Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kreativne ideje iz privatnih vrtića 6 – Zanimljiva geografija

U današnjoj epizodi kreativnih ideja preuzetih iz vrtića govorimo o „zanimljivoj geografiji“. Ovo je još jedna u nizu dobro oprobanih taktika kako da se na jednostavan način okupira dečija pažnja koju privatni vrtici primenjuju u radu – jer se neguje takmičarski duh, budi dečija radoznalost i kroz staru, ali nikad prevaziđenu zabavnu igru, saznaje o planeti zemlji i geografskim odrednicama.

Blog ilustracija: Kreativne ideje iz privatnih vrtića 6 – Zanimljiva geografija


Foto: Pixabay

Deca u predškolskom uzrastu imaju odličnu memoriju. Pamte pojmove i nazive lakše od starijih. Odrasli, kada treba da upamte neki potpuno nov pojam, uglavnom se koriste raznim memo-tehnikama, a najčešće leksičkom asocijacijom. Reč koju treba zapamtiti podele na dva ili tri dela tako da svaki deo liči na neku drugu, običnu reč. Njihovim spajanjem dobija se novi pojam koji se na taj način memoriše. Dečiji mozak ne funkcioniše na ovaj način. Opšte je poznato da deca imaju mnogo veću sposobnost pamćenja čak i dugačkih stručnih pojmova. Isto tako, deca lakše uče strane jezike u uzrastu dok idu u vrtić i predškolsko, a sve to zahvaljujući super moćima moždanih vijuga koje poseduju u detinjstvu.

Zato ne treba da vas iznenadi s kolikom lakoćom devojčice i dečaci u vrtiću pamte imena svetskih država i gradova kada se sa vaspitačima igraju zanimljive geografije. U vrtiću je način igranja ove popularne društvene igre izmenjen u odnosu na način na koji je igraju školarci. Klinci i klinceze u vrtiću ne znaju još da pišu. Čak i u uzrastu dok pohađaju pripremni predškolski program, još uvek nisu u obavezu da savladaju čitanje i pisanje. To se uči tek u prvom razredu, a predškolska priprema podrazumeva vežbanje grafo-motorike i prepoznavanje oblika nekih slova. Iako ima dece koju su roditelji kod kuće već naučili da čitaju, ipak, u vrtiću i u predškolskom se ne može sprovoditi igra koja zahteva da deca samostalno čitaju i pišu. Kako se onda igraju zanimljive geografije?

Velika karta sveta koja ima da se kupi u boljim knjižarama, veoma je često sastavni deo enterijera privatnog vrtića. Stoji zalepljena na zidu, obično u nekom kutku koji je namenjen nauci. Ispred nje postoji slobodan prostor gde se deca okupljaju, udobno smeštena na jastučićima. Kreće se od učenja naziva kontinenata. Vaspitač pokazuje na karti gde se koji kontinent prostire i to ponovi nekoliko puta. Usput može proveravati da li su deca zapamtila, postavljajući pitanja kao što su: „Ko bi mogao da mi pokaže na karti gde je Afrika?“. Nakon ovakvog pitanja deca se nadmeću u davanju odgovora. Dalje, igra funkcioniše kao igra memorije. Vaspitač odabere 10 država čija imena počinju redom slovima abecede. Deca ne treba da pamte imena u početku, već samo položaj na karti i na kom se kontinentu država nalazi. Potrebno je da im se države na karti pokažu dva puta polako.

