Oprema za grejanje Beograd

Registruj se
Prijavi se
Oprema za grejanje Beograd
Oprema za grejanje Beograd je kategorija koja na jednom mestu okuplja firme iz Beograda koje se bave proizvodnjom i prodajom opreme za grejanje.
Cene opreme za grejanje u Beogradu mogu biti različite, a najjednostavniji način da uporedite sve cene opreme za grejanje je da ih pogledate upravo ovde.
U cilju da bi sistem grejanja besprekorno funkcionisao u Vašem stambenom ili poslovnom prostoru, neophodno je da oprema za grejanje bude kvalitetna.
Zato treba birati opremu za grejanje renomiranih proizvođača, jer to je oprema za grejanje koja je sertifikovana i sa garancijom.
Firme iz Beograda predstavljene na ovoj strani nude Vam najkvalitetniju opremu za grejanje.
Pogledajte detaljno njihove prezentacije i upoznajte se sa njihovom ponudom opreme za grejanje i sa mogućnostima ugradnje, rokovima isporuke i ostalim mogućnostima u vezi sa realizacijom porjekta vezanog za grejanje.
Nikada nije bilo lakše naći u Beogadu idealan sistem grejanja i svu potrebnu opremu za grejanje nego sad, jer sad sve imate na jednom mestu - ovde!
topiz-oprema-za-grejanje

Topiz

Beograd, Borča, Branka Radičevića 26 011 3328904
cena: Cenovnik
OPREMA ZA GREJANJE.
Kaloriferi sa Cu-Al razmenjivačem toplote i aksijalnim ventilatorom služi za ventilaciju i zagrevanje industrijskih hala, skladišta, radionica, hangara, trgovina, itd.
Odlikuju se visokim učinkom, laganom konstrukcijom, niskim nivoom buke, jednostavnim održavanjem u eksploataciji.
Kao grejni medij koristi se topla voda, vrela voda i para.
Grejani medij je svež i opticajni vazduh ili mešavina svežeg i opticajnog vazduha.
Moguća je nadogradnja kalorifera pratećom opremom.
Kaloriferi najbolji učinak postižu primenom grejača bez dodatnih elemenata pa tome i treba težiti pri projektovanju.
Kaloriferi sastavni elementi: Žaluzina, razmenjivač toplote, kućište, aksijalni ventilator sa elektro-motorom.
OPREMA ZA GREJANJE- IZMENJIVAČI TOPLOTE: Vrste izmenjivača toplote: Toplovodni grejač vazduha – radni medij topla voda, vrela voda, mešavina voda – tečnost protiv smrzavanja, Hladnjak vazduha – hladna voda, mešavina vode – tečnost protiv smrzavanja, Parni grejač – radni medij vodena para, Direktni isparivač – hlađenje vazduha pomoću freonskog rashladnog sredstva, Kondenzatori za kondenzaciju freonskog rashladnog sredstva.
sidek-inzenjering-oprema-za-grejanje
OPREMA ZA GREJANJE BEOGRAD SIDEK INŽENJERING Preduzeće SIDEK INŽENJERING d.o.o.
osnovano je 17.03.2004.
u Beogradu.
Od svog osnivanja preduzeće je zvanični distributer Armacell-a - najvećeg svetskog proizvođača elastomernih termoizolacionih materijala.
U 2005 godini postajemo distributeri vodećeg Francuskog i renomiranog svetskog proizvođača kotlova De Dietrich.
Svoja saznanja iz oblasti našeg poslovanja, pored svakodnevnog kontakta, sa svojim poslovnim partnerima razmenjujemo i na sajamskim i kongresnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.Naš moto je: znanje, kvalitet i pouzdanost.
Na ovim načelima zasnovano je i poslovanje našeg preduzeća.
expont-oprema-za-grejanje

