Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Noć veštica – omiljeni praznik u vrtiću

Polemike oko noći veštica vode se uglavnom na planu religije i vere. Pravoslavni hrišćani ne smatraju taj praznik svojim, neki ga se odriču, dok ga drugi rado prihvataju kao deo pop-kulture. Zbog svojih običaja deci je veoma interesantan. Raduje mu se i dete koje postoji u nama odraslima.

Da li je noć veštica katolički praznik ili paganski običaj koji je našao svoj put među zapadnohrišćanske svetkovine? Odgovor ćemo pronaći u istoriji. Noć veštica slavi se svake godine 31. oktobra po gregorijanskom kalendaru. Nastao je još od paganskog keltskog praznika pod nazivom „Samhain“. Posvećen je bio istoimenom božanstvu. Pošto je keltska Nova godina počinjala dan kasnije ova svetkovina bila je deo novogodišnje proslave. Kao i mnogi drugi paganski običaji i praznici, ovaj je stvore na ciljem da se odobrovolje bogovi ili duhovi da ne čine loše stvari. Kelti koji su verovali da se duhovi umrlih vraćaju i da uništavaju useve i čine razne štete, ovim praznikom hteli su da ih umole da to ne čine. Maskirali su se noseći kostime od životinjske kože i glava.

Blog ilustracija Noć veštica – omiljeni praznik u vrtiću


Foto: Pixabay

Danas se Noć veštica slavi uoči katoličkog praznika Svi sveti. Međutim, u čitavom svetu prihvaćen je i kao deo pop-kulture, a ne kao religijski praznik. Njegova popularnost je velika jer se za noć veštica prostor ukrašava izdubljenim bundevama i raznim ukrasima kao iz horor filma. Organizuju se maskenbali ne samo za decu već za čitavu porodicu. Običaj u kome deca u pratnji roditelja idu od vrata do vrata i skupljaju slatkiše, deci je veoma omiljen. Nije ni čudo što je ovaj praznik stekao toliku popularnost u svetu.

Deca vole festivale i posebne događaje. Maskenbali su jedna od omiljenih aktivnosti koju privatni vrtici organizuju. Kada se u to utka još i element fantastičnog i zastrašujućeg, koji sa sobom nosi Noć veštica, onda je to pun pogodak. Neki privatni vrtići maskenbal organizuju i za decu i roditelje. Ovo je posebno uživanje. Odrasli retko kad imaju priliku da se na ovaj način zabave i da na trenutak budu deca. Ako je vaše dete stidljivo, ovo je sjajna prilika da se malo oslobodi. Pročitajte ovde o stidljivom detetu u vrtiću i kako se sa njim ophoditi. . Praznik je zabavan još od trenutka kad počnete da ga planirate i smišljate u šta biste mogli da se maskirate. Ovaj dan je veoma poseban jer je verovatno jedini kada i odrasla osoba može ići ulicom kompletno maskirana, a da niko ne pomisli da je sišla s uma. Sloboda koja svima prija. Vaspitači imaju poseban zahtevan i veoma kreativan zadatak – da isplaniraju zabavu, sastave program i dekorišu prostor. To ne rade sami. Deca aktivno učestvuju u svakom koraku pripremanja i planiranja svega vezanog za proslavu noći veštica u vrtiću.

Blog ilustracija Noć veštica – omiljeni praznik u vrtiću


Foto: Pixabay

Praznik Noć veštica deci je veoma zabavan. Priliko pripreme i dekoracije prostora bave se kreativnim radom koji uključuje aktivnosti iz oblasti likovne i muzičke kulture. Treba pustiti mašti na volju. Ideja za ukrašavanje koje je efektno, a lako se pravi, ima pregršt na internetu. Sam prizvuk horora je misteriozan i stoga deci dodatno interesantan. Odlična prilika je i da se demistifikuju i razbiju neki strahovi. Deca mogu kroz igru i zabavu da nauče da baba-roga ne spava ispod kreveta i da veštice ne postoje, već da je sve to zabavna igra koje se svi zajedno igramo i uživamo u zabavi dok spravimo dekoraciju i kostime za maskenbal.

Ideja je da se roditelji što više uključe u saradnju i da učestvuju i u raznim kreativnim radionicama u vrtiću. Tako, osim maskenbala, trebalo bi ih uključiti i u likovnu radionicu kojoj je cilj da se prostor vrtića dekoriše. Deca su veoma ponosna kada neko dođe da im pravi društvo i pomaže dok prave razna maštovita čudesa. Privatni vrtići su poznati po tome da mnoge prilike i povode koriste kako bi organizovali ova zabavna i korisna druženja roditelja i dece. Pored likovne radionice, veoma je interesantno i organizovanje priredbe. Priredba može za temu imati jesen. Narodna tradicija i verski praznici i običaji su nešto o čemu deca treba da znaju, a ne samo da se bave praznicima moderne pop-kulture. Priredbe u vrtiću su odlična prilika da nešto više nauče i o svecima i običajima. Skoro svaka priča se može uobličiti i ispričati tako da deci bude ne samo prilagođena, već i primamljiva i interesantna. Ono što ne razumeju ili je suviše suvoparno deca će odbaciti i neće zapamtiti. Na nama roditeljima je i na vaspitačima da smislimo načine kako da im nešto prezentujemo. Potrebno je uložiti trud i u učenje utkati zabavu.

Blog ilustracija Noć veštica – omiljeni praznik u vrtiću


Foto: Pixabay

Smišljanje i pričanje priča takođe deci je veoma zabavna aktivnost. Potrebno je uložiti trud, kreativnost i maštu. Jedan od ideja za zajedničko druženje pored maskenbala, kreativnih radionica i priredbi je i pričanje priča. One koje govore o jeseni ili o legendi zašto se za Noć veštica buše bundeve i od njih prave skulpture sa očima i ustima veoma su primamljive deci u vrtićima.

Ako spadate u osobe koje smatraju da deca ne poznaju dovoljno pravoslavne običaje, dok usvajaju sve sa zapada, pogledajte malo ovo stanovište sa druge tačke gledišta. Deca će prihvatiti ono o čemu mu se priča i o čemu uče. I kod kuće i u vrtićima ona će saznati o običajima vezanih za njihovu veru – od Vas, roditelja i od vaspitača. Vaš deo posla odradite sami, a ako smatrate da u vrtiću treba nešto promeniti, dajte sugestiju vaspitaču. Saradnja sa roditeljima i predlozi su veoma važni i dobrodošli.

Pročitajte još:

- 5 grešaka koje ne treba praviti kada pohvaljujemo dete
- Zbog čega se mame dece u vrtiću najviše brinu

M. K.

Back to Top