Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ideje za druženje sa decom

IGRAJTE SE SA SVOJOM DECOM!!!

Da li se sećate svog detinjstva, načina na koji su ste se družili i igara kojih ste se igrali? Današnji klinci odrastaju na jedan, posve drugačiji način i igraju se nekih novih igara. Unesite deo svog detinjstva u odrastanje svog deteta i naučite ga nekim zabavnim igrama.

Blog ilustracija Ideje za druženje sa decom 5

Nova tehnološka era pored značajne promene u načinu života svih nas, donela je sa sobom i novine u odrastanju najmlađih. Deca prvo nauče kako da drže kompjuterski miš ili kako da prstićima listaju fotografije na mobinom telefonu ili tabletu, a tek kasnije nauče kako da drže olovku i da crtaju jednostavne oblike.

kvalitetno provedeno vreme sa decom je osnova zdravog odrastanja. Kao i u mnogim drugim situacijama, kvalitet ima prednost u odnosu na kvantitet. Svaki roditelj teži da svom detetu pruži sve najbolje što može. Nekada ni sami ne znate kako da organizujete slobodno vreme koje provodite sa decom, nedostaju Vam ideje šta biste mogli da radite a da to bude dobro i korisno za Vašeg mališana.

GDE NAĆI INSPIRACIJU

Pre svega, nije istina da Vam je za kvalitetno druženje i dobar provod sa decom neophodan novac. Uz kreativne ideje i malo mašte moguće je napraviti najbolju „žurku“ ili osmisliti nezaboravan dan ili popodne. Ako imate dete predškolskog uzrasta koje ide u vrtić onda neku ideju možete pozajmiti upravo odande. Naši privatni vrtići najčešće zapošljavaju veoma kreativno osoblje koje uvek ima neku svežu ideju za kreativnu ili edukativnu igru. Materijali i igračke koje se u tu svrhu koriste su papiri, bojice i stvari koje možemo naći u kući. Umesto da bacimo plastične flaše i čepove, možemo od njih svašta napraviti zajedno sa decom.

Blog ilustracija Ideje za druženje sa decom 1


DRUŠTVO ZA IGRU

Nekada smo kucali na vrata naših drugara iz komšiluka i pitali njihove roditelje da ih puste napolje. Danas je neophodno u ovaj proces ubaciti bar jednu aplikaciju. To u praksi izgleda da se mame preko Vibera dogovaraju kad su slobodne da se vide, kako bi se deca družila. Pošto su svi mnogo zauzeti, druženja se često odlažu i deca završavaju pred nekim ekranom, igrajući igrice ili gledajući Jutjub. Ako stanujete u kraju koji ima park, onda ste u boljoj situaciji jer se tu često nađe neko društvance za igru s kojim se možete sastati bez prethodnog planiranja i dogovaranja. Međutim, iako je društvo vršnjaka veoma važno, i vi možete biti odlično društvo svom detetu.

STARE IGRE

Naučite dete kako se igra lastiš, žmurke, care care gospodare, dobacujte se loptom i u to ubacite još neku začkoljicu (na primer da dete treba da kaže reč koja počinje nekim unapred zadatim slovom, svaki put kad uhvati loptu, naravno ako je adekvatnog uzrasta za ovu igru)… igrajte se zajedno njegovim ili njenim omiljenim igračkama. Niste ni svesni koliko ćete se i sami zabaviti i koliko zadovoljstvo će Vam priuštiti radost Vašeg mališana zato što se sa njim igrate. Probajte i uverićete se sami.

ZABAVA ZA CELU PORODICU

Deci su društvene igre veoma zanimljive. Treba ih postepeno učiti i da pobeđuju i da gube. Ne ljuti se čoveče, igre kartama, monopol i razne novije i starije društvene igre, mogu biti zabava za celu porodicu. Umesto da svako gleda u svoj telefon, sedite za sto i igrajte se. Sjajno ćete se zabaviti. Napravite od toga mali ritual. Osećanje ljubavi, zajedništva i sigurnosti koje pruža porodica veoma pozitivno utiču na razvoj dečije ličnosti i jačaju samopouzdanje.

