Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dom za stare kao velika porodica

Onaj ko je usamljen, usamljen je tokom čitave godina, ali to možda najviše primeti tokom prazničnih dana. Nova godina i Božić i kod nas i u svetu slave se u krugu porodice i bližnjih. Šta je sa onima koji nemaju nikog ili kojima je porodica negde daleko?

Blog ilustracija: Dom za stare kao velika porodica


Foto: Pixabay

Domovi za stare kod mnogih ljudi izazivaju oprečna mišljenja. Oni kao pojam postoje u mnogim zemljama i kulturama, dok se po koncepciji razlikuju. Kod na su moderni privatni staracki domovi nastavak onoga što su nekad predstavljali gerontološki centri, međutim njihova savremenija i unapređenija verzija. Kakvi god da su uslovi u privatnim staračkim domovima i koliko god da se osoblje trudi oko stanovnika doma, uvek će biti neko ko će naći zamerke i ko će se imati negativan stav prema njima. Neki domovi za negu i smeštaj starih lica opremljeni su tako da su veoma komforni, čak i luksuzni. Što se praktične strane tiče, adaptirani su tako da su u njima eliminisane sve moguće prepreke koje bi smetale starijim osobama koje se teže kreću. Stepeništa imaju liftove – stolice, neki između spratova imaju prave liftove, a kupatila nemaju visko kade koje je teško opkoračiti. Ovo su samo neki od primera, ali suština je da se o svemu vodilo računa, jer je dosta pripadnika najstarije generacije nepokretno ili se kreće s manjim ili većim poteškoćama.

Praznična i svečana atmosfera je oko nas i gde god da se okrenemo vidimo nasmejana lica, svetlucave lampione i ukrase. Neka lica će krasiti osmeh samo par dana i onda će se vratiti u tmurni mod. Neko je nasmejan uvek, s razlogom ili bez njega. Mladi možda ne razmišljaju kako je to biti star. Ako starost prati i usamljenost onda je to veoma loša kombinacija. U domovima za stare, stanovnici sigurno nisu usamljeni. Većina je u poznim godinama. Njihova deca i unuci jure život koji je nametnuo najbrži mogući ritam. Žongliraju obavezama, dok bake i deke čekaju da ih obiđu i sa njima popričaju. Starije osobe se prisećaju kako je bilo kada su oni bili mladi i retko ko se seća toga da je puno radio ili da nije imao vremena ni za šta. Možda nije bilo kao danas ili su oni potisnuli ta sećanja. Nekima od njih unuci i deca ne žive blizu, već negde daleko. Obično dolaze kući za praznike, ali ni to nije uvek slučaj. Čak i kad dođu, dani prolete, a žele da se vide i sa svojim prijateljima i da posete sva ona mesta i osobe koje im tokom godine nedostaju.

U staračkom domu u uvek ima društva. Do sada smo davali savete kako izabrati starački dom a među njima smo provukli i onaj koji uvek treba da bude najvažniji i na prvom mestu. To je savet da dom treba odabrati prema tome kakva je atmosfera u njemu. Iako su stanovnici doma starije osobe, od kojih mnoge pate od demencije ili drugih oboljenja koje prate jesen života, to ne znači da treba dane da provode u tišini. Priča, pesma, muzika i smeh – nešto od toga trebalo bi da bude prisutno veći deo dana. Osoblje koje se njima bavi igra važnu ulogu. Uveseliti nekog i staviti mu osmeh na lice, velika je stvar. Pogrešan je stav da neko ko povremeno ne prepoznaje svoju decu ili osobe iz svog okruženja – ne traži pažnju i ne oseća ljubav. Mozak ide putem regresije. Zato se starije osobe često upoređuju sa decom. Deci mozak još nije dovoljno razvijen, ali se iz dana u dan razvija, dok se kod starijih osoba taj proces odvija u suprotnom smeru. To ne znači da one ne osećaju ljubav. Bebe mnogo toga još ne razumeju, ali su zato obasute ljubavlju i pažnjom. Došlo je vreme da deca, unuci i mlad svet starima vrati brigu i negu koji su od njih dobili dok još nisu umeli da se staraju o sebi.

Kada s nekim živite i provodite svaki dan, te osobe postanu kao vaša nova porodica, bez obzira što niste u srodstvu. Bake i deke u domovima za stare imaju slične priče i teme za razgovor. Ponekad se zabave igrajući društvene igre. Organizuju se mali turniri u „čoveče, ne ljuti se“ ili u igrama koje se igraju kartama kao što su „remi“ ili „tablić“. Zabava i razbibriga povoljno utiču i na opšte zdravstveno stanje. Svako sebi nađe nekog druga ili drugaricu za kog se posebno veže. Možda prepričavaju jedni drugima uspomene iz mladosti i iz detinjstva, a možda raspravljaju o nekoj aktuelnoj temi iz sadašnjosti. Gledaju se TV serije, prepričavaju sadržaji propuštenih epizoda.

U najboljim domovima za smeštaj i negu starijih lica, osobe koje vode dom, kao i zaposleno osoblje nastoje da za praznike naprave posebnu atmosferu. Dom je okićen, a sprema se i posebna praznična trpeza. Vodi se računa o preporukama lekara u vezi sa ishranom, tako da sve bude i ukusno i zdravo. Sluša se muzika sa CD-a ili se gleda novogodišnji program. Starije osobe uglavnom preferiraju starije narodne pesme kakvim obiluju muzičke emisije koje se emituju tokom praznika. Nekada je bilo više filmova i zabavnih emisija u visu skečeva, ali danas kada se televizija preselila na internet i kada je sve dostupno u svakom trenutku, ipak se prednost daje muzici. Bake i deke u domovima za stare nemaju ništa protiv. Još ako im neko dođe u posetu, to je onda poseban praznik. Ako biste ih pitali šta je to što žele, gotovo svi bi dali sličan odgovor. On bi glasio da su sve njihove želje usmerene ka deci i unucima, ako ih imaju, i da se odnose na to da oni budu zdravi i srećno. Ništa drugo nije im važno.

Pročitajte još:

- Humanitarni rad u staračkom domu
- KOME TREBA STARAČKI DOM

M. K.

Back to Top