Expont

Beograd, Voždovac, Vojvode Stepe 153 011 3982022
cena: Cenovnik
OPREMA ZA GREJANJE: Balansni ventili, Hvatač nečistoća, Kompenzatori, Leptir ventili, Loptasti ventili, Nepovratni ventili, Odvajači kondenzata, Prirubnice i spojni elementi, Regulator pritiska, Ventili sigurnosti, Ventili zaporni.
Merno regulacioni ventil sa pečurkom i prirubnicama za instalacije kojima struje stišljivi i nestišljivi fluidi za ravnomernu raspodelu fluida i održavanje određenog pritiska.
Ručni regulacioni ventili koriste se za regulaciju protoka fluida kao i za zatvaranje cevovoda za vodu, vodenu paru i neutralne fluide, za preciznu regulaciju pritiska i protoka tečnih i gasovitih fluida u cevovodima.
Hvatači nečistoće u opremi za grejanje služe za uklanjanje nečistoće u radnom fluidu.
Montiraju se tako da zaštite osetljivu opremu poput pumpi, merne opreme i regulacionih ventila.
Hvatači su konstruisani za proticanje neutralnih, gasovitih i tečnih fluida.
Aksijalni kompenzator je prihvaćen kao glavni metod kompenzacije za cevovode kod kojih dolazi do istezanja usled promena temperature, pritiska ili spoljnih uticaja.
U opremi za grejanje gumeni komrenzatori se koriste za prigušivanje šumova i preuzimanje manjih vibracija uglavnom u sistemima centralnog grejanja za sprečavanje prenosa šumova iz podstanica i kotlarnica po cevima u ostale prostorije zgrade.
Električno je neprovodljiv, otporan na stajanje i temperaturno otporan na toplu vodu.
U opremi za grejanje Leptir ventili se koriste za otvaranje, zatvaranje i ručno regulisanje protoka pijaće, tehničke i morske vode, kao i drugih neagrsivnih fluida.
Obezbeđuju potpunu hermetičnost u oba smera.
Kuglasti ventil dvodelni sadrži poliranu loptu sa otvorom koja se rotira za 90° radi pokretanja ili zaustavljanja strujanja fluida.
Oni imaju određenu prednost obzirom na gabarit, manji su od zasuna, obezbeđuju dobru zaptivenost i manje su osetljivi na prisustvo čvrstih čestica u fluidu.
Oni se inače karakterišu veoma malim otporom, koji pružaju prilikom strujanja fluida.
Nepovratni ventil sprečava povratno strujenje radnog medijuma.
Istovremeno se može upotrebiti kao prigušni ventil i kao ventil za dovodjenje vazduha.
Koristi se na postrojenjima i instalacijama gde je potrebno sprečiti proticanje fluida u smeru suprotnog od dozvoljenog.
Kondenz lonac nazivnog pritiska 16 bar je namenjen za izdvajanje kondenzata iz parnih uređaja, nedozvoljavajući pri tom, prodor sveže pare u kondezne sudove.
Upotrebljava se kod parnih postrojenja gde je potrebna suva para.
Prirubnice sa grlom se koriste pri montaži cevovoda i spajaju se sa cevima, kolenima, račvama, cevnim zatvaračima i sličnim elementima metodom varenja.
Tečni fluidi, para, gas, za sve vrste armatura.
Proporcionalni regulator pritiska sa prirubnicama HERZ sa ravnim sedištem bez pomoćne energije, za dvocevne sisteme sa termostatskim ventilima grejnih tela.
Razlika pritiska se može podešavati od 50 – 300 mbara, kontinualno.
Ventil sigurnosti sa tegom se upotrebljava kao sigurnosni organ cevovoda za sve protočne medije neagresivnog karaktera.
Ventil sigurnosni sa oprugom je automatski uređaj koji bez pomoći spoljne energije osim energije radnog fluida, ispušta određenu količinu iste tako da onemogućuje prekoračenje unapred zadatog pritiska.
Primenjuje se u energetskim objektima za proizvodnju hladne i tople vode.
Ravni zaporni ventili predstavljaju najšire korišćeni i najraznovrsniji tip cevnih zatvarača.
Njihova glavna primena je u regulisanju protoka tečnih i gasovitih fluida, u slučajevima čestih otvaranja i zatvaranja.
Najčešću primenu nalaze u cevovodima niskog pritiska.
Zaustavljanje ili pokretanje struje se postiže pomeranjem vretena sa tanjirićem (pečurkom) ka sedištu odnosno od sedišta.
Poseduju dobra zaptivna svojstva.
Ravni zaporni ventili mogu se primeniti na svim cevovodima i uređajima koji nisu agresivni (voda i vodena para do 220 C).
klima-m-oprema-za-grejanje

