Muzičke škole Stari Grad

Registruj se
Prijavi se
Muzičke škole Stari Grad
muzicka-skola-mokranjac-muzicke-skole

Muzička škola Mokranjac

Beograd, Stari Grad, Dečanska 6 011 3243538
Muzička škola Mokranjac osnovana je u okrilju Beogradskog pevačkog društva 1899.godine pod imenom Srpska muzička škola.
Od 1946 škola nosi ime svog osnivača i prvog direktora, jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca.
Osnovna muzička škola pruža mogućnost učenja velikog broja instrumenata: klavir, harfa, gitara, flauta, violina, violončelo ( šest godina školovanja ).
Tokom četiri godine školovanja uče se: kontrabas, oboa, klarinet, fagot, horna, truba, trombon, frula, kaval, gusle.
Dve godine su potrebne za učenje solo pevanja i tradicionalnog narodnog pevanja.
Srednja muzička škola traje četiri godine i upisuje učenike na tri smera: vokalno- instrumentalni, teoretski i etnomuzikološki smer.
muzicka-skola-dr-vojislav-vuckovic-muzicke-skole
Muzička škola Dr Vojislav Vučković je osnovana 1952.godine u Beogradu, kao škola za osnovno muzičko obrazovanje u Beogradu i nosi ime poznatog kompozitora, dirigenta i muzikologa Vojislava Vučkovića.
Škola je u zgradu na sadašnjoj adresi preseljena 1967.godine i tu je ostala do dan danas.
Škola je poznata po profesionalnom i visoko obrazovanom nastavničkom kadru, pa nam učenici dolaze iz čitavog Beograda, ali i iz drugih gradova Srbije i Crne Gore.
Tome doprinosi i udoban, moderan školski prostor u kome radimo.
Opremljeni smo brojnim i kvalitetnim instrumentima, kao i personalnim računarima za potrebe teorijske nastave.
U okviru vokalno-instrumentalnog odseka pružamo mladima mogućnost da uče solo-pevanje ili sviranje nekog od brojnih instrumenata (uz izučavanje pratećih praktičnih i teorijskih disciplina).
Osim kvalitetne stručne nastave, trudimo se da učenicima pružimo i mogućnost čestih nastupa na javnim koncertima koje škola priređuje kako u sopstvenoj koncertnoj sali, tako i u renomiranim koncertnim prostorima našeg grada, kao što su sale Kolarčevog narodnog univerziteta, Beogradske filharmonije, Doma Vojske itd.
Iniciramo i saradnju sa drugim muzičkim školama iz čega proističu gostovanja u drugim sredinama, kao i zajednička izvođačka ostvarenja, poput koncerta koji je imao veliki odjek u našoj kulturnoj javnosti, a na kome je izvedena "Karmina Burana" Karla Orfa.
Naši đaci učestvuju na brojnim domaćim i inostranim takmičenjima na kojima postižu zapažene rezultate.
Sama škola organizuje dva takmičenja međunarodnog karaktera: za klavir i harmoniku.
Osim toga, škola organizuje stručne seminare i predavanja za đake i nastavnike, koje drže vodeći strani i domaći pedagozi.
Ovako atraktivan i aktivan muzički život je efektna i korisna dopuna svakodnevnim nastavnim delatnostima.
Ona đacima pomaže da, u okviru same škole, sagledaju mogućnosti i smernice svog budućeg bavljenja muzikom.
Bez obzira na sklonost ili talenat deteta, muzičko obrazovanja na više načina pomaže u razvoju svakog deteta. Muzičko obrazovanje moće pružiti detetu mnogo više od samo osnovnog znanja o muzici, jer utiče na razvoj deteta u mnogim sferama života. Mnoga istraživanja koja su rađena na ovu temu su pokazala da muzičko obrazovanje kod dece razvija veštine u savladavanju ne samo muzike i instrumenta nego i drugih predmeta u školi, kao i unapređivanje sposobnosti koje koriste u drugim sferama života. Mnoga istraživanja i različite studije pokazale su da bavljenjem muzikom u ranom periodu razvoja poboljšava i povećava koeficijent inteligencije. Stvar je u tome što se bavljenjem muzikom mozak “tera” na drugačiji režim rada i na povećanu aktivnost. Muzičkim obrazovanjem dete stiče još jednu naviku, ali i uči da postoje stvari koje se rade iz zadovoljstva i iz želje da budemo deo nečega posebnog i drugačijeg. Dete mora naučiti da je bavljenje muzikom nešto posebno i da time može učiti sebe srećnijim, ali i druge oko sebe. Najbolji uzrast za početak sviranja instrumenta zavisi od deteta, njegovog ili njenog razvoja i instrumenta koji planira da uči. Svi smo videli klince kako bez muke sviraju Mocarta na violini sa 3 ili Šopena na klaviru sa 5 godina. Najbolji znak da su deca spremna za muzičko obrazovanje jeste da hoće da idu na formalne časove i da mogu da se skoncentrišu tokom časa.
Back to Top