Muzičke škole Mladenovac

Registruj se
Prijavi se
Muzičke škole Mladenovac
osnovna-muzicka-skola-stevan-hristic-muzicke-skole
Osnovna muzička škola „Stevan Hristić“ u Mladenovcu osnovana je 1994.godine, zahvaljujući velikom entuzijasti i njenom prvom direktoru gospodinu Aci Paniću.
Školu godišnje pohađa između 160 i 170 učenika.
Kolektiv škole čini 17 nastavnika i 6 zaposlenih van nastave.
Od 1996.godine direktor škole je gospođa Nada Torbica Đokić – profesor klavira.
Škola sada raspolaže sa 10 učionica i 3 kancelarije, a u školi postoje i nastavnička soba i mala, lepo uređena koncertna sala sa polukoncertnim klavirom.
Kvalitet rada škole je iz godine u godinu bivao sve bolji, o čemu govore rezultati škole postignuti na raznim takmičenjima.
Osnovno muzičko obrazovanje u OMŠ „Stevan Hristić“ steklo je do sada preko 400 učenika.
Među njima nije mali broj i onih koji su nastavili školovanje u srednjim muzičkim školama i na fakultetima muzičke umetnosti u zemlji i inostranstvu.
Trajanje školovanja u OMŠ „Stevan Hristić“ je različito u zavisnosti od odabranog glavnog predmeta.
U slučaju da je glavni predmet klavir, harmonika, violina ili gitara, školovanje traje 6 godina, ako je glavni predmet neki od duvačkih instrumenata – flauta, klarinet ili truba školovanje traje 4 godine, dok osnovno muzičko obrazovanje za solo pevanje traje 2 godine.
Pored nastave glavnog predmeta, koja se održava 2 puta nedeljno, učenici, u zavisnosti od toga koji instrument i razred pohađaju, imaju obavezu pohađanja i nastave solfeđa, teorije muzike ili grupnog muziciranja.
Bez obzira na sklonost ili talenat deteta, muzičko obrazovanja na više načina pomaže u razvoju svakog deteta. Muzičko obrazovanje moće pružiti detetu mnogo više od samo osnovnog znanja o muzici, jer utiče na razvoj deteta u mnogim sferama života. Mnoga istraživanja koja su rađena na ovu temu su pokazala da muzičko obrazovanje kod dece razvija veštine u savladavanju ne samo muzike i instrumenta nego i drugih predmeta u školi, kao i unapređivanje sposobnosti koje koriste u drugim sferama života. Mnoga istraživanja i različite studije pokazale su da bavljenjem muzikom u ranom periodu razvoja poboljšava i povećava koeficijent inteligencije. Stvar je u tome što se bavljenjem muzikom mozak “tera” na drugačiji režim rada i na povećanu aktivnost. Muzičkim obrazovanjem dete stiče još jednu naviku, ali i uči da postoje stvari koje se rade iz zadovoljstva i iz želje da budemo deo nečega posebnog i drugačijeg. Dete mora naučiti da je bavljenje muzikom nešto posebno i da time može učiti sebe srećnijim, ali i druge oko sebe. Najbolji uzrast za početak sviranja instrumenta zavisi od deteta, njegovog ili njenog razvoja i instrumenta koji planira da uči. Svi smo videli klince kako bez muke sviraju Mocarta na violini sa 3 ili Šopena na klaviru sa 5 godina. Najbolji znak da su deca spremna za muzičko obrazovanje jeste da hoće da idu na formalne časove i da mogu da se skoncentrišu tokom časa.
Back to Top