Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Spas za hitne slučajeve u stomatološkim ordinacijama

Mnogi ljudi izbegavaju da idu kod zubara. Neki se plaše, a drugi su samo lenji i neodgovorni. Koji god da je uzrok, on ih na kraju može skupo koštati. Opšte je poznato koliko je važno redovno pregledati zdravlje svojih zuba, a ako to ne činimo ili ako ne poštujemo načela pravilne higijene, pre ili kasnije zaboli nas zub i moramo hitno kod stomatologa. Na svu sreću, privatne stomatoloske ordinacije su tu da nam izađu u susret kada se javi nagli oštar bol. Nije redak slučaj da zub zaboli uveče, za vreme vikenda ili praznika. Nekad je to bila noćna mora jer je osoba morala da trpi do prvog sledećeg radnog dana. Izuzetak su mesta u kojima je postajala hitna stomatološka služba. Svako koga je bar jednom istinski zaboleo zub, zna koliko je to neprijatno i učino bi sve da se to nikad ne ponovi. U tim trenucima samo se misli na način da se bol otkloni. U zavisnosti od uzročnika, nekad lekovi mogu malo da pomognu, ali čim prestane njihovo dejstvo, bol se vraća i nastavlja da muči pacijenta.
U današnje vreme kada se većina stomatoloških usluga obavlja u okviru privatne prakse, kvalitet tih usluga je na znatno višem nivou iz više razloga. Naravno, tu nije reč o stručnosti samih stomatologa jer isti doktori rade u privatnoj praksi kao i oni u državnoj (ili su tamo nekad radili). Svi su oni učili od istih profesora, a mnogi su zajedno studirali. Zato se razlika u kvalitetu usluge ogleda u nekim drugim činiocima.

Blog ilustracija: Peskiranje zuba u stomatološkoj ordinaciji: Spas za hitne slučajeve u stomatološkim ordinacijama
Foto: Pixabay
Pre svega kada je reč o hitnim slučajevima u stomatologiji, mnoge privatne stomatološke ordinacije imaju takvu politiku da imaju doktore na dežurstvu izvan radnog vremena. Tako da kada se javi bol tokom večeri, subotom ili nedeljom, samo ih treba pozvati, reći o čemu se radi i doći na pregled.
Stomatolog možda neće moći bez snimka da utvrdi šta je tačan uzrok bola. Ali, u današnje vreme sve ide u prilog pacijentima, zato što neki centri za snimanje zuba imaju produženo radno vreme i dežurstva. Iako to izgleda kao odlaganje rešenja, ipak stomatolog mora da ima jasnu sliku šta je napravilo toliku neprijatnost pacijentu da oseća nesnosan bol. Niko ne želi da radi napamet, niti je to pametno. Ne treba se kockati sa zdravljem niti jednog zuba. Tako da, koliko god vi mislili da Vas boli baš određeni zub i insistirali na tome da ga zubar odmah, bez snimka otvori, to ne sme tako da se radi. Nijedan ozbiljan stomatolog neće uslišiti taj zahtev. Zašto, zato što bi moglo da se desi da Vi imate osećaj da Vas boli baš taj zub, a u stvari imate proces ispod susednog zuba. Tako da, bez snimka, moglo bi da se desi da stomatolog otvori i samim tim ošteti zdrav zub. Ovo je veoma ozbiljna greška, a cena zdravlja jednog prirodnog zuba ne može da se meri. Zato, pažljivo birajte stomatološku ordinaciju kojoj ćete pružiti poverenje i pažljivo odaberite svog stomatologa.

Dalje, koji su načini da se spreči iznenadni bol zuba i da uopšte dolazite u situaciju da budete hitan slučaj?
Odgovora je nekoliko. Pre svega, ako osetite blaži bol, nemojte ga zanemarivati i čekati da sam od sebe, nekom magijom nestane. Sigurno se pojavio iz nekog razloga. Iako je u početku blag i podnošljiv, ne znači da se neće postepeno ili naglo pojačati. I to se obično desi u neko nevreme, kad je sve zatvoreno. Onda se nađete u panici, pitajući se gde ja Vaš stomatolog i da li je dežuran. Ako nije ko ga menja? Da li uopšte stomatološka ordinacija u koju redovno idete ima dežurstva van radnog vremena? Ako nema, koja ima? Neprijatno Vam je da zovete svog stomatologa na mobilni ako je veče ili tokom vikenda. A svega ovoga ne bi bilo da ste odmah otišli na pregled čim ste osetili prve naznake bola. Nekada mogu da prođu dani i nedelje dok se situacija ne pogorša i bol eskalira.
Drugi način da ne dovedete sebe u situaciju da budete hitan slučaj, jeste da pomno i pažljivo vodite računa o svim pravilima higijene zuba. Skoro svako koga mrzi da uveče opere zube dođe u situaciju da oseti posledice ove vrste nemara. Takođe, nije samo pitanje da li ste oprali zube, nego i da li ste to uradili pravilno, odnosno poštujući sve preporuke u vezi sa izborom paste i četkice za zube, kao i sa dužinom i tehnikom pranja zuba. Da li koristite konac za zube i da li znate kako se upotrebljavaju interdentalne četkice. Ova pomagala nisu izmišljena da bi neko zaradio novac, već zato što je njihovo korišćenje zaista neophodno u svrhu temeljne i pravilne higijene zuba i desni. četkice ne mogu sve da očiste, a mesta na koja one ne prodiru pogodno su tlo za bakterije koje izazivaju infekcije desni i kvarove zuba. detaljno čišćenja zuba kod zubara nije privilegija bogatih i pomodarstvo. U razvijenim zemljama zapada, navika da se kod stomatologa ne odlazi samo na preventivne preglede, već i da se pomno brine o higijeni i preventivi odavno postoji i prenosi se s kolena na koleno. Kod nas, opšta svest, na žalost, nije još na tom nivou. Tu dolazimo do sledeće tačke u nizu koja označava šta je sve to što treba da radimo da ne budemo hitan slučaj. Pogađate da je reč o preventivi. Odlazak na kontrolni stomatološki pregled bar jednom godišnje, zatim konsultovanje sa stomatologom u vezi sa svim procedurama koje se sprovode u preventivne svrhe, usvajanje zdravih životnih navika – sve su elementi koji čine preventivne radnje u stomatologiji.

Ako ste nekad dosad imali zubobolju izvucite pouku iz nje i stanite i razmislite da li sada činite sve da sprečite da se ona ponovo javi. Ako imate sreće (ili ste sami zaslužni za to) da Vas nikad nije boleo zub, onda se potrudite da tako i ostane jer to je veoma neprijatno iskustvo.

Pročitajte još:
- Kako se pravilno peru zubi
- Kada treba ići na pregled u stomatološku ordinaciju

M. K.

Back to Top