Klima M

Beograd, Palilula, Bulevar Despota Stefana 109a 011 3292283
cena: Cenovnik
OPREMA ZA GREJANJE BEOGRAD KLIMA M Klima M vam pruza pomoc prilikom odabira opreme i prodaja opreme za klimatizaciju, ventilaciju i grejanje.
radijator-inzenjering-oprema-za-grejanje
OPREMA ZA GREJANJE BEOGRAD RADIJATOR INŽENJERING Pored osnovne proizvodne delatnosti "Radijator-Inženjering" d.o.o.
Kraljevo, izvodi radove termotehničkih instalacija (grejanje, ventilaciju-klimatizaciju, instalacije tehničkih gasova), izrađuje i montira čelične konstrukcije.
tehnoserv-oprema-za-grejanje-619725
OPREMA ZA GREJANJE BEOGRAD TEHNOSERV Projektovanje i instalacija grejanja.
vaillant-oprema-za-grejanje

Vaillant

Beograd, Savski venac, Radnička 57 011 3540050
cena: Cenovnik
OPREMAN ZA GREJANJE BEOGRAD VAILLANT Naša kompanija u svom asortimanu ima sve što Vam je potrebno za grejanje kuće,stambenog prostora ili nekog drugog objekta.
gejzir-oprema-za-grejanje

Gejzir

Beograd, Voždovac, Vojvode Stepe 212 011 2496445
cena: Cenovnik
OPREMA ZA GREJANJE, Kategorija - Oprema za grejanje Beograd.
Od proizvoda iz oblasti grejanja imamo: uljne radijatore, kvarcne grejalice, karolifere
termoelektro-gorionici-oprema-za-grejanje
OPREMA ZA GREJANJE TERMOELEKTRO GORIONICI TERMOELEKTRO-GORIONICI je firma koja je nastala 2011 godine i bavi se ugradnjom i servisiranjem gorionika kao i projektovanjem gasnih istalacija.
mak-trade-group-oprema-za-grejanje
Mak Trade Group u Beogradu, takođe u ponudi ima i: KALORIFERE, KUPATILSKE GREJALICE, GREJALICE, PEĆI i RADIJATORE, KLIMA UREĐAJE, SOBNE TERMOSTATE, GREJNA TELA
bioenergy-point-oprema-za-grejanje
OPREMA ZA GREJANJE BEOGRAD BIOENERGY POINT Drvene pelete proizvodimo mlevenjem, sušenjem, dodatnim usitnjavanjem i presovanjem sirovine (piljevina, sečka i drveni čips).
S obzirom da su izrađeni od 100% drveta, naši peleti su gušći i teži, što kao rezultat ima sporije i ravnomernije sagorevanje, pa ih to čini veoma efikasnim gorivom.
afix-oprema-za-grejanje

Afix

Beograd, Slavija, Prote Mateje 22 062 308409
OPREMA ZA GREJANJE BEOGRAD AFIX Privatno preduzeće AFIX se bavi preradom plastičnih masa i distribucijom opreme i uređaja za instalaciju vodovoda, kanalizacije i parnog grejanja.
ostrog-gradjevinski-materijali-oprema-za-grejanje
OPREMA ZA GREJANJE - OSTROG Stovarište Ostrog u svojoj ponudi ima grejne sisteme brenda Viessmann.
techno-partner-oprema-za-grejanje

Techno Partner

Novi Beograd, Milutina Milankovića 124/11 060 0360200
OPREMA ZA GREJANJE.
CMT Clima, čiji smo zastupnik, je osnovana 1976 godine i od tada su stekli veliko iskustvo i znanje koje su primenili u proizvodnji najkvalitetnijih proizvoda u području grejanja vazduhom.
Ovo znanje rezultiralo je stvaranjem tehnološki naprednih proizvoda i proizvodnih procesa koji mogu napraviti razliku u području grejanja.
CMT Clima je danas prisutna u preko 40 zemalja širom sveta Njihova proizvodnja uključuje i klima uređaje, roof top jedinice na gas, gasne grejače vazduha, ventilokonvektore, zidne kotlove i BROAD litijum- bromid apsorpcione jedinice od 16 do 23.000 Kw.
SISTEMI ZA GREJANJE VAZDUHA NA GAS.
STACIONARNI KONDENZACIONI SISTEMI ZA GREJANJE VAZDUHA SA ZATVORENOM KOMOROM ZA SAGOREVANJE SERIJA X.
Ovi sistemi se odlikuju visokom efikašnošću koja ide i do 107% zahvaljujući svojim evolutivnim sistemom izmene toplote.
STACIONARNI SISTEMI ZA GREJANJE VAZDUHA SA GASNIM ILI LOŽ ULJE GORIONICIMA SERIJA G.
Samostojeći vertikalni grejači vazduha na gas ili lož ulje gorionicima.
Ovi grejači vazduha se koristi za grejanje radnih prostorije, skladišta, sportskih prostorija, staklenika i td.
Oni su dostupni s direktnim ili ductable klima-prikljulnicama i najjeftinije su rešenje za grejanje okoline.
Ova serija se može se staviti da se koristi na visokim i niskim temperaturama, u sredinama sa tehnološkm procesima, kao što su eksplozivi i municija ili u poljoprivredi u pećima za sušenje žitarica.

