Genetske laboratorije Kragujevac

Registruj se
Prijavi se
Genetske laboratorije Kragujevac
ginekoloska-bolnica-za-lecenje-steriliteta-nikolov-genetske-laboratorije
GENETSKA LABORATORIJA.
Prenatalna dijagnostika se vrši iz niza razloga u većini razvijenih zemalja.
Većina majki u toku trudnoće prolazi kroz bar neki od vidova prenatalne dijagnostike.
Vodeći razlog za sve vrste prenatalnih ispitivanja predstavlja starost majke.
Učestalost pojave naslednih oboljenja je 1:200 živorođene dece.
Neinvanzivni skrining (dabl i tripl test) je moguć ispitivanjem određenih hormona u krvi majke, a koji su fetalnog porekla (npr.alfa-fetoprotein).
Ovakva vrsta ispitivanja je omogućila selekciju žena koje su mlađe od 35 godina, a imaju povećan rizik za poremećaje nasledne osnove fetusa.
Ovoj kategoriji trudnica se savetuje invazivna prenatalna dijagnostika.
Genetska testiranja, takođe poznata kao DNK ispitivanja, omogućavaju genetsku dijagnozu predispozicija na nasledne bolesti, a može se koristiti za određivanje loze deteta (genetski otac i majka) ili i porekla osobe i biološkog odnosa među ljudima. Pored proučavanja hromozoma do nivoa pojedinačnih gena, genetsko testiranje u širem smislu obuhvata biohemijske testove za utvrđivanje mogućeg prisustva genetskih oboljenja, ili mutiranih oblika gena povezanih sa povećanim rizikom razvoja genetskih poremećaja. Genetsko testiranje identifikuje promene u hromozomima, genima ili proteinima. Raznolikost genetskih testova se proširila tokom godina. U prošlosti, glavni genetski testovi tražili su abnormalno velik broj hromozoma i mutacija koje dovode do retkih, naslednih poremećaja. Danas, testovi obuhvataju analizu više gena za utvrđivanje rizika od razvoja bolesti kao što su bolesti srca i raka. Rezultati genetskog testa može da potvrdi ili isključi genetski poremećaj na koji se sumnja ili mogu pomoći da se utvrdi da li je osoba sklona prenošenju genetskog poremećaja. Pored genetskog ispitivanja u svrhu utvrđivanja predispozicija ka gorepomentumi oboljenjima, veoma su značajna i i najšire primenjena prenatalna genetska ispitivanja u svrhu utvrđivanja zdravlja bebe još pre rođenja. U gllobalu, nekoliko stotina genetskih testova trenutno je u upotrebi i konstantno se razvijaju novi. Pošto genetske umutacije mogu direktno uticati na strukturu proteina koji sačinjavaju gene, genetsko testiranje može se vršiti i na nivou testiranja i analiziranja proteina i njihovih metaboličkih produkata ili gledanjem obojenih ili fluorescentnih hromozoma pod mikroskopom.
Back to Top