Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kreativne ideje iz privatnih vrtića 5 - Naučni projekti

Naši klinici, mali naučnici. Hvale nam se vaspitačice. Proučavanje nauke od malih nogu, sprovedeno ta taj način da je prilagođeno uzrastu veoma je zanimljiva i korisna aktivnost. To su otkrili privatni vrtici i zato su u svoj program uvrstili aktivnosti čiji je cilj upoznavanje sveta oko nas i osnova prirodnih nauka.

Učenje biologije, fizike, hemije, geografije u školama nekoj deci je blisko i zanimljivo, dok je drugoj odbojno. Da li ste ikad razmišljali o tome zašto je to tako. Da li se radi o prirodnoj predispoziciji i sklonosti ili je suština u tome kako je detetu inicijalno predstavljena neka naučna disciplina. Privatni vrtići, kao i državni mesto su gde se sve uči kroz igru. Igra je u dečijoj prirodi. Sedenje nad knjigom i bubanje dosadnih definicija nije. Interesantni naučni eksperimenti primamljivi su deci, a suvoparno prosipanje znanja, koliko god da se trudili da im sve iskazujemo pojednostavljenim jezikom, ipak nije to što ih zabavlja.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Dečija pažnja je kratkog daha ako ih nečim ne zaitrigirate i ne probudite njihovu znatiželju. Aktivnosti u kojima ima interakcije, kao što su razni kvizovi i pitalice, napravljene su po meri dece, jer ona vole da budu stalno uključena. Isto je sa igrama koje podrazumevaju da svako dete u grupi u vrtiću dobije podjednaku pažnju i učestvuje u svakoj od njih. Kada je ovaj preduslov zadovoljen onda takmičarski duh, interakcija i zadovoljstvo postignutim uspehom kada se osvoji poen, čine da se prema nekoj disciplini stvara veoma pozitivna slika i da se ona vremenom zavoli.

Naučni eksperimenti koji su osmišljeni tako da budu prilagođeni najmlađima, a da ih oni bar delimično mogu sprovoditi bez pomoći odraslih, veoma su korisna stvar. Stiču se osnovna znanja iz neke nauke, ili ono što je najvažnije je da se deca u vrtiću upoznaju sa predmetom neke načne discipline. Uz eksperiment ona uče i imena nauka kojima taj eksperiment pripada i osećaju se veoma važno i veliko kada dođu kući i ispričaju šta u učili iz male geografije ili male biologije danas u vrtiću.

Predlažemo Vam da sami u Vašem vrtiću, ako ste vaspitač ili kreator programa, ili u kući zajedno sa svojim detetom organizujete i sprovodite male naučne eksperimente. Materijal nalazimo svuda oko nas, a ideje i uputstva u dečijim knjigama sa tom tematikom i na internetu.

Počnite od nečeg najjednostavnijeg, što ste vi i sami radili kao dete. To može biti naučni eksperiment iz biologije. Deci u privatnim vrtićima možete najaviti da će se raditi eksperiment, ali pošto je on dosta jednostavan, nije neophodno da bilo šta donose od kuće. To je čuveno klijanje zrna pasulja koje nam je svima bilo beskrajno zanimljivo kada smo ga izvodili na časovima poznavanja prirode i društva.

Treba Vam jedno zrno pasulja, malo vate i plastična čaše. Zrno pasulja se umota u vatu natopljenu vodom, koja se spusti u čašu. Čaša se ostavi na neku policu, ili u nekom uglu sobe i ne dira se nekoliko dana. Rezultat je proklijalo zrno iz koga je krenula da niče nova biljka. Čudo prirode na delu. Napomenite deci da se nauka kojom su se upravo bavili i proučavali je, zove biologija. U vrtiću je zanimljivo dodati prefiks mala i reći im da je to zato što su oni mali, a da će posle to mala da se izgubi i da ostane samo biologija.

Imajte na umu da je za neke naučne eksperimente potrebno vreme kako bi deca videla rezultat. Za početak je možda čak zanimljivije da su uradi neki eksperiment čiji rezultat se odmah vidi. Deca u privatnim vrtićima možda ponajviše vole da zajedno sa vaspitačima prave vulkansku erupciju. Recept za pravljenje ovog eksperimenta je sledeći:

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

• Postavite plastičnu flašu na postolje od kartona, ili poklopac od kartonske kutije okrenut naopačke. Za neke manje verzije ovog eksperimenta, u vrtićima se koriste male plastične flaše i kutija za cipele.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

• Obmotajte flašu izgužvanim novinama i obmotajte papirom, koji potom obojite temperama tako da izgleda kao vulkanska kupa koja je izbacila lavu. Na kraju sve premažite vodootpornim lakom i pustite da se osuši. Vaspitači u vrtiću ovaj deo posla odrade sami jer je suviše zahtevan za decu. Pogotovo što tempere nisu baš pogodne za tako malu decu. Ako bi deca bila uključena u ovaj deo pripreme, onda bi došlo do ogromnog nereda. Međutim, ako se ipak odlučite da i ona učestvuju, onda sve možete pripremati na dvorištu vrtića uz obavezno korišćenje kecelja.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

• Uzmite levak ili ga napravite od papira i dodajte 2 do 4 kašike sode bikarbone unutra u flašu. To prelijte vrućom vodom u koju ste dodali crvenu boju za kolače (jer je lava crveno-narandžaste boje).

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Na kraju, kad su deca spremna da prisustvuju eksperimentu, sipajte unutra sirće. Sve će početi da kipi i bukti, kao prava lava. Držite decu na odstojanju kako ne bi pipala lavu i opekla se jer je voda topla.

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Ovaj, veoma jednostavna eksperiment, lako se priprema i izvodi, a veoma je efektan. U poređenju sa prethodno opisanim eksperimentom iz biologije, prednost vulkana je što deca u vrtićima, ili kod kuće, ne moraju da čekaju i vide šta će se desiti posle nekoliko dana. Ali, s druge strane, kada je pasulj u pitanju, trajanje je to što ih drži znatiželjnima. Tako da ne može da se kaže koji je eksperiment omiljeni zapravo i koji bi u vrtićima odneo pobedu na takmičenju. Na prvu loptu vulkan sigurno, ali …

Blog ilustracija Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića


Foto: Pixabay

Pored ova dva primera u privatnim predškolskim ustanovama inventivnost i inovativnost nikad ne manjkaju. Postoji još niz zanimljiv naučnih eksperimenata iz fizike, hemije, biologije i geografije koji se u vrtićima izvode i iz kojih mališani dosta nauče kroz zabavu. Predlažemo Vam da ih sprovodite i kod kuće i da to bude još jedna od ideja kako da se družite sa decom. Kao što je već rečeno, vaspitači recepte i inspiraciju nalaze u zbirkama naučnih eksperimenata za decu i na internetu. Većina njih je detaljno opisana uz fotografije ili video. Vodite računa da budu prilagođeni uzrastu i ni u kom slučaju ne izvodite bilo šta što bi moglo da bude potencijalno opasno. Primenite sve moguće mere sigurnosti i opreza i više od toga. Želimo Vam dobar provod jer nauka je zabavna!

Pročitajte još:

- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Čitanje priča i pripovedanje
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Crtanje po zidovima
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje


M. K.

Back to Top