W Fluks Tim

Beograd, Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra 333 011 2864049 |
011 2864050 |
OPREMA ZA GREJANJE
faros-lumen-oprema-za-grejanje

Faros Lumen

Beograd, Zvezdara, Aleksandra Deroka 17 011 4146710
cena: Cenovnik
OPREMA ZA GREJANJE BEOGRAD FAROS LUMEN EcoTyphoon je jedinstveni tip gorionika na drveni pelet, snage do 35kW ili do 50kW, koji uz inovativno konstrukciono rešenje omogućava automatsko loženje, doziranje goriva i značajnu uštedu prostora, energije, vremena i novca utrošenih na zagrevanje prostorija.
Uz inovativni sistem „Afterburn“ sagorevanja, omogućava uvođenje sekundarnog vazduha čime se povećava intenzitet turbulencije u zoni sagorevanja i koristi dogorevanje produkata nepotpunog sagorevanja, pre svega CO.
Uz različite režime rada, omogućava pametno korišćenje energije i sprečava potpuno hlađenje radijatora, pružajući osećaj stalne topline i komfora.
Sistem je potpuno bezbedan i izrađen u skladu sa najvišim standardima energetske efikasnosti.
Uz minimalnu količinu otpada i efikasnu potrošnju energije, vodi brigu kako o životnoj sredini, tako i o kućnom budžetu.
toptherm-oprema-za-grejanje

TopTherm

Bečej, Zanatska 3 063 522059
OPREMA ZA GREJANJE-GORIONICI: Gorionici na gas, Gorionici na lož ulje, Kombinovani gorionici gas/lož ulje, Gorionici na mazut, Gorionici gas/mazut.
Gorionici na gas u rangu kapaciteta od 41 do 8000 kW.
Gasni gorionici sa niskom emisijom štetnih gasova u rasponu kapaciteta od 30 do 5700 kW.
Gorionici na lož ulje u rasponu kapaciteta od 41 do 8000 kW.
Gasna Low-NOx serija gorionika koja je konstruisana za mehaničku ili elektronsku kontrolu sagorevanja, sa ili bez invertora, sa ili bez podešavanja sadržaja kiseonika.
Asortiman Gorionika na lož ulje je podeljen u dve grupe: HL-E gorionici kapaciteta do 4100 kW i HL-E gorionici kapaciteta do 8000 kW; obe grupe su opremljene diznama sa obilaznim uljnim vodom kako bi se postigao stepen modulacije 1:3.
Kapacitet gorionika (odnosno protok lož ulja) može se podesiti putem regulatora pritiska koji je ugrađen na povratnom uljnom vodu.
Svi gorionici sadrže komandnu tablu koja obuhvata kontrolnu kutiju i šematski dijagram sa lampicama koji sekvencijalno prikazuje rad gorinika po fazama.
Gorionici na mazut: Hoval konstruiše i proizvodi gorionike preko 30 godina; zahvaljujući ovom velikom iskustvu u stanju smo da razvijemo nove serije proizvoda visoke tehnologije izvanredne bezbednosti.
Potreba za ispunjenjem svih zahteva, kao što je izrada gorionika koji alternativno može da sagoreva prirodni gas ili teško lož ulje, motivisala nas je da stvorimo HLG-E seriju gorionika srednjih i velikih kapaciteta, pogodnu za primenu u industriji.
HIDRAULIČNE SKRETNICE: Hidrauličke skretnice za kvalitetnu hidrauličku instalaciju u grejanju.
Hidraulična skretnica vrši izdvajanje vazduha i gasova, skupljanje mulja i prljavština radi dugotrajne degasifikacije i čišćenje grejnog medijuma od mulja.
Štiti kotao od promenljivih protoka različitih grejnih krugova.
Zavareni sud pod pritiskom od čelika, sa prirubnicama.
Sa automatskim odzračnim ventilom na vrhu i kuglastom slavinom za pražnjenje pri dnu.
Čaura za montiranje senzora temperature na vrhu.
Nogice sa podešavanjem visine.
Uređaj sa kompletnom termoizolacijom i oplatom.
Bafer rezervoari.
Bafer akomulacioni rezervoar vode od čelika i namenjen za hidrauličko priključenje na kotlove, grejne pumpe i solarne instalacije, zapremine od 200÷6000 litara.
Akumulacijski bafer rezervoar izrađen od čelika za hidrauličku integraciju u sisteme sa kotlovima, toplotnim pumpama i solarnim sistemima.
Skidajuća izolacija za jednostavno rukovanje i instalaciju.
Mala površina zauzimanja zbog kompaktnog dizajna.
Opcioni električni grijač.
Dostupan je u rasponu kapaciteta od 200 do 6000l.
Modul-Plus brzi proizvođač i rezervoar sanitarne tople vode je konstruisan za rad sa svim komercijalnim ili industrijskim kotlovima.
Dostupan je u sedam veličina sa kapacitetima čak do 10.000 litara na sat sanitarne tople vode pri 90°C grejne vode.
Temperatura sanitarne tople vode može da se podesi po želji u preporučenim granicama koje su bezbedne (30- 90°C).
kosa-trade-oprema-za-grejanje
OPREMA ZA GREJANJE KOSA TRADE U našem asortimanu možete pronaći opremu za grejanje brenda Prosto.
etaz-oprema-za-grejanje