Blog ilustracija: Kreativne ideje iz privatnih vrtića 6 – Zanimljiva geografija


Foto: Pixabay

Deca se dele u dva tima koja se takmiče jedan protiv drugog. Prva igra podrazumeva da im se postavljaju pitanja gde se neka država nalazi i ko zna da je pokaže na karti. Ukoliko postoji način da se deca javljaju pomoću svetlećih tastera, onda se koristi metoda da odgovora ekipa koja se prva javi. Međutim, kako većina vrtića, a verovatno ni kuća nema ovakvu igračku, onda je sistem sledeći. Baca se novčić da bi se videlo koja ekipa prva igra, a potom se pitanja, jedno po jedno postavljaju svakoj ekipi. Pitanje se postavlja u obliku: „Da li znate da mi pokažete gde se na karti nalazi Argentina i na kom je ona kontinentu?“. Ekipa koja je na redu ima priliku da odgovori, tako što će član ekipe koji je na redu (a uz pomoć drugara iz tima, ako ne zna sam) da ode do karte pokaže gde se država nalazi i kaže ime kontinenta kome ona pripada. Tačno pokazivanje na karti vaspitači nagrađuju jednim poenom, a ako se tačno odredi i kontinent, onda ekipa dobija dva poena. Ukoliko ne zna odgovor na jedno ili na oba pitanja ili da jedan ili oba pogrešna odgovora, šansu dobija druga ekipa. Kako bi se vežbala disciplina, zabranjeno je dovikivanje i dobacivanje dok ekipa odgovara. Ukoliko neko na glas vikne odgovor, njegova ekipa gubi jedan poen.

Sistem u kom ekipe odgovaraju naizmenično bolji je od sistema kviza gde se pritiskaju taster. To je zato što se deca u vrtiću vrlo lako naljute kad ne pritisnu prva taster i imaju osećaj neke nepravde. Ako svaka ekipa odgovara naizmenično, to im deluje mnogo pravednije i poštenije.

Oduzimanje poena za dovikivanje nekad nije lako sprovesti u delo. Ali, još jedan cilj ove igre je da deca nauče i da gube.

Posle država, slede gradovi, reke i planine. Na kraju, u zavisnosti od uzrasta, svi geografski pojmovi mogu biti uključeni istovremeno u poslednjoj igri koja nosi najviše poena. Ovaj napredniji nivo prikladan je za najstariju decu u privatnom vrtiću – predškolce.

Pored obične karte na zidu, postoje i interaktivne mape Srbije, Evrope i sveta. Ako ste se pitali kako da prethodno opisanu igru iskoristite za igranje sa detetom kod kuće, jedno od rešenja je korišćenje ovih interesantnih interaktivnih geografskih karti, koje same postavljaju pitanja, daju niz korisnih informacija, sviraju himne država … Dete se njima može igrati samostalno, ali ovde je poenta da i vi učestvujete, jer će mu to svakako biti zanimljivije.

Globusi u funkciji stonih lampi, veoma su korisni i zanimljivi. Prodaju se u više veličina. U privatnim vrtićima mogu se videti oni naveći, koji su toliki kako bi više dece istovremeno moglo da ih proučava. Ako odlučite da kupite ovakvu lampu svom detetu, nećete pogrešiti. Ono će globus koristiti i tokom školovanja. Veličinu izaberite shodno veličini radnog stola ili drugog mesta gde planirate da ga postavite. Preporuka je radni sto, jer će se tako najviše gledati i koristiti. Ako ga podignete na neku policu postaće dekoracija koja skuplja prašinu, lepo svetli, ali se retko čita i razgleda.

Još jedna u nizu društvenih igara iz privatnog vrtića, a čiji je cilj učenje geografije je igra sa karticama za prepoznavanje zastava država. Ova igra je odlična i za igranje kod kuće. Deca je vole i u uzrastu vrtića, ali i kasnije kad pođu u školu. Postoje opcije sa evropskim državama, ali i sa državama sveta. I vi sami ćete dosta toga naučiti što niste znali ili ste zaboravili. Kada vas dete nadmaši u poznavanju zastava ili glavnih gradova država koje nisu ni postojale dok ste vi išli u školu, sjajno ćete se zabavljati.

Pročitajte još:

- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Čitanje priča i pripovedanje
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Crtanje po zidovima
- Kreativne ideje uzete iz privatnog vrtića – Glina za modelovanje


M. K.

Back to Top