubitak telefona bio bi mnogo više od gubitka telefona. Šteta je mnogo veća. Sigurnosna vrata sa ovakvim posebnim softverom bilo bi jednostavno koristiti, ali šta ako se pokvari nešto u sistemu? Ako niste vični tehnici i kompjuterima, sami znate koliko vam poteškoća zadaje modem od kablovske kad nešto ne radi ili se zaglavi. Kad vas kompjuter ne sluša, zovete prijatelja koji se razume. Međutim, ako nešto zakaže kada su pametna sigurnosna vrata u pitanju da li onda može da se desi da ne možete da uđete u kuću ili da iz nje izađete. Dizajneri ovih rešenja uvek ostavljaju analogna vrata kroz koja možete ući i izaći. Tako da stari dobri ključ nikad neće izaći iz upotrebe. Nema struje, ne radi aplikacija, pametna sigurnosna vrata jednostavno otključajte ili zaključajte ključem.

Zavirili smo malo u blisku budućnost. Neko jedva čeka da napredne tehnologije budu sveopšte dostupne, dok su drugi više naklonjeni starim vremenima i kažu da nam je bolje bilo dok nismo bili okruženi tolikom tehnikom. U koju grupu vi spadate, procenite sami.

Pročitajte još:

- Da li je zaista bolje imati sigurnosna vrata sa dve brave
- Kakva sigurnosna vrata ne treba kupovati i šta NE RADITI da budete sigurni


M. K.

Back to Top