Onkologija Palilula

Registruj se
Prijavi se
Onkologija Palilula
opsta-bolnica-medical-centar-onkologija

Opšta bolnica Medical Centar

Beograd, Palilula, Mije Kovačevića 10 011 2084242
ONKOLOGIJA.
Otkrivanje i operativno lečenje tumora.
Rak bubrega treći je po učestalosti tumor urotrakta, posle tumora prostate i bešike.
Nažalost, nekada tumor može da naraste i do 15 centimetara, a da nema simptoma.
Kako bi se bolest otkrila na vreme, kada je izlečenje moguće u 80 odsto slučajeva, od presudnog značaja su preventivni pregledi urologa.
Ultrazvukom se gotovo u 100 % slučajeva može otkriti tumor bubrega.
Često je to i dovoljan pregled da se uđe u dalju dijagnostičku proceduru koja podrazumeva laboratorijske analize, uzimanje podataka o pacijentu i odluku o definitivnom lečenju.
Ponekad su za tu odluku potrebni i skener, magnetna rezonanca i renovazorgafija, ciljano snimanje bubrega sa kontrastom, da bismo procenili da li je u pitanju maligni ili benigni tumor, kakav je odnos tumora prema krvnim sudovima i na osnovu toga doneli odluku o vrsti operacije, da li može da se obavi parcijalna operacija pri kojoj bi bio uklonjen samo tumor ili mora da se odstrani ceo bubreg.
Operativno lečenje tumora dojke i štitne žlezde.
Osnovna procedura do pred kraj XX veka bila je mastektomija.
Podrazumeva uklanjanje cele dojke i limfnih žlezda pazušne jame.
Posle operacije nije obavezno zračenje, ali se primenjuje ako je tumor bio smešten u unutrašnjim kvadrantima, ili ako je više limfnih žlezda u pazuhu bilo zahvaćeno tumorom. Poštedna operacija.
Sinonimi: kvadrantektomija sa disekcijom aksile, široka resekcija (ekscizija) tumora sa disekcijom aksile… Razvija se poslednjih decenija XX veka, u prednosti je nad mastektomijom iz estetskih i psiholoških razloga, jer pacijentkinja posle lečenja ne ostaje bez dojke.
Podrazumeva uklanjanje tumora sa okolnim tkivom dojke, uklanjanje limfnih žlezda iz pazuha u opsegu kao kod mastektomije i postoperativno zračenje ostatka dojke.
Posle ove operacije obavezno je zračenje da bi se rezultati lečenja izjednačili sa onim posle mastektomije.
Back to Top