Alergologija Beograd

Registruj se
Prijavi se
Alergologija Beograd
Ukoliko ne možete više da podnesete kijanje i curenje nosa, ukoliko Vaše dete teško diše i ima problema sa respiratornim kanalima, onda Vam je neophodan alergolog. Iako je alergologija mlada grana medicine, u Beogradu se alergolozi mogu naći u svakoj većoj zdravstvenoj ustanovi. Uz našu pomoć ćete naći najbolje alergologe koje Vam Beograd može ponuditi.
bel-medic-opsta-bolnica-i-dom-zdravlja-alergologija

Bel Medic Opšta bolnica i Dom zdravlja

Beograd, Voždovac, Koste Jovanovića 87 011 3091000
ALERGOLOGIJA BEOGRAD BEL MEDIC OPŠTA BOLNICA I DOM ZDRAVLJA U Bel Medic-u može obavljati: Preglede ambulantnih i hospitalizovanih pacijenata, alergološke kožne probe, spirometriju.
ALERGOLOGIJA - POLIKLINIKA NADA DIVA Alergijska testiranja.
pulmoloska-ordinacija-tara-md-alergologija
ALERGIJE i ALERGOLOGIJA.
Alergološke probe i terapija za respiratorne alergije.
KADA SE NAJČEŠĆE JAVLJAJU RESPIRATORNE ALERGIJE?
Uzorci alergije su najčešće osetljivost na različite vrste polena, kao što su poleni lipe, topole ili trave.
Pošto je najveća izloženost ovim alergenima upravo u proleće, tada se i najviše javljaju simptomi respiratornih alergija poput zapušenog nosa, curenja iz nosa, kijanja, suvog kašlja, kašlja sa iskašljavanjem sekreta, promuklosti, sviranja u grudima ili osećaja nedostatka vazduha.
Neretko može doći i do pravih napada bronhijalne astme, koji zahtevaju brz i hitan smeštaj u bolnicu uz primenu intenzivnog lečenja sa kiseonika.
Kako bi odredili na šta je tačno pacijent alergičan, vršimo tzv.
“kožne probe”.
Kožne probe se rade pomoću specijalno pripremljenih, laboratorijskih, alergena kao što su poleni, kućna prašina, grinje ili duvan.
Alergeni se nanose na kožu podlaktice pacijenta i, nakon kraćeg čekanja, proverava se da li na koži postoji reakcija.
Ukoliko je pacijent osetljiv na neki od primenjenih alergena, koža će pokazati crvenilo.
KAKO SE LEČE RESPIRATORNE ALERGIJE?
Kod respiratornih alergija moguća su 2 tipa lečenja – lečenje same alergije ili njenih simptoma.
Lečenje alergije se vrši lekovima iz grupe antihistaminika dok se kod simptoma najčešće primenjuju kapi za nos, pumpice i aerosoli za nos.
Složenost respiratornih alergija se ogleda u tome što se osoba ne može poštedeti izloženosti alergenima jer su oni svuda oko nas.
ALERGOLOGIJA Prick-testovi na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavljaju osnovne alergološke testove pomoću kojih se dokazuje preosetljivost (senzibilizacija, tj.alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane. Kada govorimo o alergenima razlikujemo alergene zatvorenog prostora i alergene spoljasnje sredine. Među "opasnostima koje vrebaju u kući” (stanu) najveći problem stvaraju alergeni grinje, dermatophagoides, buba švabe, vuna, dlake i izlučevine pasa i mačaka. U spoljašnjoj sredni najjači alergeni su upravo polen trava, drveća i korova. U hrani vrebaju različiti alergeni. Meso, mleko, jaja, riba, kikiriki - sve su to potencijalni izazivači alergija. Test se izvodi tako sto se specijalnom lancetom zagrebe po koži i na to mesto se stavi kap odgovarajućeg alergena. Nakon određenog vremena (najčešće 20min) čita se dobijeni odgovor kože. Za lekare je bitno da li na koži postoji samo crvenilo ili su se stvorile takozvane papule. Ovo je takođe još jedna od lako izvodljivih dijagnostičkih metoda koja nam daje veoma bitne podatke za dalji tretman pacijenta. Merenjem poprečnog preseka papula nastalih dejstvom alergena i onih od strane histamina i fiziološkog rastvora utvrđuje se da li postoji senzibilizacija na neki od alergena. Upravo zato što se reakcija antigen-antitelo odigrava u spoljašnjem sloju kože i zato što se izbegava ulazak antigena u cirkulaciju, ova metoda ispitivanja je skoro potpuno bezopasna, odnosno ne javljaju se sistemske reakcije u osoba sa pozitivnim nalazom. Kao jedina tegoba ispitanika javlja se svrab kože na mestu reakcije.

