Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Čitanje priča i pripovedanje

Šta je to toliko primamljivo u čitanju knjiga i priča što je ovu aktivnost održalo na mestu omiljene decenijama. Deca su oduvek uživala u tome da im neko čita i priča priču. Naročito pred spavanje. A šta je sa pričama i knjigama koje čitamo tokom dana. U svoj, gotovo svakodnevni program, privatni vrtici su uvrstili neku formu usmenog izražavanje i pripovedanja. Ne samo što se bogati dečiji rečnik, uče nove reči i izrazi – kroz ovu aktivnost deca se sjajno zabavljaju.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Za naš serijal tekstova na temu kreativnih aktivnosti iz privatnih vrtića koje svakodnevno možemo koristiti u druženju sa najmlađima ovoga puta smo se odlučili da otkrijemo tajne čitanja knjiga i pričanja priča.

Veoma je važan način na koji pripovedate i kako prezentujete priču. Ali, pored toga, nije važna samo dikcija i intonacija vašeg glasa, kao i dramaturgija koju unosite u priču. U privatnim vrtićima otišlo se korak dalje od izražajnog čitanja. Ubačena je i gluma i kostim. Međutim, ne mislimo pri tom na pozorišnu predstavu kao takvu, već na osobu koja prezentuje, a uz to nosi kostim jednog od likova, dobre vile, kraljice ili slično. Deca koje čine publiku, imaju utisak da su se našla u svojevrsnoj bajci i kao da su i sama učesnici radnje. Scena, koja je u pozorištu ograničena, na ovaj način postaje bezgranična. Magičan svet je svuda i sve je moguće. Dakle, recept je sledeći: animator, spoljni saradnik ili sam vaspitač izlazi pred decu u posebno napravljenom kostimu za tu priliku. Deca čekaju sedeći u krugu. Najudobnije je da se smeste na tepihu i razbacanim jastučićima. To je mnogo bolje nego da sede na drvenim stolicama. Biće im mnogo udobnije i uživaće u predstavi koja im je priređena. Sedeći na podu, osećaju se manje sputano i slobodnije. Kostim koji pripovedač nosi ne mora da predstavlja lik iz bajke ili priče koja će biti čitana. Naročito ako se planira čitanje više priča, a ne samo jedne. Svakako, trebalo bi da bude upečatljiv i teatralan. Za žensku osobu u obzir dolazi kostim vile ili kraljice. Za mušku, to bi mogao da bude kraljev glasnik, princ ili sam kralj. Ukoliko se organizuje neka tematska žurka, kao što je na primer Noć veštica, onda bi neka maska iz tog domena bila idealna. Naravno, ovo su samo neke ideje. Vi možete pustiti mašti na volju. Maska može da bude bilo šta, čak i neka životinja na primer. Na taj način možete stvoriti novi lik, dati mu ime i predstaviti ga deci kao stvorenje koje mnogo voli da čita i priča razne priče.



Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Umesto za čitanje, možete se odlučiti i za interaktivno pripovedanje. U tom slučaju kontakt sa publikom je stala n i neposredan. Ovakav pristup deci mnogo duže drži pažnju. Budi se njihova radoznalost i želja za nadmetanjem. Kad im postavljate pitanja, ona se utrkuju ko će dati odgovor. Suština je da izađete maskirani pred njih i da im zagolicate maštu pitanjem da li znaju ko ste vi. Ona će u startu krenuti da pogađaju i daju najrazličitije odgovore. Vi možete biti bilo ko, čak i glavni junak izmišljene priče koju čete im ispričati verodostojno, jer se ona baš vama dogodila. Ako je priča zanimljiva, dinamična i poučna, vaša aktivnost ima željeni efekat.



Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

U nekim privatni vrtićima vaspitači koji su osmislili ovu aktivnost otišli su i korak dalje. Kako pravljenje kostima nije ni jednostavno, a ni jeftino, šteta bi bilo da oni ne mogu da se upotrebe u više prilike. Zbog toga u startu nisu štedeli i naručili su da ime se naprave kompletne maske i kostimi vrhunskog kvaliteta. Kako bi mogli više puta da ih nose i, kako i sami svedoče, uživaju u njima, stvorili su posebne likove. Naime, svaki kostim nosi određeni lik, koji ima ime i krase ga određene osobine. To može biti već postojeći lik iz bajke ili crtanog filma, ali naročito je interesantno ako deci predstavite potpuno novi lik koji ima ime koje još nisu čuli i dolazi iz neke daleke zemlje ili kraljevstva koje je novo za njih. Na taj način, lik je autentičan i originalan. Neće ga upoređivati sa originalom. Niti će pomisliti: „Hm, ova Elza je malo deblja od prave.“ Ali, svakako će neku vilu, kraljicu, glasnika ili slično, apsolutno prihvatiti takve kakvi su. Ovo je dovoljna polazna tačka da se samo oko porekla i načina života ovog lika ispredaju i smišljaju mnoge priče. Na ovom konceptu se temelje i mnoge dečije emisije iz dvadesetog veka koje su bile vrhunskog kvaliteta i veoma popularne među decom. Novi lik može pričati i dobro poznate priče i bajke, ili ih ponekad može čitati. Može se pojaviti sa knjigom, pun entuzijazma što je u njoj pročitao nešto zanimljivo, ushićeno želeći da to pročita svojim drugarima - deci. Ta knjiga može biti i dečija enciklopedija. Tako se na ovaj način ne moraju organizovati isključivo literarne aktivnosti vezane za čitanje priča i bajki, već bilo koji predmet koji se u vrtiću izučava, kao na primer – svet oko nas, gde deca uče o osnovama raznih prirodnih nauka, naravno na nivou uzrasta. Lepo bi bilo da se napravi i određeni raspored i da se lik u nekom momentu povuče „sa scene“, ali da najavi svoj sledeći dolazak. Na taj način, nekad neće dosaditi deci, jer će imati vremena da ga se zažele. Nekad on ili ona mogu da otputuju i obiđu svet, i da se vrate posle izvesnog vremena puno pustolovnih priča. Deca će se u jednom momentu zapitati gde su. Ako je osoba koja ih glumi poznata deci, odnosno, ako je to vaspitač ili vaspitačica, dobro bi bilo da se maskira tako da je teško deca mogu prepoznati. Tako se stvara prava magija.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Kako roditelji mogu da iskoriste ovu zanimljivu ideju? Ne moraju da se maskiraju do neprepoznatljivosti, ali mogu ponekad i to da pokušaju. Mogu stvoriti neki lik koji se s vremena na vreme pojavljuje. Naravno, u kući je specifična situacija. Dete ne bi trebalo da ima utisak da je tu došao nezvani gost ili strana koji se slobodno šeta. Zato je bolje da roditelj ipak uvek bude prisutan. Čak iako je maskiran, dete treba da zna da je to mama ili tata i da je sve igra u kojoj se pričaju razne priče. Ova aktivnost je zanimljiva kad se veže za neki određeni praznik ili roditelji sami mogu da smisle neki porodični festival koji se održava na početku svakog godišnjeg doba. Maska uopšte ne mora da bude vrhunska, štaviše, u kućnim uslovima interesantnija je ona jednostavna i sklepana od stvari koje se već u kući nalaze.

Mašta je poput svemira beskrajna. Inspiracija i kreativnost koji stižu iz privatnih predškolskih ustanova – takođe. Koliko toga zanimljivog možete i sami proživeti i prirediti svom detetu, a da Vam za to nije čak ni potreban novac. Umesto da tragate za onim što vam nedostaje i da prebirate po brigama, pogledajte oko sebe, zahvalni za blago koje imate. Nošeni krilima ljubavi i zahvalnosti raspalite maštu i igrajte se raznih igara. Vaš mališan će rasti u jednu zdravu i samopouzdanu osobu koja iz detinjstva nosi najlepše uspomene. Imate nešto najvrednije što se novcem ne može platiti. Slavite život i ljubav i uvek budite sigurni da u svakoj situaciji uz malo dobre volje i već toliko puta pomenute mašte, možete čuda da napravite.

- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Crtanje po zidovima
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje
- Kreativne ideje iz privatnih vrtica - Recikliranje i primenjena umetnost
- Kreativne ideje iz privatnih vrtića 5 - Naučni projekti

M. K.

Back to Top