Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta je to zubni plak i da li je opasan

U tekstovima o stomatologiji, naročito kada je reč o higijeni zuba ili najčešćim uzročnicima kvarova zuba, često se može čuti termin zubni plak. Većina ljudi ne zna šta on označava. Mnogi ga mešaju sa zubnim kamencem, mada zubni plak nije isto što i zubni kamenac. Neko iz konteksta pretpostavlja da se radi o nekoj vrsti naslage koja je štetna. Šta je zubni plak ustvari i da li se leči kod stomatologa ili u kućnim uslovima, saznajte u nastavku.

Blog ilustracija: Šta je to zubni plak i da li je opasan


Foto: Pixabay

Šta označava termin zubni plak

Ako do sad niste tačno znali, a pretpostavili ste da je zubni plak neka vrste naslage koja se taloži na zubima i desnima – bili ste u pravu. Zubni plak nastaje kao posledica loše ili nedovoljne higijene zuba i usne duplje. Kada se zubi ne peru redovno ili dovoljno detaljno dolazi do formiranja naslaga koje prave lepljivi sloj koji je u počeku nevidljiv. To je zubni plak u kome se razmnožavaju mnoge štetne bakterije. Zanemarivanje njegovog uklanjanja prouzrokuje pojavu karijesa ili kamenca. Upravo stoga je uklanjanje zubnog plaka jedan od usluga koje nude stomatoloske ordinacije iako se ova vrsta naslaga može otkloniti i u kućnim uslovima. Nastajanje zubnog plaka vezano je za nedovoljno ili nepravilno pranje zuba, kao i generalno ne vođenje dovoljno računa o higijeni.

Blog ilustracija: Šta je to zubni plak i da li je opasan


Foto: Pixabay

Kako se formira zubni plak

Nastajanje zubnog plaka dešava se u nekoliko faza. Naslage na zubima koje su nastale kao posledica nedovoljnog pranja zuba ili zavlačenja ostataka hrane u delovima između zuba do kojih ne može zubna četkica da dopre. Proteinski film – pelikula prvo nastaje u vidu podloge. Potom sledi nagomilavanje zubnog plaka koji se preko njega taloži vrlo brzo.

Koji je sastav zubnog plaka

Zubni plak su naslage koje u najvećem procentu čini voda, a ostatak su glikoprotein i polisaharidi.

Šta prouzrokuje zubni plak

Kada se formira zubni plak, mi ga odmah ne primećujemo. Može da se desi da ga ne primetimo vizuelno do neke poodmakle faze. Redovnim pregledima u stomatološkoj ordinaciji u cilju obavljanja preventivne godišnje kontrole, stomatolog proverava kompletno stanje zuba i ukoliko uoči pojavu zubnog plaka sprovodi mere da se on ukloni. Osobe koje zanemaruju higijenu zuba, često zanemaruju i preventivne kontrole i odlaze u stomatološku ordinaciju tek kad ih zaboli zub. Međutim, mnogo toga je moglo da se uradi znatno ranije. Kada se zubni plak formira u njemu se veoma brzo razmnožavaju milioni štetnih bakterija među kojima su i one koje proizvode šećere i kiseline koje dalje prouzrokuju razna oboljenja zuba. Jedna od najčešćih bakterija je streptokok.

Blog ilustracija: Šta je to zubni plak i da li je opasan


Foto: Pixabay

Oboljenja koja su posledica nastanka zubnog plaka su: upala desni Gingivitis, paradentoza, nastanak kamenca i karijes. Osobe koje su imale problema sa desnima često misle da je to posledica genetskog faktora i da one same nisu toliko doprinele da se jave oboljenja desni. Gingivitis je upala desni, koja ustvari predstavlja infekciju tkiva koje okružuje zube. Ako se ne leči na vreme dovodi do pojave paradontopatije. S druge strane, pojava zubnog plaka uzrokuje pojavu velikog broja bakterija koje su uzročnici karijesa. Zapostavljanje lečenja karijesa i odlazak kod stomatologa tek kada je on uznapredovao, dovodi do postepenog propadanja zuba. Faktički, zubni plak je jedna od prvih pojava koja kada se zanemari eskalira i omogućava pojavu zubnih oboljenja koja, ako se dalje ne leče adekvatno, dovode do postepenog propadanja i gubitka zuba. Poput lavine i lančane reakcije, svako zanemarivanje problema nosi sa sobom pogoršanje i eskalira u još veći problem.

