Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Dom za stare u centru grada ili dom za stare izvan grada

Privatni domovi za stare su od pre nekoliko godina doživeli ekspanziju, na neki način. Otvorilo ih se više na teritoriji grada. Neki su u samom centru, a drugi su na obodima periferije, ili bolje rečeno u prigradskim naseljima.

Saveti za mudar odabir mesta u kome će živeti starija osoba i odgovori na pitanja na osnovu kojih kriterijuma odabrati lokaciju nalaze se u nastavku, a pošto su staracki domovi smešteni i u gradskom jezgru i van njega, dalji odabir vrši se na osnovu ponude doma, cene usluga smeštaja, mogućnosti zbrinjavanja starije osobe u odnosnu na njeno zdravstveno stanje i još dosta toga.

Blog ilustracija: Dom za stare u centru grada ili dom za stare izvan grada


Foto: Pixels

Staračkih domova ima puno. Odabir nije lak posao zato treba ići sistemom eliminacije. O tome kako izgledaju savremeni starački domovi pročitajte ovde. Ako uzmemo u obzir da neko kreće od lokacije kao prvog kriterijuma na osnovu kog će napraviti uži izbor onda je najbolje da se napravi komparacija domova za smeštaj i negu starijih osoba koji se nalaze i nekom od beogradskih naselja blizu centra grada ili u samom centru i s druge strane – staračkih domova koji su u okolini Beograda.

Lokacija može imati važnu ulogu ako su deca i ostali mlađi članovi porodice u istom gradu, odnosno ako ne žive u inostranstvu. Tada im može biti važno da je starački dom smešten negde u blizini mesta stanovanja, u blizini kancelarije ili posla. Deci i unucima je na taj način praktičnije da dolaze u posetu i oni to često mogu činiti. Ako su navikli da se po gradu kreću prevozom, onda je ovakav izbor još više opravdan.

Porodice koje su se iselile iz zemlje i samo periodično dolaze kući, kad im poslovne i školske obaveze to dozvole, verovatno nemaju posebne zahteve vezano za lokaciju doma za stare u koji će smestiti deku ili baku o kojima nema ko da se stara. Njima nije uslov da starački dom bude u centru grada u urbanoj zoni, niti da je obavezno negde u prirodi. Mogu da biraju na osnovu drugih kriterijuma.

Blog ilustracija: Dom za stare u centru grada ili dom za stare izvan grada


Foto: Pixels

Među staračkim domovima koji se nalaze u središtu grada, u potpuno urbanom okruženju može se naći onih koji su veoma prostrani. Bez obzira što bi neko pomislio da su prostor i površina u gradu skučeniji, ipak ima i primera gde to nije tako. Tu bi mogla da se napravi još jedna dodatna podela. Zapažamo da kada kažemo domovi u centru grada ne možemo sve da ih opišemo na isti način. Neki od njih su u glavnim ulicama, u velikim zgradama ili zauzimaju spratove poslovnih zgrada sa ogromnim pripadajućim terasama. U okruženju su im slike i zvukovi gradskog života. Uvek tu ima i zelenih površina, ali akcenat je na rečima grad i urbano. Tu prolaze automobili, tramvaji, okolo se šetaju prolaznici, čuje se poneki zvuk iz okolnih kafića. Nekom ko voli ovakvo okruženje možda bi bilo draže i lepše bi se osećao da je stalno u sred nekih živih dešavanja. Nijedan od ovih domova nije izložen velikoj buci, jer bi onda bio poremećen mir i to ne bi imalo svrhu. Dovoljno su udaljeni od gradskih zvukova, a dovoljno blizu da sve vide kada izađu na terasu ili u dvorište.

Drugi tip domova za smeštaj starih lica koji se nalaze u centru grada su ono domovi koji su u mirnim gradskim ulicama. Kraj grada pripada nekoj od centralnih gradskih opština, ali je starački dom malo zavučen. Treba da skrenete sa glavne ulice i uđete u jednu od manjih paralelnih i on je tu negde. Ovakvi starački domovi su uglavnom smešteni u kućama sa velikim dvorištima i veoma lepo su uređeni. Opredeljenje im je da stvore toplu i kućnu atmosferu u kojoj će se stanovnici osećati kao kod svoje kuće.

Blog ilustracija: Dom za stare u centru grada ili dom za stare izvan grada


Foto: Pixels

Gradski domovi za stare ponekad su locirani i malo zavučenijim ulicama, do kojih je potrebna navigacija, iako su vazdušnom linijom veoma blizu centralnih ulica u krajevima grada gde se nalaze. Ako je to neka slepa ulica ili kratka ulica na obodu naselja, onda tu po pravilu nema puno saobraćaja i kraj je veoma miran. Kuće su prostrane i višespratne, a dvorišta su velika i lepo uređena. Neki domovi imaju i svoje kućne ljubimce koji se zadovoljno šepure po dvorištu, dok ih stanovnici doma maze i druže se s njima. Neki imaju mace, neki kuce, kao svoje male maskote i drugare koji ih uvek uveseljavaju.

Pored svih ovih staračkih domova iz centra grada ili iz urbanijih gradskih krajeva, tu su i domovi van grada. Oni svi po pravilu imaju veoma velika dvorišta, i često su okruženi čitavim prostranstvima. Domovi koji su u locirani u ravnici okruženi su poljima, a pogled sa prozora se pruža u nedogled. Oni imaju svoje cvetne bašte i po neku voćku. Svako godišnje doba nosi svoje magično ruho koje se tu vidi i oseti. Ovakva mesta donose mir. Vazduh je čist, a napolju ima dosta prostora za šetnju i odmor.

S druge strane, domovi za smeštaj i negu starih lica koji su u valovitim krajevima, često su ušuškani u zelenilo ili su na obodu pravih šuma. To su prave oaze mira, u kojima se čuje samo cvrkut ptica, oseti miris cveća i kiše. Kada padne sneg, to je prava zimska bajka. Ovakva mesta su stvorena za zaljubljenike u prirodu.

Blog ilustracija: Dom za stare u centru grada ili dom za stare izvan grada


Foto: Pixels

Nažalost, mnoge stanovnike staračkih domova je zaposela demencija i nisu više u mogućnosti da razumeju prostor i svoje okruženje. Ta neslana šala prirode koja krug vraća u nazad i podmuklo i polako doktora nauka, inženjera i lekara pretvara u zbunjenu decu koju neko drugi, ko je vredan i pošten, ali nije na njihovom intelektualnom nivou nikad ni bio niti će biti, sada treba da hrani i presvlači – staračka demencija u svim svojim oblicima i vrstama uzima danak i ostavlja pitanja koliko oni ustvari mogu da vide i razumeju šta se sve oko njih dešava.

Mladi donose odluke i izbor, a ukoliko su baka ili deka takvog zdravstvenog stanja da sami mogu izraziti želju gde bi hteli da budu smešteni, onda se pre svega oni pitaju. Iako pored lokacije, koja je ovde bliže dočarana ima puno drugih faktora koji utiču na izbor strackog doma ovde smo nastojali da damo što više informacija u vezi sa tipovima doma za stare s aspekta mesta i okruženja.

Pročitajte još:

- Kome treba strački dom
- Šta nedostaje savremenim staračkim domovima

M. K.

Back to Top