Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Stomatološke ordinacije preporučuju upotrebu interdentalnih četkica za zube

Koristite interdentalne (međuzubne) četkice za zube – preporučuju stomatološke ordinacije

Već više puta bilo je reči o tome koliko je važno pravilno i redovno održavanje higijene zuba i usta. Ukoliko se ona zanemaruje to dovodi do postepenog propadanja zuba i desni. U cilju adekvatnog čišćenja zuba koristi se više proizvoda. Pored običnih četkica za zube, na rafovima u drogerijama, supermarketima i apotekama nalaze se još neke sitnije četkice koje liče na štapiće. Za sve one koji ne znaju šta je to, kako se koristi i čemu služi, u narednom tekstu predstavićemo vam i približiti interdentalne četkice za zube. Njenu redovnu upotrebu preporučuju stomatoloske ordinacije a zbog čega, kako i kada se koristi, pogledajte u nastavku.

Blog ilustracija: U Koristite interdentalne (međuzubne) četkice za zube – preporučuju stomatološke ordinacije


Foto: Pixabay
Prefiks „inter“ na latinskom znači između. Kako im samo ime govori – interdentalne ili međuzubne četkice se koriste za čišćenje prostora između zuba do koga ni obična ni električna četkica za zube ne može da prodre. Neko ko ih do sada nikad nije koristio i ko nije ni znao da postoje, verovatno je kada ih je video na polici, pomislio da je reč o nekom pomagalu koje je namenjeno samo osobama kojima su ih stomatolozi preporučili iz nekog posebnog razloga. Međutim, istina je da bi interdentalne četkice svi trebalo da koriste.

Kako izgledaju interdentalne četkice za zube

Međuzubne četkice izgledaju kao mali savitljivi štapići sa plastičnom drškom. Na štapićima su veoma tanke niti, koje su poput mikroskopskih verzija niti na običnim četkicama za zube. Ima više veličina interdentalnih četkica. Izbor veličine zavisi od razmaka između zuba. Ako niste sigurni koja veličina bi vama odgovarala, konsultujte se sa svojim stomatologom. U stomatološkoj ordinaciji svakako ćete dobiti najbolja uputstva u vezi sa izborom, ali ono što pre toga možete i sami da uradite jeste da na osnovu toga da li su vam zubi gusto zbijeni jedan uz drugi, ili pak uočavate izvestan razmak između njih, sami odaberete manju ili veću četkicu. Ako krenete od najmanje nećete pogrešiti, tako da za početak uzmite nju.

Kako se koriste međuzubne, interdentalne četkice

Interdentalne zubne četkice ne koriste se za čišćenje čitavog prostora između dva zuba, već samo za čišćenje „trougla“ koji se nalazi tik uz desni, između dva zuba. Taj sitan prolaz veoma je važno održavati čistim, a obična četkica tu ne može da prodre. Kada se zubi čiste interdentalnom četkicom, njome treba proći između svih zuba u gornjoj i donjoj vilici. Interdentalna četkica se prvo umoči u pastu, pa se onda pokretima napred nazad, očisti prostor između svih zuba redom u gornjoj vilici. Potom se četkica očistiti i ponovo se umoči u zubnu pastu, pa se njome očiste i svi zubi donje vilice. Bočni zubi, naročito umnjaci, teže su dostupni. Zato držač četkice treba saviti pod određenim uglom, do 90° kako bi se lakše došlo do prostora između svaka dva zuba. Inače, usne bi predstavljale smetnju ako interdentalnu četkicu ne bismo savili.



Video: YouTube
Da li je interdentalna četkica zamena za zubni konac

Odgovor je ne. Ako počnete da koristite interdentalnu četkicu, u stomatološkoj ordinaciji reći će vam da to nije alternativa, ili zamena za čišćenje zuba zubnim koncem već da je to postupak koji mu prethodi. Dakle, zubi se prvi očiste interdentalnom četkicom, potom koncem (koji će očistiti i najuže delove između zuba koji su tik jedan uz drugi, a koji se nalaze niže ili više od „trougla“ koji čisti međuzubna četkica) i na kraju zube treba oprati električnom četkicom za zube ili običnom.

