Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Stidljivo dete u vrtiću

U raznim starosnim grupama u vrtićima može se naći zbirka raznih karaktera i temperamenata. Nešto što nosimo sa sobom i što nam je rođenjem dato, ispoljava se od najranijeg detinjstva. Usvajanje veština i znanja kako da se bivstvuje u sredinama kao što su privatni vrtici kao obrazovno-vaspitne institucije deo su procesa socijalizacije koji svako dete na drugi način doživljava i prolazi.

Blog ilustracija Stidljivo dete u vrtiću


Foto: Pixels

Svi smo mi različiti. Neko je plavi, crni, visoki, niski… Šta je sa osobinama koje nosimo u našem genetskom kodu i kojih se ne možemo tako lako odreći. Stidljivost je jedna od njih. Ona može biti i deo razvojnog procesa i nestaće kad se on okonča. Nekoga prati tokom čitavog života. Osobe koje su stidljive doživljavaju ovu osobinu ponekad kao prepreku. Ne smatraju da od nje imaju koristi, štaviše misle im škodi u raznim situacijama. Obično je prati strah od javnog nastupa, koji se graniči sa fobijom. Ako su poslovno nalaze u situacijama da ne mogu da izbegnu neku formu govora u javnosti ili sličnog pojavljivanja – bivaju prestravljeni, trpe neprijatan osećaj koga ne znaju kako da se oslobode.

Mnogi roditelji su zabrinuti kada primete da je njihov mališan izrazito stidljiv. Strah se javlja iz razloga zato što nisu sigurni da li je stidljivost nastupila kao propratna pojava razvojne faze u predškolskom dobu, ili je ona deo nekog većeg izazova. Zabrinutost kod roditelja se i ogleda u tome da strahuju kako će se stidljivo dete snaći u školi. Dogod je u vrtiću, stidljivost ne predstavlja neku veliku prepreku, osim što postoji opasnost da se detetu pridoda etiketa i da se svrsta u taj folder, što svakako nije dobro za njega.

Kako se treba na pravilan način ophoditi prema stidljivcu ili stidljivici? Roditelji i vaspitači u vrtićima i predškolskim ustanovama ne treba da upadaju u izvesne zamke. Ovde Vam nudimo nekoliko praktičnih saveta kako da se postavite kako ne biste napravili nenamerne greške sa izvesnim posledicama.

Blog ilustracija Stidljivo dete u vrtiću


Foto: Pixels

Nemojte etiketirati dete kao stidljivo

Već smo nagovestili da etiketiranje deteta kao stidljivo nije dobro ako ne želimo da podstičemo i negujemo ovu osobinu. Takođe, važno je i da ga u vrtiću ne nazivaju stidljivim i ne svrstavaju u tu kategoriju. Praktično, ovo znači da kada se Vašem detetu neko obrati, a ono ne želi odmah da da odgovor ili se krije iza Vas, svakako ne treba da istupate sa izjavom da e stidljivo. Zamislite situaciju da birate privatni vrtić za dete i odveli ste ga da se upozna sa vaspitačima ili osobljem. Ako dete okleva prilikom davanja odgovora na postavljena pitanja od strane novih i nepoznatih osoba, nemojte ni njima dozvoliti da ga nazivaju stidljivim. Ako kažu: „Ti si stidljivko?“, odgovorite: „Nije stidljiv, samo mu se danas ne priča.“ Kako biste prevazišli slične situacije, korisno je da vežbate sa detetom šta bi moglo da se desi da ga pitaju i šta će ono odgovoriti na ta pitanja.

Stignite pre svih na rođendan

Mislite o svemu i predvidite svaku situaciju. Kada se stidljivo dete pojavi među poslednjima na rođendanu deteta iz komšiluka, drugara iz novog vrtića ili rođaka, zamislite kako se oseća kada su sve oči uprte u njega na žurci koja je već počela. Mnogo je bolje da se pojavite među prvima, dok još nema pompe i gužve. Na taj način dete se postepeno privikava na atmosferu u kojoj se pojavljuje sve veći broj poznatih i nepoznatih drugara i njihovih roditelja.