Etaž

Beograd, Vrčin, Šumatovačka 2 011 8053979
OPREMA ZA GREJANJE.
Oprema za kotlove, peći i kamine, gorionici, akumulacioni rezervoari, ekspanzione posude, armatura-radijatorski ventili i ostala oprema, oprema za podstanice, cevi i fiting, ormani, sabirnici i hidraulične skretnice, pribor za lemljenje, zavarivanje i zaptivanje, pribor za fiksiranje i kačenje, alati i pribor.
velog-oprema-za-grejanje

Velog stovarište

Beograd, Železnik, Lole Ribara 133 011 2577578
cena: Cenovnik
OPREMA ZA GREJANJE VELOG Kod nas možete pronaći grejalice, kalorifere, kupatilske grejalice, kvarcne peći.

Grappa

Beograd, Vračar, Kneginje Zorke 34/11 011 4066000 |
011 4066001 |
OPREMA ZA GREJANJE - GRAPPA U ponudi je oprema za grejanje vodećih svetskih brendova.

Energy Net

Beograd, Žarkovo, Vodovodska 113 011 2310886
OPREMA ZA GREJANJE - ENERGY NET Vrhunska ponuda opreme za grejanje.

Doming

Beograd, Petlovo Brdo, Gočka 59 D 011 2570555
OPREMA ZA GREJANJE - DOMING Izvrsna ponuda opreme za grejanje.
OPREMA ZA GREJANJE - BOSCH Odaberite opremu za grejanje brenda Bosch.

Delta Term

Beograd, Surčin, Svetog Save 26 062 392766 |
011 3133015 |
OPREMA ZA GREJANJE - DELTA TERM Fenomenalna ponuda opreme za grejanje.

TermoPool

Beograd, Zvezdara, Ljubiše Miodragovića 11 N 011 4417250
OPREMA ZA GREJANJE - TERMOPOOL Veliki asortiman opreme grejanje u TermoPool-u.
OPREMA ZA GREJANJE - TOP THERM Top Therm nudi opremu za grejanje izvanrednih perfomansi.

Group Protem

Beograd, Voždovac, Braće Jerković 117e 011 3096999 |
011 4010065 |
OPREMA ZA GREJANJE - GROUP PROTEM Izuzetan izbor opreme za grejanje, instalacija i održavanje.
OPREMA ZA GREJANJE - HEATING&COOLING EXPERT Oprema za grejanje vodećeg brenda Daikin.
OPREMA ZA GREJANJE - ARISTON Ariston oprema za grejanje najvišeg kvaliteta.
OPREMA ZA GREJANJE - TERMO COMMERCE Kvalitetna oprema za grejanje.

Valdom

Beograd, Železnik, Vodovodska 164e 011 2581364 |
011 2581360 |
OPREMA ZA GREJANJE - VALDOM Širok asortiman opreme za grejanje.

SM Inženjering

Beograd, Stari Grad, Topličin venac 21 011 4518308 |
011 2181890 |
OPREMA ZA GREJANJE - SM INŽENJERING Panelno grejanje, podno grejanje, toplotne pumpe...