Zašto se koriste interdentalne, međuzubne četkice

Da li je upotreba ovih zubnih četkica neophodna, pitali smo stomatologe u našim najboljim stomatološkim ordinacijama. Na to smo dodali potpitanje šta dobijamo njihovom upotrebom, a šta gubimo ako ih ne koristimo. Dobili smo odgovor da je upotreba interdentalnih četkica veoma preporučljiva, a kada smo čuli razlog zašto, ovo bismo mogli da prevedemo u neophodna. Naime, prostor koji se čisti interdentalnim četkicama nikako se ne može očistiti običnim. Taj trougao na tromeđi dva zuba i desni možda je za nijansu širi i od samog zubnog konca, koji pri tom ni ne sadrži pastu. Tu ima dovoljno prostora da se stvori zubni plak i nagomilaju štetna bakterije, jer i tu mogu da minijaturni ostaci hrane. Kada se taj trougao očisti i pastom koja zaštitno deluje jer sadrži fluor, onda je sve pod kontrolom. Ako bismo zanemarili čišćenje ovog malog prostora, nagomilane bakterije bi vremenom mogle da prouzrokuju bočni karijes, ali pre svega upale desni. Ako primetite da vam desni krvare, da su blago natečene ili da su neki zubi osetljivi na razne nadražaje (toplo, hladno, kiselo, ljuto), i ukoliko vam se čini kao da vas boli zdrav zub, ali da taj bol nije izražen i jak, onda verovatno imate upalu desni u toj regiji. Najverovatnije da je uzrok ovome nedovoljna higijena prostora među zubima, onog dela gde obična četkica ne prodire. Ovo ćete proveriti ako uzmete zubni konac i krenete redom da čistite zube. Ako primetite da ste između dva zuba za koje vam se čini da vas bole izvukli nešto sitno što podseća na sukrvicu ili ste videli krv, to je siguran znak infekcije desni. Ispiranje žalfijom može da pomogne. Ali, najbolja pomoć je da sprečite da se ovo proširi i da svoju higijenu zuba i usta podignete na viši nivo.

Koliko često treba koristiti interdentalne četkice

Interdentalne četkice trebalo bi koristiti jednom dnevno. Najbolje uveče pred spavanje. Dakle, ritual pred odlazak u krevet podrazumeva sledeće: čišćenje prostora između zuba interdentalnom četkicom, čišćenje zuba zubnim koncem, pranje zuba pastom i običnom četkicom i ispiranje usta tečnošću za zube i usta. U svim ovim postupcima treba biti nežan i ništa ne raditi na silu, jer to može da prouzrokuje neželjeni efekat, a to su mehaničke povrede desni oštećenje zubne gleđi.

Zašto je detaljno pranje zuba pred spavanje veoma važno

Čitajući prethodni pasus, možda ste pomislili da nemate vremena ni emergije da svako veče tako detaljno čistite zube. Možda spadate u one osobe koje jeva smognu volje i snage da zube operu običnom četkicom, a možda i to ponekad preskočite. Ovakav stav kad tad će vam se obiti o glavu. Ničiji problemi sa zubima i desnima nisu pali s neba. Neko, doduše, genetski ima izdržljivije zube, ali niko se ne može s lošom higijenom provlačiti na duže staze. A kad jednom krene po zlu, nema nazad. Zubi počinju da se kvare jedan po jedan, a uz to idu i upale desni. Sve to zbog bakterija koje caruju na mestima odakle ih niko ne uklanja. Upale desni mogu da dovedu do paradentoze. Malo po malo to dovodi do gubitka zuba. A kada prirodni zubi počnu da se zamenjuju bilo kojom varijantom veštačkih, svako ko je dotle stigao zna koliko bi bilo bolje da je očuvao svoje zube. Jer, osećaj prirodnih zuba ni najskuplji implant ne može skroz da zameni.

Pročitajte još:
- STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu

M. K.

Back to Top