Turističke škole Savski venac

Registruj se
Prijavi se
Turističke škole Savski venac
ugostiteljsko-turisticka-skola-beograd-turisticke-skole
Centar za obrazovanje.
Za dan Škole uzima se 14.decembar, dan kada je godine 1960, na osnovu Rezolucije Savezne narodne skupštine o obrazovanju stručnih kadrova, formiran Školski centar za obrazovanje stručnih kadrova za ugostiteljstvo i turizam.
U početku u njemu su se učenici školovali za zanimanja s predznakom kvalifikovani: konobar, kuvar, poslastičar i portir.
Školovanje je trajalo dve godine, da bi novim Zakonom o srednjem stručnom obrazovanju (počev od školske 1967/68) nastava u ugostiteljskim školama za sva zanimanja bila produžena na tri godine.
Godine 1971.
prvi put je uvedeno četvorogodišnje školovanje, i to za novo zanimanje – turistički tehničar.
Naša škola je, na osnovu promena koje je doneo Zakon o srednjoj školi, jula 1992.
postala ono što je i danas: Ugostiteljsko-turistička škola, čija je osnovna delatnost obrazovanje kadrova za ugostiteljsko-turističku struku od prvog do petog stepena, kao i pružanje ugostiteljskih usluga preko Školske radionice hotela „Palas“.
Škola organizuje dva oblika obrazovanja: redovno i vanredno.
Ustanovljeno je deset obrazovnih profila, i to: U trogodišnjem trajanju tri obrazovna profila: konobar, kuvar i poslastičar.
U četvorogodišnjem trajanju tri obrazovna profila: turistički tehničar, ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar.
U jednogodišnjem trajanju – specijalizacija za četiri obrazovna profila: konobar specijalista, kuvar specijalista, poslastičar specijalista i turistički organizator.
Za preko 75 godina svoga postojanja Ugostiteljsko-turistička škola može se pohvaliti ostvarenim uspesima na brojnim takmičenjima u okviru struke.
Rado učestvuje i na brojnim drugim takmičenjima, smotrama i festivalima.
Čini to zato da bi promovisala samu školu i njen način rada koji Školi donosi popularnost koja iz godine u godinu raste.
Back to Top