Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Crtanje po zidovima

Možda Vam naslov ne zvuči primamljivo? Asocira Vas na nered, nestašluk i planove za vanredno krečenje. Ali ne, naprotiv. Nismo misli na neprijatna iznenađenja koja Vam klinci mogu prirediti kad dođete kući s posla. Ideja nam je da Vam predstavimo kako crtanje po zidu – jedna od omiljenih dečijih aktivnosti – može da bude korisna, prihvatljiva i bez posledica po estetiku Vašeg doma. Naravno, gde da nađemo najbolje ideje negu u vrtiću.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Kako smo već više puta naglasili privatni vrtici su pravi rasadnik maštovitih i kreativnih ideja. Vaspitačice i vaspitači ih sami smišljaju, pronalaze na internetu ili ih razmenjuju na stručnim skupovima. Cilj svake aktivnosti je da se deca zabave, ali i da nešto nauče kroz igru i zabavu. Deca imaju podsvesnu i urođenu potrebu za igrom . njen cilj da se otkriva svet i da se stiču nove spoznaje. Takođe, cilj joj je i da priprema dete na neke buduće uloge u životu. Radost stvaranja je velika, to zna svako mlad ili star ko ju je iskusio. A to smo svi mi. Kada napravimo nešto što je lepo, korisno ili i jedno i drugo, ponosni smo, bilo da je to kolač, crtež ili ozbiljan naučni projekat. Ovu spoznaju i osećanje nosimo još iz detinjstva, kada smo pokušavali da oponašamo odrasle stvarajući praveći svašta. Umetničko stvaralaštvo i potreba za njim je nešto što prirodno iz kreativnog uma izvire. Deca u vrtićima kroz razne aktivnosti izražavaju svoju umetničku stranu. Vaspitači su prve osobe, pored roditelja, koje mogu uočiti posebne talente kod deteta. Važno je negovati ih i vremenom nadograđivati, u skladu sa uzrastom.

Svi roditelji mlađe dece, ponekad se nađu u situaciji da imaju nekoliko sati slobodnog vremena, a da u tom trenutku ne znaju šta bi mogli zabavno i korisno da rade. Pogledajte ovde neke ideje za druženje sa decom a kao logičan nastavak njih slede i razni recepti kako da se naprave mali kreativni projekti. Roditelji koji imaju blizance ili dvoje ili troje dece sličnog uzrasta imaju tu privilegiju da im je na raspolaganju veći broj aktivnosti, čak i one koje su namenjene timu. Mogu organizovati mala takmičenja, turnire, kupove – u raznim oblastima. Na mnoštvo načina mogu negovati zajedništvo. Mogu i kod kuće naučiti šta to znači deliti sa drugima ili pomagati im kad možemo. U privatnim vrtićima gde su grupe sastavljene od optimalnog broja dece – postoje idealni uslovi za razne oblike zajedničkog umetničkog stvaralaštva i kreativnog rada.