Poliklinika Fizikus

Beograd, Savski venac, Deligradska 27 011 2643242 |
011 2645554 |
ALERGOLOGIJA. Vršimo alergijska testiranja (kožne probe, specifične rinoprovokacione testove) – utvrđivanja osetljivosti na alergene, lečenje alergijskog dermatitisa, alergijskog rinitisa i alergijske astme.
alfa-medica-poliklinika-alergologija

Alfa MEDICA poliklinika

Novi Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 106a 011 3118591
ALERGOLOGIJA.
Alergijske bolesti (alergijski rinitis, bronhijalna astma, atopijski dermatitis), smatraju se bolestima moderne civilizacije.
Alergijske bolesti su hronična stanja koja bitno utiču na kvalitet života i smanjuju radnu sposobnost, te je vrlo važno na vreme ih prepoznati i lečiti.
NAJČEŠĆE ALERGIJSKE REAKCIJE: Alergijski rinitis, Bronhijalna astma, Urtikarija, Angioedem, Anafilaksa, Alergija na lekove, Alergija na hranu, Alergija na insekte (pčele, ose, stršljene), Alergija na sunce, Alergija na hladnoću
centar-za-eliminaciju-alergija-alergologija

Centar za eliminaciju alergija

Beograd, Zemun, Avijatičarski trg 10 065 3165412
ALERGOLOGIJA.
Alergije se javljaju kada imuni sistem coveka reaguje na stranu materiju kao što su polen, pčelinji otrov ili dlaka kucnih ljubimaca.
Imuni sistem coveka produkuje supstance poznate kao antitela.
Neka od tih antitela štite organizam od neželjenih osvajača koji bi mogli da dovedu do bolesti ili da izazovu infekciju.
Kada neka osoba ima alergije, njen imuni sistem produkuje antitela koja identifikuju određeni alergen kao nešto štetno, iako to nije.
Kada se dođe u kontakt s alergenom, reakcije imunološkog sistema coveka može da izazove zapaljenjsku reakciju vaše kože, sinusa, disajnih puteva ili gastrointestinalnog trakta.
Ozbiljnost alergija varira od osobe do osobe, a može biti u rasponu od manjih iritacija do anafilaksije – hitnog stanja potencijalno opasnog po život.
Većina alergija se ne može izlečiti, jer klasicna alopatska medicina jos uvek nema efikasan odgovor na ovaj izazov,narocito kad se radi o terapiji, a broj tretmana može da pomogne i olakša simptome alergije.
lekarska-ordinacija-fit-medic-alergologija

Lekarska ordinacija Fit Medic

Novi Beograd, Aleksinačkih rudara 43 011 2603504
ALERGOLOGIJA.
Po definiciji alergija je drugačija reakcija organizma na neku supstancu kod koje je došlo do senzibilizacije.
Po istraživanju Evropske akademije za alergologiju i klinička istraživanja (EAACI), tokom poslednjih nekoliko decenija broj ljudi pogođenih alergijom u zapadnom svetu se izuzetno povećao.
Danas, jedno od troje dece je alergično, a kod približno 30-50% ove dece razvije se bronhijalna astma.
Iz analize trendova u epidemiološkim studijama možemo da predvidimo da će broj Evropljana sa astmom sa današnjih 7% porasti tokom naredne dekade na 12%, uključujući istovremeno decu i odrasle.
Do 2015 god polovina Evropljana patiće od alergije.
Maskirane alergije igraju takođe važnu ulogu i kod mnogih drugih hroničnih bolesti, kao na primer neurodermitisa, reumatskih oboljenja, ulceroznih kolitisa, itd.
Za uspešnu terapiju multialergičara važno je otkloniti glavne alergene.
opsta-bolnica-medicinski-sistem-beograd-msb-alergologija
ALERGOLOGIJA.
Alergijske bolesti, Rhinitis allergica, Rhinosinusitis, Conjunctivitis allergica, Laryngitis allergica, Asthma bronchiale, Dermatitis atopica, Eczema, Urticaria
egzakta-medika-alergologija

Egzakta Medika

Beograd, Zemun, Ulica 22. oktobra br. 16 065 2615544
ALERGOLOGIJA - EGZAKTA MEDIKA Alergologija se prevashodno bavi posledicama odbrambenih reakcija organizma na prisustvo različitih alergena u vazduhu ili namirnicama, a koje se mogu manifestovati kao respiratorne smetnje, smetnje sa varenjem ili kožne promene.
I pored toga što je mlada nauka, alergologija ima sve veći značaj u medicini. Pre otkrića anafilaksije i alergije, mnogi fenomeni u medicini su objašnjavani na drugačiji način. Tako se sve veći broj oboljenja u raznim oblastima medicine ubraja u alergijske bolesti. Alergijske bolesti imaju nagli početak i mogu biti praćene teškim šokovima. Predispozicija za alergije je, pre svega, nasledje. Alergologija se, prevashodno, bavi posledicama odbrambenih reakcija organizma, na prisustvo različitih alergena u vazduhu ili namirnicama, a koje se mogu manifestovati kao respiratorne smetnje, smetnje sa varenjem ili kožne promene. Alergijske bolesti, kao atopijski ekcem, alergijski rinitis i astma su sve češće i pripadaju grupi najčešćih hroničnih bolesti, pre svega u detinjstvu. Dobro uzeta anamneza i klinički pregled su svakako osnov za dijagnostiku ovih oboljenja, a samim tim i držanja pod kontrolom raznih alergija.
Back to Top