Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Električne četkice za zube

Kada su se pojavile bile su pravi hit. Svi su želeli da ih isprobaju i imaju. Danas se mogu nabaviti po relativno povoljnim cenama. Električne četkice za zube često viđamo u reklamama na televiziji. Ako se pitate da li su dobre, da li da ih isprobate i svoju običnu četkicu zamenite i šta ćete time dobiti, ovde smo da potražimo odgovore na ta pitanja.



Blog ilustracija: Električne četkice za zube


Foto: Pixabay

Posetili smo naše najbolje stomatoloske ordinacije i razgovarali sa stomatolozima o temi električnih četkica za zube. Odgovor na pitanje šta misle o njima, nije nas uopšte iznenadio. Moramo naglasiti da mišljenja uopšte nisu podeljena, ne go da su kog mnogih slična ili ista.

Ali pre svega, da definišemo šta su električne četkice za zube, kako su nastale i kome su namenjene.

Blog ilustracija: Električne četkice za zube


Foto: Pixabay

Električne četkice za zube nastale su dosta davno i ranije nego što većina vas pretpostavlja. Još davne 1927 prvu električnu četkicu za zube napravila je američa kompanija „Electro Massage Tooth Brush Company“. Tek 1954. godine električna četkica je proizvedena u Evropi, a njen izumitelj je Dr. Philippe Guy Woog za kompaniju Broxo S.A, a pod nazivom Broxodent. Razlozi nastanka električne četkice za zube nisu ni pomodarstvo niti težnja da se osvoji novo tržište, već su one u početku bile namenjene osobama sa invaliditetom, koje imaju ograničene motoričke sposobnosti.

Savremene četkice za zube mogu imati napajanje na struju, baterije ili se puniti solarnom energijom. Od ova tri naravno, najbolja varijanta je solarna energija jer je to jedini čist oblik energije koji možemo koristiti u svrhu napajanja četkice. One se pune tokom nekoliko sati i spremne su za upotrebu kad dođe vreme. One se mogu naručiti na Amazonu, a kod nas ih zasad nema u prodaji. Kada su upitanju četkice za zube koje se napajaju na baterije, treba imati na umu da su baterije sporo-razgradivi otpad i da njihovo bacanje šteti životnoj sredini. Bolje je odlučiti se za one punjive, jer na taj način duže traju, a i vama olakšavaju upotrebu četkice, pošto uh možete samostalno puniti kad god treba. Kada im istekne vek trajanja odložite ih na ekološki prihvatljiv način, zajedno sa elektronskim otpadom.

Blog ilustracija: Električne četkice za zube


Foto: Pixabay

Način rotiranje glave četkice

Moderne četkice mogu imati više različitih načina rotacije ili vibracije. Postoje one kod kojih se vibracija prenosi sa jedne strane na drugu, dok se smerovi mogu menjati u zavisnosti da li perete gornje ili donje zube. Pored ovih četkica, veoma su popularne okrugle rotirajuće četkice.

Prema broju obrtaja u minuti električne četkice mogu se klasifikovati u ultrasonične (2400–2,400,000 pokreta u minutu) ili sonične (20–20,000 Hz) u zavisnosti da li im je frekvencija iznad ili ispod zvučnog polja koje ljudsko uvo registruje.

Koje su prednosti električnih četkica za zube

Posle kratkih lekcija iz istorije i fizike da se vratimo na suštinsko pitanje? A to je koji su prednosti električnih četkica za zube, da li su one neophodne zdravim ljudima ili su samo stvar pomodarstva. Pre svega, pranje zuba ovim četkicama je veoma zabavno. Ne morate skoro ništa da radite jer ona sve radi za vas. Rotirajuća četkica će dobro očistiti zubni plak zahvaljujući velikom broju obrtaja u minuti i vaši sekutići biće znatno čistiji. Mnogi ljudi su lenji kada je pranje zuba u pitanju. Ovu radnju odrađuju maksimalno brzo i ujutru i uveče, a ponekad je čak i preskoče. Kada peru zube, to traje oko pola minuta, što nije dovoljno da se otkloni plak i unište bakterije. Vremenom ta loša navika dovodi do kvarenja zuba usled nagomilavanja bakterija i svega onoga što sledi kada se ne vodi dovoljno računa o higijeni.