Pružite detetu priliku da govori

Ako se Vaša devojčica ili dečak stide da daju odgovor na postavljeno pitanje, ne budite nestrpljivi i ne odgovarajte umesto nje ili njega. Činite mu medveđu uslugu spašavajući ga. Strpljivo sačekajte da ono samo smisli odgovor i odluči da ga iskaže. Što je više ovakvih prilika, sve je veća verovatnoća da će dete brže skupiti hrabrost da se samostalno izrazi u nekoj narednoj situaciji. Vaše ćutanje kada je njemu postavljeno pitanje govori da Vi verujete u nju ili njega i da znate da će dati odgovor u nekom momentu.

Blog ilustracija Stidljivo dete u vrtiću


Foto: Pixels

Kakvo je dete osim što je stidljivo

Koje su to divne osobine koje krase Vaše dete. Predstavljajte ga kao takvog drugima. Stidljivost, iako može biti upadljiva, ne samo što nije jedina, nego je i najmanje važna osobina u celoj priči. Ako je dete dobro, pažljivo, ljubazno, želi da pomogne – to je ono na šta uvek stavljajte akcenat. Tako da Vaša mala Ana bude dobra, vredna, pažljiva devojčica, a ne stidljiva Ana.

Imajte mere

Nikada nemojte forsirati dete i vršiti pritisak na njega da nešto mora da kaže ili uradi u datoj situaciji. S druge strane, nemojte ga preterano štiti. Dobro je dete bude uključeno u što više raznovrsnih zabavnih i edukativnih aktivnosti. Vodite ga u pozorište, muzeje, bioskop. Svako novo iskustvo u detetu budi i znatiželju, ali i potrebu da samo izrazi svoje mišljenje i osećanja u vezi sa tim.

Vežbajte javni nastup pred porodicom

Kada je dete stidljivo, mnogo mu je lakše da prvi korak ka slobodnom izražavanju napravi u manjoj sredini u kojoj se oseća potpuno sigurno. Organizujte da prilikom porodičnih okupljanja, ili običnih svakodnevnih obroka, kada je porodica na okupi dete izvodi nešto u vidu javnog nastupa. To može biti recitovanje pesmice koju je naučilo u vrtiću, pevanje, pričanje bajke koju je tog dana čulo ili prepričavanje događaja u kojima je lično učestvovalo. Na ovaj način, ne samo što se bori protiv stidljivosti, nego i vežba da se tečno i pravilno izražava. Nemojte ga prekidati i pustite ga da polako i na svoj način kaže šta želi. Ima vremena za ispravljanje gramatičkih grešaka. Neka korigovanje krene kasnije kada se dete potpuno oslobodi. i kada fokus ne bude više na lečenju stidljivosti. Malo, po malo dete će ovaj model ponašanja primenjivati i na aktivnosti u vrtiću.

U vaspitavanju dece i oblikovanju njihove ličnosti uvek treba biti umeren i ići postepeno. Ništa što je isforsirano ili urađeno pod pritiskom ne može doneti nešto što je dobro. Današnji roditelji su u zamci večite žurbe i nestrpljivosti. U tu zamku ih je uhvatio moderni, prebrzi ritam života koji nije prirodan. Pošto nije prirodan, deci je stran. Za njih je frustrirajuće kad ste stalno nervozni, požurujete ih i nemate ni za šta vremena i strpljenja. S te stran, vrtić je oaza, njihovo malo carstvo gde se dobar deo dana odvija u ritmu koji njima prija i odgovara. Učinite da takvu sliku preslikate i kod kuće. Deca su Vaš prioritet, a ne nervozni šef, gužva na putu i slično. Ako se ne ponašate tako, presložite kockice. Dete gleda Vas. Ako ste Vi smireni i srećni i ono će biti. Ako ste nervozni i ljuti, ono će biti uznemireno i neće razumeti zašto. Držite stvari pod kontrolom – toliko možete, jer to je najvažnije. To je Vaša ultimativna sloboda. Ovo saznanje će Vam doneti mir.

Pročitajte još:

- 5 grešaka koje ne treba praviti kada pohvaljujemo dete
- Zbog čega se mame dece u vrtiću najviše brinu

M. K.

Back to Top