Gas Lider

Beograd, Vrčin, Beogradska 132b 011 8053370 |
011 8055803 |
OPREMA ZA GREJANJE - GAS LIDER Vrhunska ponuda opreme za grejanje.
OPREMA ZA GREJANJE - SMART SOLUTIONS PRO U ponudi je oprema za grejanje odličnog kvaliteta.

PVF Traders

Beograd, Čukarica, Vodovodska 158 011 2391536 |
011 2391545 |
OPREMA ZA GREJANJE - PVF TRADERS Kvalitetna ponuda opreme za grejanje.

Loren Line

Beograd, Zemun, Tošin bunar 26 011 3168753 |
011 3168754 |
OPREMA ZA GREJANJE - LOREN LONE Ugradnja toplotnih pumpi za sve tipove objekata.
OPREMA ZA GREJANJE - NOVOGREJANJE Odaberite najbolji sistem grejanja za Vaš dom.

Geming

Šabac, Nikole Colovića 22 063 8735810
OPREMA ZA GREJANJE - GEMING Izvanredna ponuda opreme za grejanje.

Schwank - Marabon

Novi Beograd, Gandijeva 175 / 11 063 333199 |
011 3184619 |
OPREMA ZA GREJANJE - MARABON Mi smo ovlašćeni zastupnici Schwank opreme za grejanje.

Etažno grejanje Dunja

Smederevo, Kozaračka 1 064 4128006
OPREMA ZA GREJANJE - ETAŽNO GREJANJE DUNJA U ponudi je oprema za grejanje prestižnih brendova.

Ivan i tim

Beograd, Stari Grad, Tadeuša Košćuška 7 011 2920822 |
011 2920823 |
OPREMA ZA GREJANJE - IVAN I TIM Sjajan izbor kotlova, radijatora i opreme za grejanje u salonu Ivan i tim.
LOKACIJE
Oprema za grejanje je pojam koji objedinjuje sve elemente koji su neophodni da bi sistem grejanja funkcionisao. Opremu za grejanje čine sledeći elementi: kotlovi, kamini, etažni kotlovi i peći, oprema za kotlove, peći i kamine, gorionici, dimnjački sistemi (dimnjaci), bojleri i oprema, akumulacioni rezervoari, ekspanzione posude, solarne ćelije i oprema, pumpe, radijatori, sušači i oprema, grejanje zračenjem, kaloriferi, armatura (radijatorski ventili i ostala oprema), oprema za podstanice, cevi i fiting, ormari, sabirnici i hidraulične skretnice, pribor za lemljenje, zavarivanje i zaptivanje, pribor za fiksiranje i kačenje, merno regulaciona oprema i svi alati i pribor za montažu. Grejanje je proces u kome fizički sistem prima toplotu termičku energiju. Po Drugom zakonu termodinamike termička energija se uvek prenosi sa toplijeg na hladnije telo, nikad obrnuto. I to je moguće ostvariti na tri načina: kondukcija - direktan kontakt dva fizička tela, konvekcija - podrazumeva postojanje fluida koji se zagreva kondukcijom a zatim dolazi do drugih tela koje opet zagreva kondukcijom. Primer: peć zagreva vazduh koji strujanjem dolazi do drugih tela u prostoru i prenosi toplotu na njih kondukcijom i radijacijom (zračenje). Zračenjem se prenosi toplota između dva udaljena tela bez posredstva medijuma. Termotehnika je grana tehnike koja se bavi pojavama i postupcima grejanja tela. U tom smislu, grejati znači nekom telu povećavati unutrašnju energiju dovođenjem energije, što se manifestuje povećanjem njegove temperature. Grejanje je proces podizanja temperature u nekom prostoru radi stvaranje uslova za duži boravak ljudi ili životinja u njemu. Za potrebe grejanja u praksi se koristi niz različitih termotehničkih uređaja i sistema. Uređaji koji se u praksi koriste u sistemu grejanja spadaju u opremu za grejanje. Posebno značajni su sistemi daljinskog grejanja gde se termička energija prenosi iz jednog centra od jednog izvora toplote na veliki broj udaljenih tela - domaćinstava ili proizvodnih pogona. To su najčešće sistemi toplifikacije i gasifikacije. Grejanje možemo podeliti i po vrsti pogonskog goriva koje koristimo za proizvodnju toplote. U zavisnosti o kojoj vrsti goriva je reč, koristimo i odgovarajuću opremu za grejanje.
Back to Top