Genetske laboratorije Palilula

Registruj se
Prijavi se
Genetske laboratorije Palilula
dnk-centar-za-genetiku-1-genetske-laboratorije

DNK Centar za genetiku

Beograd, Palilula, Svetozara Ćorovića 10 011 2182111 |
011 3349250 |
GENETSKE LABORATORIJE BEOGRAD DNK CENTAR ZA GENETIKU DNK analiza je jedini pouzdan i vrlo precizan test za utvrđivanje očinstva, odnosno bližeg i daljeg srodstva. Moguće je utvrditi i pra-poreklo muškaraca analizom muške komponente DNK molekula (Y hromozom). Genetički materijal se nasleđuje od bioloških roditelja. Utvrđivanje očinstva i srodstva u DNK centru se bazira na poređenju DNK profila osoba koje se testiraju. Test podrazumeva i odgovarajuće biostatističke proračune. Očinstvo se može utvrditi i prenatalno, odnosno pre rođenja bebe, nakon 10.
nedelje trudnoće.
Rezultati dobijeni u DNK centru mogu biti validni na sudu a za same analize su odgovorni stručnjaci koji su upisani u Registar stalnih sudskih veštaka i koji su do sada obavili preko 1.000 sudskih veštačenja.
Genetska testiranja, takođe poznata kao DNK ispitivanja, omogućavaju genetsku dijagnozu predispozicija na nasledne bolesti, a može se koristiti za određivanje loze deteta (genetski otac i majka) ili i porekla osobe i biološkog odnosa među ljudima. Pored proučavanja hromozoma do nivoa pojedinačnih gena, genetsko testiranje u širem smislu obuhvata biohemijske testove za utvrđivanje mogućeg prisustva genetskih oboljenja, ili mutiranih oblika gena povezanih sa povećanim rizikom razvoja genetskih poremećaja. Genetsko testiranje identifikuje promene u hromozomima, genima ili proteinima. Raznolikost genetskih testova se proširila tokom godina. U prošlosti, glavni genetski testovi tražili su abnormalno velik broj hromozoma i mutacija koje dovode do retkih, naslednih poremećaja. Danas, testovi obuhvataju analizu više gena za utvrđivanje rizika od razvoja bolesti kao što su bolesti srca i raka. Rezultati genetskog testa može da potvrdi ili isključi genetski poremećaj na koji se sumnja ili mogu pomoći da se utvrdi da li je osoba sklona prenošenju genetskog poremećaja. Pored genetskog ispitivanja u svrhu utvrđivanja predispozicija ka gorepomentumi oboljenjima, veoma su značajna i i najšire primenjena prenatalna genetska ispitivanja u svrhu utvrđivanja zdravlja bebe još pre rođenja. U gllobalu, nekoliko stotina genetskih testova trenutno je u upotrebi i konstantno se razvijaju novi. Pošto genetske umutacije mogu direktno uticati na strukturu proteina koji sačinjavaju gene, genetsko testiranje može se vršiti i na nivou testiranja i analiziranja proteina i njihovih metaboličkih produkata ili gledanjem obojenih ili fluorescentnih hromozoma pod mikroskopom.
Back to Top