Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Koja je najbolja četkica za zube

Da li su skupe četkice za zube bolje od jeftinih.

Koja je najbolja četkica za zube pitanje je koje se veoma često postavlja stomatolozima. Da li je njihov stav jedinstven i kakav odgovor daju stomatoloske ordinacije na pitanje izbora četkice za zube, saznajte u nastavku.

Blog ilustracija: Koja je najbolja četkica za zube


Foto: Pixabay

Četkice za zube mogu se podeliti na više načina. Jedna od podela je prema tvrdoći vlakana od kojih su sačinjene. Većina četkica napravljena je od sintetičkih vlakana koja imaju tri stepena tvrdoće. Ako pogledamo četkice za zube izložene na rafu u drogerijama, primetićemo da na nekima piše soft, na drugima medium, dok je na ostalima oznaka hard. Ko zna engleski razume da je reč o mekim, srednjim i tvrdim četkicama. Koja vrsta je za koga namenjena i kako najbolje odabrati?

Pre svega, treba još jednom podsetiti i naglasiti kolika je važnost pravilnog održavanja higijene zuba i usne dublje. O značaju oralne higijene od malih nogu, pročitajte ovde. Nije četkica ta koja pere zube, već ste vi ti koji komandujete. Koliko detaljno ćete oprati zube uz pravilne pokrete – za to nije odgovoran izbor četkice već vi sami i vaše navike. Isto tako, dužina pranja zuba igra veoma značajnu ulogu. Nijedna četkica za zube ne može dovoljno dobro oprati zube ako pranje ne traje bar dva minuta. Ako imate običaj da perete zube tridesetak sekundi (neki ni toliko), da se kaže da ste „oprali zube“, onda tu izbor četkice ne igra nikakvu ulogu, jer to je svakako nepravilna oralna higijena.

Blog ilustracija: Koja je najbolja četkica za zube


Foto: Pixabay

Da se vratimo na 3 vrste običnih četkica za zube, kada je reč grupisanje po tvrdoći. Ukoliko imate bilo koju varijantu veštačkih zuba onda će Vam u stomatološkoj ordinaciji sigurno preporučiti upotrebu meke četkice za zube. Njihova vlakna su nežnija prema zubima i desnima i time se umanjuju opasnost od oštećenja veštačkih zuba ili povreda okolnih tkiva. Svako ko boluje od bolesti desni kao što je paradontopatija, takođe treba da upotrebljava četkice za zube na kojima stoji oznaka soft. Čak i medium, ili srednje tvrde četkice su suviše grube i agresivne za nekog ko ima osetljive desni. One mogu prouzrokovati krvarenje desni koje je veoma neprijatno.

Šta je sa osobama koje imaju zdrave zube i desni? Njima svakako nije zabranjeno da koriste srednje tvrde ili tvrde četkice za zube. Ako bolje zagledate po rafovima u drogerijama i u marketima, primetićete da je najveći izbor upravo među ovima, srednje tvrdim četkicama. Tvrde četkice skoro da se i ne mogu pronaći. Za to nema ni potrebe, jer medium četkice pružaju sasvim dovoljnu čvrstoću i omogućavaju temeljno pranje zuba. Čak iako se odlučite za meku četkicu, mnogo je važnije kako i koliko dugo perete zube, nego činjenica da je četkica meka, a ne srednja.

Blog ilustracija: Koja je najbolja četkica za zube


Foto: Pixabay

Veličina glave četkice za zube takođe je važna. U stomatološkim ordinacijama savetuju da se prednost da četkicama koje imaju manju glavu jer bolje prodiru u razne uglove. Svakako, četkica n treba da bude prevelika i treba da bude ergonomskog oblika. Obično su dečije četkice za zube te koje imaju manju glavu jer su dečija usta manja. Tako da logiku da veličina četkice treba da prati veličinu usne duplje, treba slediti.

