Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta podrazumeva lečenje kanala korena zuba u stomatološkoj ordinaciji

Grana stomatologije koja se bavi lečenjem unutrašnjosti zuba. Lečenje kanala korena zuba jedna je od veoma čestih procedura koju stomatoloske ordinacije sprovode u svojoj praksi.

Blog ilustracija: Šta podrazumeva lečenje kanala korena zuba u stomatološkoj ordinaciji


Foto: Pixabay

Mnogim pacijentima zvuči i deluje bolno lečenje kanala korena zuba. Da li je to zaista tako i šta sve podrazumeva ova vrsta lečenja, pokušali smo da saznamo u stomatološkim ordinacijama. Takođe, pacijente interesuje da li je reč o dugotrajnom procesu i koliko brzo se može okončati.

Unutrašnjost zuba sastoji se od zubne pulpe, mekog tkiva koje ispunjava šupljinu zuba. Kako bi zubi mogli da vrše svoju osnovnu funkciju a to je žvakanje i usitnjavanje hrane, njihova spoljašnjost mora biti čvrsta. Zato se ona sastoji od zubne gleđi, dentina i cementa. Endodoncija je zadužena za lečenje unutrašnjih struktura zuba čije zdravlje može biti narušeno raznim infekcijama, upalnim procesima ili mehaničkim povredama.

Kako bismo bolje razumeli proceduru lečenja, trebalo bi da znamo od čega se sastoji unutrašnjost zuba. Zubna pulpa je termin koji u širem smislu reči podrazumeva zubnu šupljinu i njen kompletan sadržaj, a u užem smislu reči to je meko vezivno tkivo koje ispunjava šupljinu zuba i prožeto je krvnim sudovima, limfnim sudovima i nervima.

Ako ste se nekad pitali koju funkciju tačno vrše zubni nervi i kako to da neko može imati umrtvljen zub, odnosno zub kome je izvađen nerv, daćemo odgovor i na to pitanje. U detinjstvu i mladosti uloga zubnih nerava povezana je sa rastom zuba. kod odraslih osoba kojima zubi više ne rastu, uloga nerava postaje drugačija. Odgovorni su za registrovanje senzacija i nadražaja kao što su: toplota, hladnoća. Prevelika osetljivost na razne nadražaje može biti pokazatelj da postoji problem u vezi sa zubnim nervom.

Nakon što smo se površno upoznali sa anatomijom zuba, ali uz sasvim dovoljno informacija, treba da objasnimo kako se sprovodi lečenje unutrašnjosti zuba. Svi upalni procesi koji se jave u zubnoj pulpi zahtevaju da budu što pre sanirani. Ukoliko dođe do njihove eskalacije, može se desiti da se pokrene nezaustavljiv proces koji na kraju dovodi do gubitka zuba.

Blog ilustracija: Šta podrazumeva lečenje kanala korena zuba u stomatološkoj ordinaciji


Foto: Pixabay

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti jer nijedna veštači zub, zubni implant ili krunica ne mogu zameniti osećaj i komoditet koji daju zdravi prirodni zubi.

Pre pristupanja bilo kakvoj proceduri, stomatolog će zatražiti da se napravi snimak zuba kako bi imao kompletan uvid u situaciju u ustima. Dovoljno je napraviti 2D snimak. Takođe, nakon završenog lečenja može biti naloženo da se uradi kontrolni snimak, ukoliko je to potrebno.

Lečenje upalnih procesa zubnih kanala može trajati samo jedan, sva ili tri odlaska kod stomatologa. U stomatološkim ordinacijama svedoče da pacijenti uvek imaju bojazni da je proces dugotrajan i bolan. U savremenoj stomatologiji koriste se moderni i napredni anestetici koji omogućavaju da ova vrsta lečenja bude bezbolna.