Za ovakve osobe bi bilo dobro da investiraju u električnu četkicu jer bi ona učinila da im pranje ne bude dosadno, tako da će se njegovo trajanje produžiti na bar 2 pristojna minuta, ako ne i punih 3, što bi bilo idealno. Postoje i električne četkice za zube sa tajmerom koje se automatski isključe posle 3 minuta. One su dobar izbor za lenjivce, ali su skuplje nego obične električne četkice bez tajmera.

Ako ste osoba koja je disciplinovana i pranje zuba shvatate ozbiljno i poklanjate mu dovoljno pažnje i vremena, vama onda električna četkica nije neophodna. Možete je isprobati iz radoznalosti. Kada su odrasli u pitanju, ne možemo da ne kažemo da tu nema malo pomodarstva sa električnim četkicama za zube. Ali ako će one učiniti da se oralna higijena poboljša, svakako su dobra investicija.

Deca su posebna priča. Teško ih je naterati da redovno i pravilno peru zube. Koliko god im vi probijali glavu sa pričom kako treba da čuvaju zube da im traju čitavog života, ona to čuju, ali ne razumeju niti mogu da razumeju. Ne znaju šta je zubobolja, kvarovi i slično da možete na to im ukažete. Čak i da vas shvate i da žele da poprave svoje navike, njihovo pranje zuba uz svakodnevno podsećanje da uopšte to treba da urade i njihove molbe da uveče to preskoče jer su jako umorni, ipak na kraju se svede u nekoliko sekundi muljanja četkice po ustima i malo bačene paste. Ako imate školsko dete, ova priča vam je verovatno, bar delimično poznata. E, u ovim slučajevima, električna četkica bi mogla da vam završi posao. To je nova, zabavna igračka koja će deci biti interesantna. Radovaće se pranju zuba i jedva će čekati da dođe vreme za to. Nemojte je nikako kupovati deci mlađoj od 3 godine jer mogu da se povrede i da im se ošteti sluzokoža i desni. A starijoj deci vredi kupiti, jer pravilna higijena zuba važna je od malih nogu kao i zdrave navike. Uz to, uvek ih korigujte i učite ih kako se pravilno peru zubi jer mnogi odrasli to ne znaju, a kamoli deca.

Blog ilustracija: Električne četkice za zube


Foto: Pixabay

Mane električnih četkica za zube

Stomatolozi preporučuju da se obična četkica za zube menja svakih 2 do 3 meseca. Negde se može čuti da je treba menjati čak jednom mesečno. Ne zato što se rascvetala i raspala, već zato što se na njoj nagomilaju bakterije. Ali, električne četkice su skupe, kako onda da izdržimo ovaj tempo. Istina je da električne četkice imaju rezervne glave koje se posebno kupuju, ali ni one nisu jeftine. Preporuka proizvođača je da se električna četkica (tj. glava četkice) menja na 3 do 6 meseci. Ovo zvuči malo licemerno. Kako sad obična na mesec dana, a električna na 6. bakterije i tamo i vamo. Ali, ako biste eksplicitno rekli da i električnu četkicu treba menjati na mesec dva, niko je ne bi kupovao, ili retko ko. S obzirom da im je cena od 630 din pa sve do 24.000 dina, a da su pri tom četkice jednog od najpoznatijeg proizvođača Oral B od 2.200 za najmanje dečije i preko 3.000 dinara za četkice za odrasle (cena dalje ide gore), a najniža cena zamenskih glava je oko 1.000 dinara, najverovatnije je da će na našem tržištu onaj ko je kupi da je arči mnogo duže od mesec dva – tj. dok se fizički ne raspadne i rascveta.

Pročitajte još:

- 7 zabluda o tečnosti za ispiranje usta
- Stomatološka ordinacija sa preporukom - kao turistička destinacija


M. K.

Back to Top