Blog ilustracija: Šta je to zubni plak i da li je opasan


Foto: Mirandre

Kako se uklanja zubni plak

Zubni plak se uklanja pomoću posebnog gela koji služi i da se on uoči i da se ukloni. To se može raditi i u stomatološkoj ordinaciji i u kućnim uslovima. Zubni plak se može videti i golim okom kada je uznapredovao. Tada on izgleda kao prebojena naslaga koja se taloži oko desni (gde su ostaci hrane). Vremenom se stvrdne kao kamen usled kalcifikacije. Tada se on uklanja u stomatološkoj ordinaciji. Kada se aplicira gel on se oboji u drugu boju koja ukazuje da postoji zubni plak, ako obojenosti nema, nema ni plaka. Gel dalje razlaže plak i uklanja ga. Normalno je da u ustima postoje izvesne naslage, ali važno je u kolikoj meri.

Kako sprečiti pojavu zubnog plaka

Pravilna higijena je početak i kraj svega. Deca od malih nogu treba da budu disciplinovana i da nauče kako se pravino peru zubi. Čak i kad nauče, najvažnije je da znanje svakodnevno primenjuju u praksi. Dosadno im je da peru zube 2 do 3 minuta, koliko je neophodno da se detaljno uklone naslage i ostaci hrane iz svih uglova. jedino tako se predupređuje pojava zubnog plaka. Ali, nisu samo deca ta koja zabušavaju. Odrasli su često još manje disciplinovani. Zanemaruju redovno pranje zuba, a i kad peru zube, ne rade to pravilno ni dovoljno dugo. Takođe, mnogi misle da ako su uveče oprali zube, da je to dovoljno i da su odužili svoje. A činjenica da su posle toga jeli još nešto pred spavanje, pili slatke napitke ili alkohol, ili još gore – jeli slatkiše ih ne tangira jer su odradili pranje zuba. U tim situacijama koje neki često praktikuju postaje gotovo nevažno što su zubi oprani ako se nastavi da se jede.

Blog ilustracija: Šta je to zubni plak i da li je opasan


Foto: Pixabay

Pravilna higijena podrazumeva pranje zuba ujutru i uveče. Ujutru, kao prva stvar koju činimo kad se probudimo, a ne posle kafe i doručka. Uveče, tačno pred spavanje, i nikako pre bilo kakvog noćnog obroka ili kasne večere. To je jednostavno. Takođe, pored pranja zuba, savetuje se i upotreba zubnog konca i tečnosti za ispiranje usta i zuba kako bi higijena bila potpuna. Bilo kakva lenjost u vezi sa higijenom zuba obija se isključivo vama o glavu. Kada su deca u pitanju, čak i kad steknu naviku da redovno peru zube, jer ih vi podsećate, oni to čine nedovoljno dugo. Tu mogu da pomognu električne četkice za zube jer ih deca doživljavaju kao zabavnu igračku, kojom duže žele da se igraju. Još ako uz to počnu da peru zube sa svih strana, a ne samo napred da trljaju, onda se ulaganje u ovu vrstu moderne četkice isplati. Pravilna higijena je naročito važna kada osobe nose fiksne proteze – ortodontske aparate ili kada imaju nadogradnju zuba u vidu krunica i mostova.

Pročitajte još:

- KAKO IZBELITI ZUBE - MOĆ HOLIVUDSKOG OSMEHA

M. K.

Back to Top