Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje

Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje Ovo je prvi u nizu tekstova koji ćemo posvetiti raznim maštovitim i kreativnim idejama za rad i druženje sa predškolskom decom. Tematike će biti razne, a oblasti likovno i muzičko stvaralaštvo, jezik i književnost, upoznavanje prirodnih prirodnih i društvenih nauka, praznici i festivali i još puno toga na šta budemo naišli u istraživanju. Ideje možete iskoristi ako ste kreator programa rada sa najmlađima u vrtiću, ili jednostavno, ako ste roditelj koji traga za načinima da sa detetom kvalitetno provodi slobodno vreme.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Opšte je poznato da u privatni vrtici izvor neverovatne maštovitosti koja fascinira svako g ko ih poseti. Radovi iz raznih oblasti izloženi u hodnicima vrtića i u dečijim sobama, svedoče koliko se predano i pomno stvara u okviru raznih aktivnosti. Iako postoji veliki broj privatnih vrtića, fascinantno je to da kada posetite one najbolje, nigde nema prepisivanja, već svaki nudi originalne ideje. Nije zabranjeno ni kopirati ono što je dobro, kako bi se što više dece susrele sa nekom zabavnom i korisnom aktivnošću.

Iako smo već pisali o tome kako sve može da se provodi slobodno vreme, a o idejama za druženje sa decom pročitajte ovde, ipak, ovde ćemo u seriji tekstova nastojati da pomognemo i roditeljima i vaspitačima, prenoseći i iskustva koja su drugi vaspitači u privatnim vrtićima imali baveći se nekim projektom. Neka zamisao je dobra dok se ne sprovede u delu, a tek tad se daju uočiti njeni skriveni nedostaci. Zato ćemo imati i osvrt šta su nus-pojave nekog projekta i šta može biti eventualna smetnja.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Prva tema je raznobojna glina za modelovanje i vajanje. Ako sada imate dete koje pohađa vrtić, spadate u generaciju koja je u dečijem uzrastu imala „samo“ plastelin. Pod plastelinom podrazumevamo onaj običan, masnjikavi, koji se prodaje u pakovanju od 10, 12 ili više štangli u svim bojama. Mekan je, lako se mešaju razne boje i dobijaju nove nijanse. Za rad sa njim ne koristi se voda, a od alata može da se koristi raznorazni vajarski pribor u dečijoj verziji, ali i ne mora, dovoljni su prsti. Kada se željeni oblik ili figura napravi, ako se ostavi na sobnoj temperaturi, neće se nepovratno osušiti i stvrdnuti. Postaće čvrsta, ali ako se dete predomisli i želi od istog tog plastelina da pravi nešto drugu, dovoljno je da ga rukama zagreje i polako oblikuje nešto novo. Svi mi dobro znamo ovu priču. Danas se i dalje u privatnim vrtićima s vremena na vreme koristi običan plastelin. On nije bezbedan za najmlađe, tj. za decu ispod 3 godine starosti, zato što se lako kida na male komadiće koje dete može progutati. Za malu decu do dve godine, tj. za najmlađe grupe u vrtiću, poput jaslica ili mlađe grupe, normalno je da još uvek ispituju svet oko sebe tako što svašta stavljaju usta. Oni su još uvek bebe i zato ih tako treba i tretirati. Plastelin u bilo kojoj varijanti nikako nije igračka za njih. Ovo se u privatnim vrtićima dobro zna i bezbednosti dece se uvek najviše vodi računa. Inače, velika deca u starijim grupama mogu ga slobodno koristiti. Njegove mane su što je mastan i što se može lako izmrviti u sitne komade koji se svugde zavlače i lepe. Ipak, nije strašno. Zato je ova popularna igračka opstala i opstaje decenijama.

