Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dete se plaši zubara – kako da prevaziđe strah u 12 praktičnih koraka

Ako bi vas neko pitao da završite započetu sintagmu „strah od …“ možda bi vaš odgovor bio jedan od čestih u istovetnoj anketi, a to je – strah od zubara. Javlja se i kod dece i kod odraslih. Može biti podnošljivi osećaj nelagode i neprijatnosti kadgod treba otići na neki pregled ili intervenciju, a može i da dosegne stepen fobije. Kad se javi kod dece, najčešće su odrasli nesvesno svojim delovanjem doprineli tome. Kako to sprečiti i šta učiniti ako se dete već plaši odlaska kod stomatologa. U nastavku vam dajemo 12 praktičnih saveta koje treba da primenite kako biste postigli da vaše dete drage volje s vama ide do stomatoloske ordinacije na redovne preglede kod zubara.

Blog ilustracija: Dete se plaši zubara – kako da prevaziđe strah u 12 praktičnih koraka


Foto: Pixabay

1. Pronađite dobrog dečijeg stomatologa

Vaš stomatolog kod koga godinama idete i u kog beskrajno imate poverenja može postati i stomatolog vašeg sina ili ćerke. Ali, i ne mora. Za dete se treba odlučiti za stomatološku ordinaciju i doktora koji je opredeljen da radi sa najmlađima. Deca su posebni pacijenti. S njima treba znati kako i uvek imati strpljenja. Raspitajte se ko je dobar dečiji stomatolog i kod njega zakažite pregled. Prethodno porazgovarajte sa njim ili njom i naglasite im da je to detetu prva poseta zubaru. Neke stomatološke ordinacije posebnu pažnju poklanjaju i ambijentu i kroje ga prema dečijim potrebama. U čekaonici ima igračaka, a ponekad su i zidovi šareni, a na njima crtani junaci i dečiji motivi. To doprinosi da se dete oseća opuštenije.

2. Nikada ne pričajte o sopstvenim strahovima ili lošim iskustvima kod zubara

Deca čuju šta vi pričate i onda kad vam se čini da ne slušaju. Vodite računa da pred njima ne spominjete stomatologe, stomatološke preglede, bolne intervencije i bilo šta loše u vezi sa stomatologijom. Dok se jadate preko telefona prijateljici kako vas je boleo zub i kako ste jedva preživeli operaciju vađenja ciste, dete koje se pokraj mota i igra, sve to registruje. Iako ne razume svaku reč, ukapiraće da ste osetili nešto loše i neprijatno a to ima veze sa zubima i zubarima. Ko zna kako će sve to interpretirati u svojoj glavici. I eto rođenog straha, a da vi i nemate pojma kad i zašto se stvorio. Takođe, ne dozvolite drugima pred vašim detetom spominju odlazak kod zubara u negativnom kontekstu. Strah od zubara nije urođen, stvara se zahvaljujući uticaju okoline.

Blog ilustracija: Dete se plaši zubara – kako da prevaziđe strah u 12 praktičnih koraka


Foto: Pixabay

3. Pričajte vlastita pozitivna iskustva iz stomatoloških ordinacija

Vaše dete voli da čuje kako je izgledalo vaše detinjstvo. Pričajte mu kako ste vi rado išli na pregled kod stomatologa. Začinite priču tako da bude malo bajkovite. Personifikujte zube i recite da su i oni uvek bili srećni što ste se kao mali dobro o njima. Vaš spretni zubar vam je vadio mlečne zube toliko vešto da nikad ništa niste ni osetili. Zato se i zovu mlečni. Deca realno nemaju čega da se plaše kod zubara, osim bola kad se vade mlečni zubi, zato primenite sledeći korak.

4. Kad ispadne mlečni zub dolazi Zubić vila

Ovaj običaj koji nam je došao sa zapada, a za njega smo saznali iz serija i filmova, deca obožavaju. Odrasli, možda nisu ni svesni, ali njima je od velike pomoći. Kada dete izvadi mlečni zub, te večeri treba da ga ostavi ispod jastuka. U toku noći, dok spava, Zubić vila svrati, uzme zub i ostavi poklon. Poklon može biti neka sitnica koja će obradovati dete. Ceo koncept je velika motivacija za dete i ohrabrenje kad treba da se vade mlečni zub. Nema veze da li je dete samo izvadilo zub, da li ste vi pomagali ili je sve uradio stomatolog. Zubić vila spremna čeka sa poklonom.

Blog ilustracija: Dete se plaši zubara – kako da prevaziđe strah u 12 praktičnih koraka


Foto: Pixabay

5. Zakažite prvi kontrolni preged za vaše dete

Prvi pregled treba da bude upoznavanje sa stomatologom. Dogovorite se da tom prilikom stomatolog ne vadi detetu mlečne zube, niti da se bavi popravljanjem zuba ako treba. Dete ovom prilikom samo treba da iskusi kako je to sedeti na zubarskoj stolici i treba da zna samo da posluša kad stomatolog zatraži da široko otvori usta. Pri tom će ono videti i instrument koji stomatolog koristi kako bi video zubi iz svih uglova, a posebno će mu biti zanimljivo okruglo ogledalce. To je dovoljno za prvu posetu stomatologu. Da probijemo led.

