Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Stomatološke ordinacije preporučuju najbolju pastu za zube

U stomatološkim ordinacijama obavljamo kontrolne preglede zuba, popravke, ali i dobijamo savete u vezi sa higijenom zuba i usta. Pata za zube koju preporučuju naše najbolje stomatoloske ordinacije i koja bi kao univerzalna odgovarala apsolutno svim pacijentima, kao takva ne postoji. Kako onda znati koju zubnu pastu odabrati kada ih ima toliko puno na tržištu - pitali smo stomatologe.

Pored pitanja kako bismo mogli da podelimo paste za zube koje su prisutne u prodaji i koja za šta služi, trebalo bi odgonetnuti koliko paste je potrebno staviti na četkicu za pravilno pranje zuba. Sledeća nedoumica vezana je za dilemu da li paste za zube treba menjati ili treba naći neku koja vam odgovara i držati se nje po svaku cenu.

U skladu sa preporukama koje su dali stomatolozi, zubnu pastu treba odabrati u odnosu na zdravlje zuba i desni. Svedoci smo da su u medijima prisutne reklame za nekoliko najpoznatijih brendova pasti za zube koje svoje proizvode predstavljaju na način da ističu kome su namenjeni ili koje tačno probleme otklanjaju. Tako postoje medicinske paste za zube kojima je funkcija da ublaže osetljivost zuba i desni ta senzacije kao što su toplo, hladno, kiselo … Ovakve paste namenjene su pacijentima koji pate od bolesti desni kao što su gingivitis i paradentoza (paradontopatija). Prisustvo karijesa takođe izaziva bolnu osetljivost, ali nije na pasti za zube da leči kvarove, već na pacijentu da odmah zakaže pregled u stomatološkoj ordinaciji kako bi se karijes sanirao. Pored raznih vrsta pasti koje su namenjene osetljivim zubima i za ublažavanje posledica upalnih procesa, tu je čitav spektar zubnih pasti za: izbeljivanje zuba, jačanje zuba, zaštitu od karijesa, uklanjanje zubnog plaka, osvežavanje daha ili varijante koje nude sve u jednom proizvodu. To su paste za zdrave zube i desni, kod kojih je marketinška strategija ili da potenciraju na jednom do dva svojstva (to je često izbeljivanje zuba) ili na tome da pasta sadrži apsolutno sve što treba i da onaj ko je koristi ne mora ni o čemu da razmišlja.

Ako za trenutak zanemarimo medicinske pate za zube, koje tretiraju razne probleme, i pozabavimo se pastama za zdrave zube, kupci se odlučuju za one koje imaju najprijatniji ukus ili one koje tvrde da deluju baš na ono što im trenutno predstavlja najveću smetnju ili zabrinutost. Ako neko ima žute zube veću pažnju će mu provući paste za izbeljivanje, dok će osoba koja posumnja da ima loš zadah preferirati ljute paste koje obećavaju ledeno svež dah. Neko drugi će se ipak odlučiti za varijante zubnih pasti koje jačaju zube, štite od karijesa i obezbeđuju prijatan i svež dah. Stomatolozi preporučuju da svako pronađe pastu koja najviše odgovara toj osobi prema ukusu i jačini. Izraženo jake i ljute paste za zube nekim osobama ne odgovaraju, dok druge na njima insistiraju. Naročito pušači rado biraju paste koje eliminišu neprijatan zadah iz usta.

U nastavku ćemo izdvojiti neke od najzastupljenijih proizvođača pasti za zube koje se prodaju kod nas na tržištu i reči po nešto o svakoj. Na samom početku napravićemo podelu na medicinske paste za zube i one koje to nisu.

Blog ilustracija: Stomatološke ordinacije preporučuju najbolju pastu za zube


Foto: Pixabay

Od medicinskih zubnih pasti najpoznatije i najčešće preporučivane u stomatološkim ordinacijama su sledeće:

Sensodyne

Ovaj proizvođač nudi zubne paste namenjene osobama koje imaju osetljive zube i desni. Proizvođač tvrdi da se nakon redovne upotrebe Sensodyne paste za zube eliminiše preosetljivost zuba koja se javlja kada se konzumiraju topli ili hladni napici i sevanje i bol u zubima nestaju. Za smirivanje upale desni zaduženo je aktivna supstanca kokamidopropil betain, čija je uloga i u zaustavljanju krvarenja desni i eliminisanju zubnog plaka.

