Lečenje steriliteta Novi Sad

Registruj se
Prijavi se
Lečenje steriliteta Novi Sad
ginekoloska-ordinacija-andjelic-lecenje-steriliteta
STERILITET.
Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se je neuspeh ostvarivanja potomstva posle 1 godine nezaštićenog seksualnog odnosa.
U stručnoj literaturi koriste se dva termina: sterilitet i infertilitet.
Klinička evauluacija sterilnih parova mogu se grupisati u cetiri kategorije: Analiza sperme, Testovi ovulacije, Anatomija i funkcija materice i jajovoda, Laporaskopija.
Po preporuci svetske zdravstvene organizacije (WHO) bazični set analiza predstavljaju: analiza sperme, serumski progesteron u sredini lutalne faze i prohodnost tuba.
ginekoloska-ordinacija-dr-ilic-lecenje-steriliteta
STERILITET.
Sterilitet (pravilnije infertilitet) predstavlja stanje u kome par ni nakon 12 meseci redovnih seksualnih odnosa bez korišćenja metoda kontracepcije ne može da dođe do trudnoće.
Sterilitet može biti primarni i sekundarni u zavisnosti od toga da li je u prošlosti bilo trudnoća (sekundarni) ili ne (primarni).
Ova pojava je vrlo rasprostanjena kako u svetu tako i kod nas gde zahvata 16-18% parova reproduktivne dobi, ali je važno napomenuti da će uz adekvatan tretman većina ovih parova konačno doći do potomstva (preko 80%).
KADA SE SAVETUJE OBRAĆANJE LEKARU ZBOG OVOG PROBLEMA Uopšteno govoreći obraćanje specijalisti savetuje se tek nakon godinu dana neuspelih pokušaja, ali ukoliko je žena starija od 35 godina ili je prisutno neko zdravstveno stanje za koje je poznato da je u vezi sa sterilitetom (neredovni menstrualni ciklusi, endometrioza, prethodna vanmaterična trudnoća, pelvična inflamatorna bolest, sindom policističnih jajnika, itd.) savet za javljanje lekaru je već nakon 6 meseci, a po potrebi i ranije.
klinika-ferona-lecenje-steriliteta

Klinika Ferona

Novi Sad, Šarplaniska 19 021 3000220
Sterilitet - infertilitet.
Dijagnostika.
Ovarijalna rezerva.
Lečenje steriliteta.
Sterilitet se definiše kao stanje u kome ne dolazi do trudnoći ni nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe kontraceptivnih metoda.
Sterilitet sam po sebi predstavlja grublji pojam koji se pre odnosi na stanje u kome par ne može da ostvari spontanu trudnoću i ovo je u praksi relativno retko, tako da bi pravilniji izraz bio infertilitet odnosno stanje u kome je par usled određenih faktora sa smanjenom a ne odsutnom šansom za ostvarivanje trudnoće i ovaj izraz se koristi u međunarodnoj terminologiji.
Izraz koji se u našem zdavstvenom sistemu tradicionalno koristio je bračna neplodnost, iako mi za situaciju gde određeni par zahteva pomoć stručnjaka više volimo pojam reproduktivnog izazova za određene parove.
Brojni su uzroci infertiliteta, ali da bi neko razumeo njegov pojam i kompleksnost ove pojave treba da poznaje makar elementarne osnove ljudske reprodukcije odnosno razmnožavanja.
ginekoloska-ordinacija-dr-veber-lecenje-steriliteta
Sterilitet.
Lečenje steriliteta, Hormonski poremećaji kao uzrok steriliteta, Stres i začeće.
Uzroci steriliteta kod žena mogu da budu hormonski poremećaji, problemi sa jajovodima, problemi sa matericom, endometrioza (prisustvo sluznice materice na drugim organima, gde se normalno ne nalazi), imunološki problemi ili, pak, kombinacija ovih faktora.
Muška neplodnost nastaje kao posledica poremećaja produkcije spermatozoida (smanjen kvalitet i/ili kvantitet spermatozoida usled infekcije polnih organa i infektivnih bolesti, endokrinih i imunoloških poremećaja, neadekvatnog stila života i uticaja životne sredine), ali i faktori kao što su impotencija i poremećaji ejakulacije.
O neotkrivenom ili nerazjašnjenom uzroku govori se kada nakon primenjenih svih dijagnostičkih procedura problem steriliteta jednog para ostaje neobjašnjen.
Back to Top