Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kreativne ideje iz privatnih vrtica 4 - Recikliranje i primenjena umetnost

Umetnost je lek za dušu. Oplemenjuje i uznosi nas do neslućenih visina. Nekada je sama sebi cilj, a nekad ima praktičnu primenu i tad je obično nazivamo primenjena. Ideje koje nude odgovor na pitanja čega sve možete da se igrate sa decom i kako ona uz igru dosta toga da nauče zabavljajući se, nalazimo u najvećoj meri u vrtićima. Recikliranje materijala koji nam ne treba i njegovo upotrebljavanje za izradu umetničkih projekata sa decom sjajna je zamisao. Proizvod koji je rezultat ovog poduhvata je nešto što je lepo, praktično i korisno. Dobijate i dragoceno vreme koje ste proveli sa svojim mališanom. Apsolutni ste pobednik jer dobijate i to da je vaše dete naučilo još nešto veoma važno, a da to na prvi pogled možda niste uočili, a to je da je recikliranje veoma korisno.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Kreativnost je reč koja se veoma često čuje kad god se pomenu privatni vrtici i bezbroj zamisli i projekata upravo potiču odatle. Vaspitači i kreatori programa rada nalaze iznova novu inspiraciju. Materijal za pravljenje koječega ili treba kupiti u knjižari i sličnim prodavnicama, ili iskoristiti nešto od toga što već imamo u kući. Kada primetimo da nešto postojeće možemo da iskoristimo, to je kao neka mala nagrada i višestruko se obradujemo. Zato što ćemo nešto što bismo inače bacili, upotrebiti u dobre svrhe.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

U privatnim vrtićima svaka aktivnost u pozadini nosi i cilj da deca kroz nju nešto nauče. Podučavanje dece temama koje su u svetu veoma aktuelne i u budućnosti će biti sve više i više, a odnose se na ekologiju i spasavanje Planete – višestruko je korisno. Tako da vam od sveg srva predlažemo da vaš sledeći poduhvat sa detetom bude izrada nečeg novog od nečeg starog. Pri tom mu obavezno ispričajte priču o reciklaži. Tone nepotrebnog otpada svakodnevno završavaju u prirodi. Mnogi materijali nisu organskog porekla i teško se razgrađuju. U prevodu, neki ostaju u prirodi veoma dugo, a neki gotovo zauvek sa naše tačke gledišta, jer su im potrebne hiljade godina da se razgrade. Tako se zagađuju i uništavaju i kopno i voda.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Krenite od nečeg jednostavnog u čemu dete može maksimalno da učestvuje. Uzmite praznu teglu ili konzervu od kafe i umesto da završi u smeću, napravite od nje držač za olovke i bojice. Potrebne će vam biti makaze i lepak. Pored toga trebaće vam kolaž papir ukrasne trake, satenske mašne. Ali, poenta ovog poduhvata je da kupujete samo ono što morate. Pokušajte da u ovom primeru to bude samo lepak (pošto makaze već sigurno imate u kući). Kada kupujete lepak, raspitajte se u vrtiću kod vaspitača, koji se tu koristi, kako biste nabavili neki koji mogu i deca da koriste, i koji nije štetan po okolinu. Najbolji su lepkovi koji nemaju jak miris. Treba da bude dovoljno jak. Dok sa njim radite, prostorija mora da bude stalno provetrena. Ako imate verandu ili terasu, ovaj deo posla možete raditi i napolju.