Lacalut

Lacalut je još jedna medicinska zubna pasta u čijem sastavu je aluminijum laktat. Ima više vrsta pasti za zube ovog nemačkog proizvođača, a stomatolog je taj koji će svakom pacijentu preporučiti za koju treba da se odluči. Supstanca aluminijum laktat ima antiinflamatorno dejstvo, zaustavlja krvarenje desni i umiruje upaljeno tkivo. Posledica duže upotrebe je smanjenje osetljivost. Drugi važan sastojak ove paste je poseban organski fluorid koji štiti od pojave karijesa.

Parodontax

Parodontax je pasta za zube namenjena osobama koje pate od paradentoze. Sadrži bikarbonate, ekstrakte žalfije i kamilice. Ima specifičan ukus koji se razlikuje od većine drugih pasta za zube. Stomatolozi ovu pastu preporučuju pacijentima koje imaju tegobe sa desnima u vidu otoka, učestalog krvarenja, kao i svih drugih znakova upale. Efekat koji se njenim korišćenjem postiže je da se desni umiruju i krvarenje prestaje.

Elmex

Je medicinska zubna pasta za jačanje zuba i sprečavanje karijesa. U pitanju je nemački proizvođač koji se odlučio da u pastu ubaci aminofluorid, vrstu fluoridne soli koja odlično deluje na prevenciju kvarova zuba. postoji više vrsta ove paste za zube, među kojima su i dečije zubne paste.

Ostale paste za zube ne spadaju u kategoriju medicinskih, e sledeće su najprisutnije kod nas na tržištu:

Colgate

Ova poznata marka nudi širok spektar proizvoda za negu oralne higijene, među kojima je veliki izbor pasti za zube za različite uzraste i namene. Što se namene tiče, tu su paste za izbeljivanje zuba (koje se učinkovite ako se zubi njima peru redovno i pravilno), za jačanje zuba, za svež dah i total varijante. Možda je ovo vaš omiljeni brend i često se za njega odlučujete.

Blend-a-med

Blend-a-med zbune paste su veoma poznate kod nas. Veliki izbor vrsta sadrži i one koje su namenjene osetljivim zubima i desnima, iako ne spadaju u kategoriju medicinskih pasti. Njihove paste za zube koje su zadužene za 3D izbeljivanje veoma su tražene, kao i malo blaže herbal paste koje preferiraju osobe sa blago osetljivim zubima.

Prirodne paste za zube bez fluora

Kome treba pasta bez fluora kad je on dobar u zaštiti od karijesa? Nova istraživanja pokazala su fluor unet u većoj koncentraciji, može uticati loše na rad bubrega i želuca. Međutim, ako bismo ga totalno eliminisali, uskratili bismo sebi jednu od najboljih zaštita od karijesa. Zato, proverite sa svojim stomatologom, da li treba i koliko često ove paste za zube da koristite.

Prilikom sledeće posete stomatološkoj ordinaciji upitajte Vašeg stomatologa da Vam preporuči nekoliko pasta za zube koje bi Vama odgovarale. Ako do sad ovo niste učinili, sledeći put napravite sebi podsetnik za ovo pitanje. Zašto nekoliko, a ne jedna pasta za zube? Zato što stomatolozi preporučuju da se pasta za zube menja s vremena na vreme. Svaka je različita po hemijskom sastavu. Neka ima veći procenat fluora, a neke ga čak ni nemaju. Razne aktivne supstance utiču na eliminisanje plaka i zaštitu zuba. Raznovrsnošću postižete da sprečavate probleme na razne načine i na više frontova.

Na kraju podsećamo da je pasta za zube samo pomoćno sredstvo, a da je četkica bilo da je u pitanju obična četkica za zube ili električna četkica za zube zadužena za mehaničko čišćenje zuba koje mora redovno i pravilno da se sprovodi.

Još jedan savet za kraj: za pranje zuba dovoljno je na četkicu istisnuti pastu količine zrna graška, a ne da ona prekriva čitavu dužinu četkice, kako se to na reklamama vidi. Proizvođači to čine jer tako lepše izgleda na slikama, a i da bi navodili potrošače da više troše paste i da ih češće kupuju. Previše paste je kontra produktivno jer će pre zapeniti i terati Vas da je ranije ispljunete, što utiče na skraćivanje pranja zuba.

Pročitajte još:
- Šta je to zubni plak i da li je opasan
- Stomatoloske ordinacije preporučuju upotrebu konca za zube

M. K.

Back to Top