Međutim, savremene varijante plastelina mnogo su drugačije odo ovog starog. Sad ih ima mnogo i imaju razna imena. Neki mirišu. Neki se zovu slajmovi i više su pogodni da se gnjave, nego da se od njih prave figure zato što su suviše mekani. Oni od kojih se mogu oblikovati razne skulpture danas nose razna imena. Mogu biti u mnogo boja, sadržati šljokice i slično. Iako tu nema neke striktne podele, najpopularniji je tzv. klej (eng „clay“= glina). Karakteristika mu je da se mora držati u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi sa rajsfšlisom ili poklopljen u plastičnoj kutijici. U suprotnom bi se brzo osušio. Kada se modeluje, gumenast je, mekan, lako se kida na manje komade. U vrtićima je sve popularniji. Kada se kida na manje komade lako se oblikuje. Ima dovoljno vremena dok se ne osuši, da se od njega napravi željeni oblik. Kada se osuši dobija se gumenasta masa koja je meka, ali dovoljno čvrsta da se ne deformiše. Vaspitači u privatnim vrtićima nam kažu da deca vrlo brzo osete kako proces izrade nekog oblika iz segmenata funkcioniše i kako se na časovima likovne kulture, vajanje ili u okviru kreativne radionice, odlično zabavljaju. Ovaj proizvod uopšte nije mastan niti lepljiv po garderobi ili nameštaju, što ga čini idealnim. Lepljiv je samo sam na sebe ili na neku papirnu ili kartonsku podlogu, tako da se lako spajaju sastavni delovi. Ima ga u mnogo boja, a mešanjem dve ili više boja dobija se mnogo novih nijansi. Ne fleka ni prste ni okolinu, rako da posle ove igre jedini nered može da nastane ako ga deca iscepkaju na veoma sitne parčiće. Ali to deca mogu da urade i sa običnim papirom i zato mu ne možemo ovo svojstvo pripisivati kao manu. Neki imaju lep miris, dok drugi mirišu neutralno.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Do skora su u velikim tržnim centrima postojali štandovi na kojima ste mogli da ostavite dete na pola sata – sat da sa devojkama koje tu rade pravi odabrani oblik. One mu pomažu pri svakom koraku i pokazuju šta treba da uradi sledeće. Na policama je izloženo mnoštvo figura od kojih dete bira model koji će da pravi. Neki modeli su malo komplikovaniji i stoga ih ne mogu praviti najmlađa deca. Za njih se traži nešto jednostavnije što u njihovom uzrastu može da isprati fina motorika. Gotovu figuru dete nosi kući. Zadovoljstvo je dvostruko: ima rad kojim će da se ponosi i ima novu igračku.

U privatnim vrtićima su nekad organizovane radionice slične ovom modelu rada. Radeći na ovaj način povoljni se utiče i na razvoj inteligencije, opažanja i apstraktnog mišljenja jer dete od mnoštva delova postepeno dolazi do celine koja ima smisao i dopadljiva mu je.

Klej ili glina u boji može se kupiti u prodavnicama igračaka, knjižarama i u kineskim prodavnicama i tržnim centrima. Modela i uputstava za pravljenje ima pregršt na internetu. Klej nije skup, tako da Vam savetujemo da ga nabavite i da se igrate sa svojim detetom. Ako ste vaspitač pogledajte neko video uputstvo i naučite sami kako se prave neke figure. U privatnim vrtićima radi se u manjim grupama, pa je to idealno mesto da se sprovodi ovakva aktivnost jer vaspitači svakom detetu mogu da posvete pažnju. Koristite ovaj materijal i ako imate starije školsko dete i treba mu za neki naučni projekat. Ne treba da budete vešti vajar, jer se sa ovim materijalom izuzetno lako radi. I sami ćete uživati dok asistirate detetu.

Pročitajte još:

- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Čitanje priča i pripovedanje
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Crtanje po zidovima
- Kreativne ideje iz privatnih vrtica - Recikliranje i primenjena umetnost
- Kreativne ideje iz privatnih vrtića 5 - Naučni projekti

M. K.

Back to Top