Što se ostatka materijala tiče, ono čime ćete ukrasiti stalak za bojice neka bude od sirovina koje imate u kući. Pregledajte ormane i fioke. Izdvojte raznobojne papire, stare časopise sa šarenim reklamama, dečije časopise i stripove koje ste već pročitali. Možete ih seckati u raznim oblicima i bojama. Krupna slova možete složiti i napraviti originalan natpis. Iskoristite neku lepu sliku. Pored časopisa, novina, kalendara, kataloga i slično, trebalo bi i da iskoristite tekstil. Satenske tračice skinite sa komada veša koji je odslužio svoje. Od stare garderobe koja je pohabana, isflekana ili pocepana iskoristite delove. Stvari koje više ne nosite, a u dobrom su stanju donirajte nekome kome su potrebne, odnesite ih u Crveni krst.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Sve ostalo što nije više za nošenje možete seckati, ušivati, krpiti, praviti razne oblike i ukrase. Od traka napravite mašnicu koju ćete vezati oko vašeg novog stalka. Iskoristite papirne i tekstilne oblike i komade iskoristite onako kako vi vaše dete želite. Rezultat ne mora da bude mnogo reprezentativan. Vežbom ćete postati veštiji i pravićete zajedno lepše komade. Poenta je da uživate zajedno, da se smejete kad nešto ne ispadne lepo, i da se odlično zabavljate.

Druga ideja je da od tekstila i vune pravite igračke i jastučiće. Za ovakve poduhvate će vam trebati malo više vremena. Zajedno sa detetom možete skrojiti jastučnicu od neke stare majice, koja ima lep dezen ili lepu sliku. Može to da bude majica ili bilo koji drugi komad garderobe na kom je slika omiljenog junaka ili junakinje iz crtaća. Sigurno imate bar jednu koja se ufllekala na rukavu i može da se nosi samo „po kući“. Verovatno imate čitavu gomilu u toj kategoriji, tako da dete ni ne stigne da ih nosi. Iskoristite neke u ovu svrhu, jer sigurni smo da bi vaša devojčica bila oduševljena idejom da njena, nekad omiljena, majica sa Elzom i Anom sad postane jastuk.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Ako nemate mašinu za šivenje, krajeve zašijte ručno. To malo duže traje, a dok to radite, pričajte sa detetom o raznim temama. Eto vam prilike. Kad završite jastučnicu, dajte detetu da isecka sitne komade nekog starog tekstila koji se lako seče, kako biste imali čime da napunite jastuk. Pogledajte po kući čime biste sve mogli da napunite jastuk. Možda imate neki stari podmetač za stolice u kom se nalazi sunđer, koji miže da se iseče na sitne kocke i iskoristi. Druga opija je da ne punite sami jastuk, već da sašijete jastučnicu za neki postojeći koji će sigurno biti lepši ako su na njemu Betmen ili Frozen.

Uzmite precizne mere, skrojite jastučnicu i počnite da seckate i šijete. Kako bi to bila posebna jastučnica, iskoristite i druge tkanine u raznim bojama od kojih dete može da iseče razne oblike: srce, zvezdica, tufna … Na kraju ih sve zašijte za jastučnicu kako bi ona bila jedinstvena. Ako imate dosta materijala, puno starih majica i dukseva, možete napraviti i miks ćebe. Isecite sve slike koje želite na kvadrate i pravougaonike i krenite da ih spajate po rubovima. Za ovaj poduhvat bi bilo dobro da imate mašinu za šivenje. Neka dete pravi raspored i bira šta će gde da ide. Sa druge strane možete ušiti frotir ili tanko ćebe, tako da vaš novi pokrivač ima lice i naličje. Ili to može postati jorganska navlaka u koju ćete uvlačiti posteljinu.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Ideje da se prave igračke veoma često se sprovode u kreativnim radionicama u privatnim vrtićima. Reciklaža tekstila veoma je važna jer je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača.

Način na koji provodimo vreme sa decom veoma je važan. O idejama za druženje sa decom pročitajte ovde i budite svesni da nije važno da ste samo fizički prisutni, već kako ste prisutni. Priča, igra, smeh, vaspitavanje, druženje – sve čini celinu koja daje vašem detetu vetar u leđa i podiže njegovo samopouzdanje na duge staze.

Pročitajte još:

- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Čitanje priča i pripovedanje
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Crtanje po zidovima
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje

M. K.

Back to Top