Mirandre

Registruj se
Prijavi se

NADOGRADNJA POLOMLJENIH I OŠTEĆENIH ZUBA NA PRIRODNI KOREN

Još jedna od metoda da se veoma oštećen zub popravi estetski i funkcionalno je nadogradnja zuba. Sam naziv ove metode može da zbuni i prirodno je da se veoma često postavljaju pitanja šta je nadogradnja zuba. Laici mešaju nadogradnju zuba sa drugim načinima lečenja nedostatka zuba o kojima je već bilo reči. U narednom tekstu daćemo objašnjenje šta podrazumeva nadogradnja zuba i na koji način se ona vrši.

Blog ilustracija NADOGRADNJA POLOMLJENIH I OŠTEĆENIH ZUBA NA PRIRODNI KOREN

Foto: Pixabay

Kada treba nadograditi zub ili zube

Nadogradnja zuba je metoda lečenja veoma oštećenih ili polomljenih zuba. Zubi su konstantno izloženi pritisku i raznim opasnostima. Prednji zubi su najizloženiji i prilikom nekih trauma oni prvi stradaju. Zub se može polomiti na mnogo načina kao što su razne povrede, udarci ili žvakanje tvrde hrane. Naročito je nezgodno kada se polomi jedan od prednjih zuba – sekutića. Sekutići su jedinice i dvojke gornje i donje vilice, a ovaj naziv imaju zato što su zaduženi za sečenje hrane. Kode dece koja još uvek imaju mlečne zube, sekutići su reckavi poput testere. Stalni zubi – sekutići uglavnom nisu reckavi u gornjoj vilici, dok u donjoj mogu biti. Prvi su na udaru jer im je uloga da seku hranu prilikom zagriza. Ako nenadano naletite na neku kost, koščicu ili bilo šta tvrdo u hrani može da se desi da jako zagrizete i da vam pukne zub. Svako ko je ovo doživeo zna koliko je to neprijatna situacija. Hitno se zove stomatolog da spasava zub, naročito ako je jedan od sekutića, koji predstavlja pre svega estetski problem. Osobi koja je navikla da ima lepe zube iznenadna krezubost veoma je stresna. No, ako se to već desilo, smirite se, jer savremena stomatologija nudi više kvalitetnih rešenja. Metode koje stomatoloske ordinacije nude razlikuju se po tome koliko su inverzivne, kome su namenjene i koliko im je cena. Pored lomljenja zuba, kandidati za nadogradnju su i osobe kojima je karijes do te mere oštetio zub da ga je izjeo i za sobom ostavio rupu za koju nije dovoljna obična plomba, tu se uglavnom misli na karijes na prednjim zubima, koji je napredovao bočno tako daje faktički vertikalna polovina zuba nestala. Do ovakvih situacija se dolazi zahvaljujući izuzetnom nemaru prema zubima i neredovnim odlascima na preventivne preglede, ili potpunim izostankom odlazaka kod zubara.

Šta je nadogradnja zuba

Nadogradnja zuba je rešenje popravke polomljenog zuba koji ima svoj koren. Zato se nadogradnja ne sme mešati sa zubnim implantima jer su to dve različite stvari. Kakva je procedura ugradnje zubnog implanta pročitajte ovde, a pre svega treba naglasiti da su zubni implanti rešenje za osobe koje nemaju zub uopšte (nemaju ni koren zuba) i da zubni implant ustvari predstavlja veštački koren koji se ušrafljuje direktno u viličnu kost. Nasuprot implantima, nadogradnja zuba podrazumeva da osoba ima svoj koren zuba za koji se na nekoliko načina može zakačiti nadogradnja. Primetićete da nadogradnja zuba nije unificirana metoda, već da postoje varijacije na temu u zavisnosti od materijala za koji se pacijent odluči u dogovoru sa stomatologom i u zavisnosti od situacije u ustima, tj. u kakvom je stanju uopšte zub koji treba nadograditi. Izbor je diktiran i pozicijom zuba, jer naravno, za prednje zube se uvek preporučuje čvrsto, ali i estetski najbolje rešenje koje podrazumeva da nema razlike u boju i nijansi i da zub deluje prirodno.