Jedna od deci najprimamljivijih aktivnosti koje se sprovode u privatnim vrtićima je crtanje po zidu ili oslikavanje zidova. Obično roditelji brane deci da to rade kod kuće. Samim tim je još zanimljivije. Deca koja se ogluše o zabranu šaranja zidova kod kuće mogu se suočiti sa posledicama u vidu grdnje ili kazne od strane roditelja. Često, potpuno nepravedno, jer im niko nije rekao da po zidu ne sme da se švrlja, osim ako ih roditelji ore toga nisu uhvatili u sličnim pokušajima i naglasili im da je to zabranjeno i da će, ako to nastave da rade, snositi posledice za koje će sami biti odgovorni. Vaspitavanju i disciplinovanju nikad kraja. Ali, hajde da pokušamo da razmišljamo malo izvan ustaljenih mišljenja, bar kada se oslikavanje zidova u pitanju. To je osećaj posebne slobode, koju biste i samo voleli da imate i iskusite. Razmislite malo. Zar i Vama ne bi bilo zabavno da nacrtate nešto na zidu ili da imate neku veliku tablu (onu starinsku) na kojoj ćete nacrtati raznobojni crtež ili bilo šta što biste poželeli. A kako je tek deci? Ona bi uživala u ovakvoj aktivnosti. Naročito ako ste im do sad to izričito branili, objašnjavajući da su zidovi okrečeni i da će biti ružni ako ih iškrabaju.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Postavite granice ako nećete da Vam se svi zidovi u kući pretvore u umetničku galeriju. Odvojte jedan zid u dečijoj sobi, skinite sa njega slike i police, i oslobodite ga većim delom ili u potpunosti. Napravite dovoljno dostupnog prostora na njemu i recite detetu da od danas sme da crta na tom zidu, ali da ne sme da crta po drugim zidovima u kući ili stanu, niti da sme da crta po nameštaju. Objasnite mu da je to pravilo kojih se svi ukućani moraju pridržavati. Pitajte ga da li Vam dozvoljava da i vi tu nešto nacrtate. Zauzmite neki manji ćošak i ukrasite ga nečim jednostavnim što bi dete moglo da reprodukuje. Dovoljno je da nacrtate smajlija, dugu ili čiča-Glišu i obojite ga omiljenom bojom. Dete će biti zadivljeno novom aktivnošću privilegijom koja mu je data, a to je da crta po zidu. Naučite ga da to sme da radi kod svoje kuće, na tom zidu i da nikako to ne ponavlja kad je u gostima ili u vrtiću, osim ako vaspitači nisu dozvolili i naglasili gde sme da se crta. Ukoliko mislite da je bolje da na neki način vizuelno odvojite deo zida, ceo zid ili više njih kako bi dete uočilo tačnu granicu svog slikarskog platna, na raspolaganju Vam je posebna boja za farbanje zidova, koja ih pretvara u školsku tablu. Neki vrtići su ovaj koncept već uvrstili u svoje uređenje i tamo smo to prvo primetili. Boja je tamna i na njoj može da se crta belom kredom ili kredama bilo koje druge boje. Efekat je isti kao crtanje kredom na starinskoj tamno-zelenoj tabli u školi. Čak se može i brisati, kao prava tabla! Pored bojenja neka površine, možete iscrtati ram drugom bojom kako bi se videla tačna granica i kako bi se ona ukrasila. Takođe, možete uramiti taj deo zida pravim drvenim ramom. Dete sad ima pravu tablu u svojoj sobi! Njena prednost u odnosu na drvene table koje možete kupiti je da ona može biti bilo kojih dimenzija ili čak oblika! Ko kaže da tabla mora da bude pravougaona, može da bude u obliku srca, cveta, leptira, zvezde … čega kog poželite. S ovom posebnom farbom tabla može biti locirana u više prostorija. Negde manja, negde veća. Čak je možete iskoristiti u kuhinji za zapisivanje recepata, spiskova namirnica ili kao podsetnik. Možete u svaku prostoriju postaviti po jednu manju tablu različitog oblika i reći detetu da sme na svima njima da crta i zapisuje šta želi, ali ne mimo njih. Kada sami počnete da pravite spiskove po njima i da crtate razne oblike iz mašte, postaćete opčinjeni njima i mogućnostima koje pružaju. U privatnim vrtićima smo primetili da ih podjednako koriste i vaspitači i deca. Vaspitači na njima zapisuju i crtaju sve što treba kada je u toku neka zajednička društvena igra, dok deca crtaju u okviru slobodnih aktivnosti ili u okviru časova likovnog u vrtiću.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Osim ovih zanimljivih tabli tj. boja koje pretvaraju zidove u table, predlažemo Vam i oslikavanje belih zidova ili zidova svetle boje raznim bojicama. U ovu svrhu mogu se koristiti i tempere i pastelne boje. Važno je da odaberete ekološke boje kojima će se deca lako služiti. Izbegavajte bilo šta što se oseća, isparava i što se razređuje na poseban način, jer ne zaboravite da to udišete i Vi i Vaša deca. Prostorije u kojima boravite tokom dana moraju biti obojene isključivo zdravim i ekološkim bojama. Bez obzira što je to možda samo mali crtež ili deo zida, mislite o tome. Takođe, kao što smo već naglasili, birajte boje koje su deci bliske i lako ih koriste. To mogu biti i drvene boje, voštane, a ako su u pitanju tempere ili vodene, svakako im bar u početku pomozite. Osigurajte okolinu od nereda, ali ako do njega i dođe, ne grdite decu. Budite svesni da uz kreativnost često ide i džumbus. Vaspitači u vrtićima svakodnevno se bore sa umrljanim ručicama i licima isflekanim bojama na likovnom. To je deo srećnog odrastanja. Obucite detetu nešto starije kad se bavi ovakvim radom, i nemojte ga opterećivati garderobom i da ne sme da se isprlja. To sve kvari zabavu i postavlja granice, koje bar delimično treba preskočiti.

Pročitajte još:

- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Čitanje priča i pripovedanje
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje
- Kreativne ideje iz privatnih vrtica - Recikliranje i primenjena umetnost
- Noć veštica – omiljeni praznik u vrtiću
- Kreativne ideje iz privatnih vrtića 5 - Naučni projekti

M. K.

Back to Top