Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Peskiranje zuba u stomatološkoj ordinaciji

Sigurno ste do sad čuli termin peskiranje zuba. Ako vas zanima šta to znači, čemu služi i kada se sprovodi ovaj postupak, pročitajte u nastavku. Pre svega, reč je o modernom postupku koji sprovode isključivo stomatoloske ordinacije i dentalne klinike. Peskiranje zuba predstavlja uslugu iz oblasti estetske stomatologije. Da li je ova tvrdnja sto posto tačna? I jeste i nije. Zbog čega? Naime, peskiranje zuba je procedura pomoću koje se uklanjaju sitne naslage sa zuba i sprovodi se nakon tretmana uklanjanja pigmentacije ultrazvučnom metodom. Pigmentacija na zubima koja potiče od zubnog plaka, doduše, nije samo estetski problem, nego i zdravstveni. Zato ne možemo reći da je ovo procedura kojoj je cilj isključivo otklanjanje estetskih nedostataka.

Blog ilustracija: Peskiranje zuba u stomatološkoj ordinaciji: Peskiranje zuba u stomatološkoj ordinaciji
Foto: Pixabay



Šta je peskiranje zuba

Bilo kakvo nagomilavanje naslaga na zubima, bez obzira da li su to meke ili tvrde naslage, predstavlja problem je r je potencijalna pretnja za razvoj bolesti koje izazivaju štetne bakterije u usnoj duplji. Detaljnije o zubnom plaku pročitajte ovde , kako biste se informisali o tome šta on predstavlja i uvideli da njegovo prisustvo ustima stvara pogodne tle za bakterije koje izazivaju kvarove na zubima. Iako vam se možda čini da karijes nije neki veliki problem i da se on lako i brzo rešava, treba da znate da se mnogo više isplati sprečiti ga nego dopustiti da se on pojavi. Istina je da karijes, ako se otkrije u nekom početnom stadijumu može da se izleči brzo i lako. U nekim slučajevima čak i bez plombiranja ili uz zalivanje fisura. Ali, treba imati na umu da je karijes samo početak. Nikome zubi ne propadnu odjednom, ali kad ovaj proces započne, to je poput nekontrolisane lavine, ako se ne reaguje kako treba. Posete i redovni kontrolni pregledi kod izabranog stomatologa veoma su važni jer tada doktor uradi sve što je potrebno da se zub ili zubi izleče. Ako treba, zameniće dotrajalu plombu ili će vam predložiti da se uradi uklanjanje kamenca. Kamenac se u savremenim i tehnički napredno opremljenim stomatološkim ordinacijama uklanja uz pomoć ultra zvuka.

Kako izgleda postupak peskiranja zuba

Peskiranje zuba je metoda u kojoj se koristi snaga sitnih čestica pod pritiskom. Uz pomoć Air Flow aparata najnovije generacije, veoma sitne abrazivne čestice se raspršuju u pravcu zuba zajedno sa vazduhom pod pritiskom. One se razređuju u vodi i tako čiste sve one naslage sa zuba koje ultrazvučni aparat nije mogao pre toga da ukloni. Peskiranje zuba je ustvari čišćenje zuba u stomatološkoj ordinaciji. Iako su čestice koje se koriste abrazivne, sve se sprovodi u kontrolisanim uslovima kako ne bi došlo do oštećenja zubne gleđi. Slično kao i neki drugi postupci, koji potencijalno mogu da naškode ako se nestručno sprovode, i peskiranje se radi pod budnim okom stručnjaka. Na primer, izbeljivanje zuba u kućnoj varijanti, na svoju ruku i bez uzimanja preporuka i saveta od zubara, može da bude veoma agresivno za zube i da dovede do oštećenja zubne gleđi.

Da li je peskiranja zuba skupo

Stomatološka usluga peskiranje zuba nije skupa i njena cena se kreće od 1000 dinara, pa naviše.

Koliko često treba peskirati zube

Čišćenje naslaga preporučuje se da se radi jednom u šest meseci do godinu dana. Tada se radi i peskiranje zuba, nakon što se ukloni kamenac i pigmentacija.

Zašto je važno čistiti zube i kod stomatologa

Svakodnevna pravilna higijena je najvažnija, ali važno je i da se zubi detaljno očiste povremeno i u stomatološkoj ordinaciji. Tim putem uklanjaju se tvrde i meke naslage koje inače samostalno ne možemo da odstranimo jer u kućnim uslovima nemamo potrebnu opremu i materijale koji se koriste. Čišćenje zuba je važno kako bi se otkloni plak i naslage koje sadrže bakterije i izazivaju karijes, kako je već rečeno. Ali, bakterije ne uzrokuju samo pojavu karijesa, već i zapaljenja desni, koja kad pređu u hroničnu fazu postaju progresivna bolest desni - paradontopatija. Bolest savremenog doba koju uzrokuju genetski faktori i nepravilna briga o zdravlju zuba, kao i nepotpuna oralna higijena. Kako je reč o progresivnom oboljenju, ono na svom kraju dovodi do ispadanja zuba. Izbegavanje stomatološkog lečenja i saniranja raznih stanja koja ne spadaju u oboljenja, kao i zanemarivanje higijene, grupno dovode do poskupljenja lečenja u stomatološkoj ordinaciji. Skupo nije samo plaćati novcem nedostatak zuba, već je i skupo jer se gubi osećaj zdravih prirodnih zuba kada se situaciju u ustima zakomplikuje, svašta možete očekivati. Zanemareni karijes može se proširiti neprimećeno i izazvati bolni apsces koji zahteva operaciju koju sprovodi oralni hirurg. S bolestima desni je slično. Nikome ne treba da bude izgovor dobra genetika da se ne stara dovoljno o zubima. Neko je podložniji njihovim bržem propadanju, ali neko ko nije, isto tako mora da vodi računa i o higijeni i o preventivi.
Preventiva je reč koja se ponavlja u svakom tekstu u vezi sa stomatologijom. Nije ni čudo, jer ona je ključ zdravlja, a u ovom slučaju ključ zdravlja zuba. bolesti zuba imaju negativne posledice po druge sisteme organa, kao što su organi za varenje, jetra, bubrezi. Naučno je dokazana povezanost i zato nikakva stanja koja treba tretirati kod stomatologa ne bismo smeli zanemariti. Neki smatraju da problemi sa zubnim naslagama izazivaju samo estetske posledice. Zato odlažu njihovo uklanjanje jer smatraju da to nije mnogo važno. Neki ljudi čak ni ne znaju da se zubi mogu časiti i u stomatološkoj ordinaciji. Peskiranje je postupak kojim se mehaničkom silom koja je precizno kontrolisana, uklanja sve ono što se tu zalepilo i zaglavilo a ne može se otkloniti ni četkicom, ni drugim metodama. Interesantno je i reći da pacijent sam može da bira ukus tih čestica, što ovu metodu čini prijatnom i dodatno zanimljivom. Ne treba napominjati da je postupak potpuno bezbolan, i kao što smo već naglasili – prijatan.

Moguće da do sad niste ni čuli za peskiranje, ili ako jeste niste znali šta je to i nije vam palo na pamet da zakažete ovu proceduru kod stomatologa. Ako je tako, krajnje je vreme da se to promeni. Pozovite odabranu ordinaciju i zakažite peskiranje zuba, kao i sve što je neophodno da se ubi i desni temeljno očiste od naslaga. Najbolju preporuku šta tačno treba da radite daće vam vaš stomatolog.

Pročitajte još:
- KAKO IZBELITI ZUBE - MOĆ HOLIVUDSKOG OSMEHA

M. K.

Back to Top