TRI VRSTE NADOGRADNJE ZUBA:

1. Nadogradnja zuba od fiberglasa

2. Nadogradnja zuba radix anker – metalni kočić

3. Livena nadogradnja zuba


Nadogradnja zuba fiberglas

Fiberglas je materijal koji bi se najjednostavnije opisao kao nešto između plastike i stakla. To je ustvari materijal koji se dobija lepljenjem staklenih niti veštačkom smolom. Veoma je izdržljiv, jak i fleksibilan. Pored široke upotrebe u raznim granama industrije, zahvaljujući svojim karakteristikama našao je svoju primenu i u stomatologiji. Nadogradnja zuba od fiberglasa je fabrički gotov proizvod za koji nije potrebno uzimanje otisaka jer se izrađuje u nekoliko veličina, te se za svaki zub može pronaći odgovarajuća nadogradnja. Ova vrsta nadogradnje veoma lako se postavlja. Njena velika prednost je što je estetski prihvatljiva jer ne utiče na nijansu zuba, naročito ako se sa ovom ugradnjom kombinuje plombe ili bezmetalna keramika. Zub od fiberglasa je spreman za brzo cementiranje i veoma je stabilan. Ova vrsta nadogradnje veoma često se koristi zbog svih svojih prednosti. Da pojanimo, fiberglas nadogradnja predstavlja nadogradnju od gotovog prefabrikovanog zuba koji se bira u odnosu na susedne zube kako bi se najbolje estetski uklopio po boji i veličini.

Nadogradnja metalnim kočićem – radix anker

Na latinskom Radix anker znači sidro u korenu. To najbolje opisuje šta ova vrsta nadogradnje zapravo znači. Radix anker je gotov fabrički upakovan proizvod, tako da se ni za ovu metodu ne uzima otisak. Faktički, to je poput metalnog kočića koji se ugrađuje u koren zuba, poput neke vrste implanta, ali ovog puta u samom prirodnom korenu, za razliku od pravih zubnih implanata koji sami predstavljaju veštački koren koji se šrafi direktno u viličnu kost.

Livena nadogradnja zuba

Za livenu nadogradnju neophodno je uzeti otisak kanala zuba. Naime, livena nadogradnja je napravljena od metala i sastoji se od metalnog kočića. Zub mora biti „umrtvljen“ prethodno, tj. neophodno je izvaditi zubni živac. Metalni deo se zacementira zajedno sa oblikovanim zubnim patrljkom u kanal zuba. Kanal se ispunjava delimično tako da jedna trećina ostane prazna. Ovaj deo procedure traje do sat vremena i sprovodi se tokom jedne posete zubaru. Ova prva poseta može biti malo neprijatna. Naredna poseta je prijatnija jer tada nema popunjavanja kanala, nego se postavlja krunica preko već zacementirane osnova.

Nega i higijena nadograđenih zuba

Nadograđene zube treba negovati i redovno održavati higijenu, kao što je to slučaj sa prirodnim zubima. Prirodni zubi se mogu pokvariti, tj. možemo dobiti karijes ako ih ne peremo redovno i ako smo skloni nekim lošim navikama. Konzumiranje šećera, pušenje, nepravilno i nedovoljno pranje zuba i održavanje higijene usne duplje – sve su to preduslovi za slobodan razvoj bakterija koje izazivaju karijes. Karijes malo po malo izjeda i troši zub i svakim narednim plombiranjem masa zuba se postepeno gubi. Iako su nadograđeni zubi, ustvari veštački zubi, neophodno je održavati njihovu savršenu higijenu. Pored redovnog pranja i korišćenja mekane četkice, kao i paste za osetljive zube i desni, savetuje se i korišćenje inradentalne četkice i zubnog konca.

Pročitajte još: SVE VRSTE VEŠTAČKIH ZUBA

M. K.

Back to Top