Blog ilustracija Ideje za druženje sa decom 2



PRIČE

Pored igra iz kutije, tu je i bezbroj knjiga. Naročito ako imate dara za scenski nastup, možete organizovati male predstave za dete, čitajući mu neku od knjiga za njegov uzrast i glumeći neki od likova. Čak možete da improvizujete kostim, šminku i scenografiju. Sve ove pripreme vršite zajedno sa detetom. Ono će uživati što je deo stvaralačkog procesa. Ovakve aktivnosti razvijaju dečiju maštu. Uvedite običaj da čitate detetu pred spavanje. Kada bude dovoljno veliko i nauči samo da čita, onda bi ono moglo da čita Vama, sve do trenutka kada će samostalno čitati knjigu pred spavanje. Razviće ljubav prema književnosti i steći lepu naviku da čita. Uz priče idu i važne moralne pouke i učenje šta su prave životne vrednosti.

Blog ilustracija Ideje za druženje sa decom 4


IDEMO NAPOLJE

Povedite dete u prirodu. Šetajte se i zajedno opažajte pojave. Ne morate ići daleko, dovoljno je da posetite neko od gradskih izletišta. Zanimljivo bi bilo da napravite piknik. Dete će se tome sigurno radovati i uživaće u svakom momentu. Naučite ponešto o biljkama i životinjama koje tu stanuju i ispričajte detetu, ili ponesite neku knjigu koja o tome govori kako biste zajedno nešto novo saznali. Nemojte nositi telefone i tražiti po internetu. Neka Vaše zajedničko vreme bude bez tih modernih spravica. Dobra ideja je da skupljate listove i napravite herbarijum. Ako ne znate na licu mesta, saznajte kasnije koji list pripada kom drvetu, zalepite ga u praznu svesku sa debelim koricama i zapišite naziv biljke. Deca vole da učestvuju u ovakvim projektima. Ne morate čekati da dobije za domaći zadatak u vrtiću ili školi da napravi herbarijum, da biste ovu zamisao sproveli u delo. Isto važi i za sakupljanje plodova jeseni, na primer. Ako imate fotoaparat, možete sa detetom napraviti malu avanturu fotografisanja prirode. Opet, nemojte slikati mobinim, već isključivo aparatom. Kasnije možete napraviti malu izložbu slika u Vašem domu.

TRADICIJA

Da li ste vi slušali priče o porodičnom stablu, poreklu i istoriji Vaše porodice od Vaših starijih? Prisetite se svega što su Vama pričali baka ili deka. Ako imate stare fotografije, pronađite ih i uvrstite u priču. Dete treba da zna odakle potiče, ko su mu preci, kako su živeli i koje su običaje negovali. Ako mu Vi ovo ne prenesete izgubiće se ta važna nit. Ukoliko ne znate dovoljno o istoriji svoje porodice i nemate koga da pitate, dovoljno je da detetu pričate priče o događajima iz Vašeg detinjstva. Izaberite one vedre i zanimljive. Nemojte dete opterećivati negativnim uspomenama, ako ih imate. Izdvojte događaje u kojima ste uživali, bili srećni i zadovoljni. Pričajte o Vašim putovanjima, pa čak i da se radi o odlasku na ekskurziju ili školski izlet. Niste ni svesni kliko toga možete preneti detetu i koliko neispričanih priča već znate, a koje će sigurno biti interesantne.

Ovde smo Vam dali samo neke od ideja. Kako kvalitetno provoditi vreme sa decom? Primera je bezbroj. Predlažemo Vam da napravite nedeljni plan u skladu sa Vašim slobodnim vremenom u toku dana, pa makar to bilo i samo pola sata. Nemojte ići linijom manjeg otpora i biti lenji. Uz malo uloženog truda i dobru ideju, zalaganje će Vam se višestruko isplatiti na duge staze.

- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Crtanje po zidovima
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje
- Kreativne ideje iz privatnih vrtica - Recikliranje i primenjena umetnost

M. K.

Back to Top