Blog ilustracija: Koja je najbolja četkica za zube


Foto: Pixabay

Već je bilo reči o električnim četkicama za zube kao i o tome da li su one bolje od običnih. Električne četkice za zube su skuplje od običnih ali, da li razlika u ceni pruža i veći kvalitet? Istraživanja su pokazala da ukoliko se pravilno koriste i jedne i druge četkice daju isti rezultat, tj. ništa bolje neće očistiti zube električna četkica od obične. Prednost koju neki daju električnim četkicama ogleda se u tome da su one zanimljivije, naročito deci i da pružaju dodatnu motivaciju da se zubi peru duže i detaljnije. Neke od njih imaju i ugrađene tajmere koji se oglašavaju nakon 12 sekundi, tako da sa njima svakako nema zabušavanja kad je pranje zuba u pitanju. Mana električnih četkica, koju ranije nismo pominjali, odnosi se na to da one mogu biti suviše grube osobama koje imaju osetljive desni. Drugi nedostatak ogleda se u tome da električne četkice jednostavno ne prijaju svakome. Postoje osobe koje su ih isprobale i svedočile da im ne prijaj osećaj koji one stvaraju ustima i da ih vibracija koju stvaraju podseća na osećaj kad im stomatolog polira zube. Iako to nije ni malo bolno, nekome pranje električnom četkicom prija, a nekome ne. Mada, ako će električna četkica biti od pomoći kada je pravilno i dovoljno dugo pranje zuba u pitanju kod dece i odraslih, onda se svakako isplati kupiti je.

Blog ilustracija: Koja je najbolja četkica za zube


Foto: Pixabay

Da se vratimo na obične četkice. I među njima ima jeftinijih i skupljih. Ima onih koje imaju poseban gumeni sloj sa zadnje strane koji služi za pranje jezika. Neke imaju gumene delove koji su u kombinaciji sa najlonskim vlaknima i služe za „izbeljivanje“ zuba. Istina je da je većina ovih dodataka samo marketing i da ne čini četkicu koja ima ove koještarije – boljom od najobičnije. Mnogo je važnije da se četkica redovno menja, tj. da posle dva meseca bacite staru i kupite novu. S ovakvim načinom upotrebe nema veze da li je četkica skuplja ili jeftinija. Jedino o čemu treba voditi računa je da je ona kvalitetna. To nema veze sa cenom. Čak i najjeftinija četkica za zube od poznatog brenda može biti odlična. Nekvalitetnu četkicu prepoznaćete po tome što joj ispadaju dlačice posle par pranja. Bacite je i nemojte više kupovati tu četkicu, ili četkicu tog brenda. Važnost redovnog menjanja četkice je velika. Zato električne četkice za zube imaju još jednu manu. Rezervne glave su kod mnogih modela veoma skupe, tako da onaj ko se odluči da ih kupi, neće se lako odlučiti da posle dva meseca baci rezervnu glavu električne četkice i zameni je novom. Zato se električne četkice razvlače sa jednom glavom mesecima, dok se ne rascvetaju skroz, a to sa sobom nosi i nagomilavanje bakterijama na njima, kao i lošu učinkovitost jer je četkica izgubila oblik.

Zaključak je sledeći: Cena nije merilo kvaliteta četkice. Najvažnije je baciti četkicu posle dva meseca i uzeti novu. Za osetljive zube i desni treba koristiti meku četkicu za zube, a osobe sa zdravim zubima i desnima mogu koristiti i četkicu srednje tvrdoće. Osobe koje imaju mostove, krunice i druge veštačke zube, treba da koriste mekane četkice. Birajte veličinu četkice prema veličini usne duplje. I to bi bilo to, sva mudrost u vezi sa izborom četkice za zube, koju smo ovde sumirali na osnovu svih saveta i preporuka stomatologa.

Pročitajte još:
- Šta je to zubni plak i da li je opasan

M. K.

Back to Top