6. Nagradite dete nakon pregleda kod stomatologa

Ovo nije potkupljivanje i podmićivanje. Neki manji poklon u vidu igračke ili jednostavno – odlazak na sladoled i sokić neka budu nagrada zato što je vaše dete odgovorno i brine o svojim zubima, tj. zato što je obavilo stomatološki pregled. Neka ovo ne bude nagrada zato što je hrabro. Hrabrost se vezuje za prevazilaženje bola ili neprijatnosti (primanje vakcine ili injekcije na primer), a stomatologija ne treba da bude vezana za neprijatnost – od malih nogu.

Blog ilustracija: Dete se plaši zubara – kako da prevaziđe strah u 12 praktičnih koraka


Foto: Pixabay

7. Objasnite detetu šta je pravilna higijena zuba

Kako i kad treba prati zube, zašto to radimo, zašto vi koristite i tečnost za ispiranje zuba i usta – odvojte vreme i detaljno dajte detetu detaljne i slikovite odgovore na sva ova pitanja. Priču prilagodite uzrastu. Zamolite dečijeg stomatologa da na modelu zuba pokaže detetu kako se pravilno peru zubi. Ispričajte kako slatkiši utiču na to da usta dođu male zle nevidljive bakterije koje kvare zube i šta treba da radimo kako bismo sačuvali svaki zubić i sprečili da se razboli. Dete je mali ratnik protiv bakterija, a četkica i pasta su njegov svemoćni mač koji jedino ima moć ako se koristi dva minuta, ne kraće.

8. Zabranite drugima da kukaju pred detetom kako ih boli zub

Odrasli mogu imati ozbiljne probleme sa zubima. Operacije kanala korena mogu biti bolne i neprijatne. Ugradnja zubnih implanata je dugotrajan proces koji nije bolan, iako ima neke manje prijatne sekvence. To se decu ne tiče. Ako se neko požali da ga boli zub, neka uz to doda da ga nije dovoljno dobro prao i da se zato zub razboleo, ali da će čika ili teta stomatolog to da reše.

Blog ilustracija: Dete se plaši zubara – kako da prevaziđe strah u 12 praktičnih koraka


Foto: Pixabay

9. Kupite detetu električnu četkicu za zube ako nije dovoljno motivisano da pere zube običnom

Zvuči malo razmaženo, ali ako će uraditi posao – što da ne. Električne četkice za zube nisu nužno skupe, ali ako će dete uz njih naviknuti da pere zube minimum dva minuta, detaljno sa svih strana i pravilnim potezima, onda se ona svakako isplati. Činjenica je da je deci zabavnije pranje električnom četkicom u odnosu na običnu.

10. Neka starija braća i sestre mlađima pričaju samo pozitivno o pregledima kod zubara

Stariji srodnici deci su četo uzori. Vole da ih oponašaju i pažljivo slušaju šta će oni reći. To je prilika da oni plasiraju pozitivan stav prema stomatološkim pregledima. Svaka priča treba d ima meru, ali poenta je da i ono što bi moglo da bude malo neprijatno, kao popravka karijesa, ustvari nije strašno i da brzo prođe i da ne boli.

Blog ilustracija: Dete se plaši zubara – kako da prevaziđe strah u 12 praktičnih koraka


Foto: Pixabay

11. Ne radite nikad ništa na silu

Ako vaše dete kategorički odbija da ide kod zubara, tu se verovatno krije neki uzrok koga vi niste ni svesni. Možda je nekad nešto čulo, a da vi ni ne znate, ili je neku priču o zubima i zubarima pogrešno protumačilo. Nemojte kriviti ni sebe ni druge ako dete već poseduje strah. Koliko god da ste svesni važnosti odlaska kod stomatologa, nemojte terati dete na silu, ucenama i pretnjama. Polako i postepeno pričajte sa njim i pokušajte da saznate šta je uzrok problema.

12. Budite primer svom detetu

Ako vi ne perete zube redovno i nikad ne idete kod zubara, osim kad vas zaboli zub, zašto bi ono smatralo da ono to treba da čini. Kad mu kažete da ga vodite na kontrolni pregled u stomatološku ordinaciju, podsetite ga da ste vi već bili, ili ga povedite sa sobom kad vi budete išli kako bi ono to upamtilo. Gledajući vas kako revnosno perete zube, koristite zubni konac i tečnost za ispiranje usta i ono će higijenu zuba i usta shvatati ozbiljno. Želeće da vas oponaša i samo će usvojiti naviku pranja zuba čim ustane i pre spavanja. Ovi praktični saveti pomoći će vam da kod deteta izgradite svest o pravilnoj nezi zuba još od detinjstva. Njihovom primenom ćete profitirati jer je uvek mnogo bolje sprečiti nego lečiti.

Pročitajte još:
- STOMATOLOŠKE ORDINACIJE – higijena zuba od malih nogu


M. K.

Back to Top