Kada je pulpa zahvaćena infekcijom, stomatolog pristupa lečenju tako što se unutrašnjost zuba čisti. Vadi se umrtvljen nerv, a kanali se ispiraju kako bi se eliminisale bakterije. Odstranjuje se tkivo koje je inficirano. Na kraju je neophodno da se otvoreni zub zatvori, a da se unutrašnja šupljina popuni. Za tu svrhu stomatolozi koriste posebne paste kojima se zub ispunjava i na kraju zacementira.

Nekada je potrebno dva puta otići u stomatološku ordinaciju kako bi se sve saniralo kako treba. Nakon završenog lečenja kanala korena, pacijent normalno koristi svoj izlečeni zub za žvakanje. Treba da dodatno povede računa o higijeni, da redovno pere zube i da koristi zubni konac i tečnost za ispiranje usta.

Nekada su upalni procesi preneti na desni i potrebna je intervencija oralnog hirurga. Stvaraju se gnojne kese koje prouzrokuju veoma bolnu reakciju kod pacijenata. Sama operacija se radi pod anestezijom i nije bolna. Međutim, čitav proces, kao i postoperativni tok je većini pacijenata neprijatan. Na svu sreću, on ne traje dugo, i posle par dana sve se vraća u normalu. Kako bi se predupredile ovako velike dubinske infekcije i upalni procesi, pažnja uvek treba da bude usmerena ka preventivi. Redovnim odlaskom na pregled u stomatološkoj ordinaciji, značajno se smanjuje rizik od pojave upalnih stanja, jer stomatolog na vreme može uočiti sve opasnosti koje vrebaju u vezi sa oralnim zdravljem pacijenta. Pravilnu higijenu nikad ne treba zanemarivati i ne dopustiti da bude prekasno.

Kako još napredne tehnologije mogu da pomognu kog lečenja kanala korena zuba? Kako je reč o teško dostupnim malim kanalima i prostoru u unutrašnjosti zuba do kog je nekad veoma teško doći klasičnim instrumentima, savremena stomatologija koristi i lečenje pomoću lasera. Njegova savršena preciznost omogućava prodiranje do najsitnijih i zavučenijih kanala. Funkcija laserskih snopova je baktericidna, jer ovi moćni, a pri tom za pacijenta bezopasni zraci, deluju tako da uništavaju bakterije.

Na kraju, trebalo bi se osvrnuti na uzroke upalnih procesa u unutrašnjosti zuba. Kako je već bilo reči o higijeni, jasno je da do infekcija dolazi tako što se bakterije razmnožavaju i time omogućavaju formiranje zubnog plaka. Plak može biti uzročnik karijesa. Ako se karijes ne leči na vreme može doći do pogoršanja, tj. prenošenja infekcije na unutrašnjost zuba.

Što više saznajete o bolestima zuba i načinima na koje se od zdravih zuba vremenom dolazi do njihovog oštećivanja i na kraju gubitka, postajete sve više svesni značaja oralne higijene i preventivnih pregleda u stomatološkoj ordinaciji. Koliko god da je stomatologija uznapredovala na svi poljima, ipak, zdrave prirodne zube ne može ništa da zameni. Nepravilno i lakomisleno ophođenje prema njima vodi ka njihovom postepenom propadanju. Ako se pokrene nezaustavljivi niz, može doći do potrebe za lečenjima koja su dugotrajna i mnogo više će vas koštati nego da ste na vreme vodili računa. Istini za volju, postoji i nešto što se zove genetski faktor i nasleđeni kvalitet zuba. Bez obzira na to na nama je da učinimo sve da koliko god smo u mogućnosti očuvamo zdravlje zuba što duže. Nijedno lečenje u stomatološkim ordinacijama ne slovi za bolno jer su u potrebi anestetici, ali svakako da su mnoga neprijatna i da jedva čekamo da se završe.

Pročitajte još:
- Šta je to zubni plak i da li je opasan
- Stomatološka ordinacija sa preporukom - kao turistička destinacija

M. K.

Back to Top