Ortopedija Palilula

Registruj se
Prijavi se
Ortopedija Palilula
opsta-bolnica-medical-centar-ortopedija

Opšta bolnica Medical Centar

Beograd, Palilula, Mije Kovačevića 10 011 2084242
ORTOPEDIJA.
Opšta ortopedija koštano zglobne hirurgije.
Bavi se dijagnostikom i lečenjem povreda koštano-zglobnog sistema i oboljenja, posebno degenerativnih što uključuje i zbrinjavanje urgentnih stanja u ovoj oblasti.
Ortopedska hirurgija raspolaže posebnom operacionom salom u kojoj je moguće izvesti i najsloženije koštano-zglobne operacije.
Takođe, poseduje artroskop novije generacije na kome se obavljaju intervencije.
Izvode se razne vrste resekcionih, mobilizacionih, dinamičkih, amputacionih, korektivnih, stabilizacionih, rekonstruktivnih i aloartroplastičnih operacija, a zapaženi su rezultati u oblasti aloartroplastike kuka, kolena i uspešni počeci aloartroplastike ramena, kao i kompresiono- distrakcione osteosinteze metodom po Ilizarovu.
Među najčešće se javljaju povrede zgloba kuka.
Shodno indikacijama, sa uspehom se preduzimaju i „salvage“ ( procedure spasavanja ) i aloplastične procedure.
Veliko iskustvo je stečeno u lečenju traumatizovanih pacijenata, počev od politraume, otvorenih i zatvorenih preloma svih tipova, luksacija i luksacionih preloma zglobova, do različitih mekotkivnih povreda.
Traumatologija je grana medicine koja se bavi hitnim prijemom i lečenjem svih nezgoda.
U večini slučajeva to su saobraćajne nezgode, razne kućne, kao i nezgode na poslu.
U ovoj službi se izvode najsloženiji ortopedsko-traumatološki hirurški zahvati, izuzev hirurgije kičme.
Posebno je razvijena hirurgija kuka, koja se izvodi na pacijentima različite starosne strukture (od dve godine do najdublje starosti).
Uspešno se obavljaju najkompleksnije operacije displastičnog kuka kod dece i odraslih.
Posebno ističemo periacetabularnu osteotomiju karlice i hirurgiju acetabulofemoralnog impingementa.
Ugradnja veštačkog kuka i atroskopija kolena predstavljaju rutinske hirurške intervencije.
Najveći napredak u sportskoj traumatologiji, u lečenju povređenih zglobova, omogućila je endoskopska hirurgija, odnosno artroskopija kad je reč o kolenu.
Ne postoji ni jedan zglob u ljudskom telu u koji se ne može ući sa odgovarajućom artroskopskom opremom, a prednosti te hirurgije u odnosu na otvorenu su izuzetno velike: na mestu gde se instrument uvodi u zglob povreda mekih tkiva je minimalna, rezovi su zanemarivi kao ogrebotine, pa se pacijent, ako su mu ostale strukture kolena očuvane, vrlo brzo vraća sportu.
SPORTSKE POVREDE, Iz godine u godinu, iz dana u dan, pred sportiste se postavljaju sve veći zahtevi te je izloženost povredama sve veća.
Granice ljudskih mogućnosti se svakodnevno pomeraju.
Dokaz za to je činjenica da seniorske svetske rekorde od pre 30 godina, danas nadmašuju juniori.
Zbog toga sportske povrede zauzimaju visoko mesto u redosledu učestalosti povreda u savremenom svetu.
Da bi se ta učestalost smanjila, od velikog je značaja kako preventiva tako i postupak neposredno posle povređivanja.
Preventiva proizilazi iz razumevanja suštine i mogućnosti različitih tokova u procesima izlečenja povreda.
Ove povrede su, po svojoj prirodi, najčesće lake povrede, ali mogu napraviti velike probleme u odnosu na takmičarsku sposobnost, zbog varljivog uverenja da je moguće brže izlečenje nego što to dozvoljavaju prirodni procesi.
Lečenje sportskih povreda je specifično, a ciljevi su tačno definisani: povređeni sportista mora biti potpuno izlečen, a oporavak mora biti celovit, jer se, inače, rizikuje ponovno povređivanje, koje je najčešće teže od predhodnog.
ORTOPEDIJA. Dijagnostika bolesti i povreda sistema za kretanje sastoji se od anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijske i radiološke pretrage, kao i drugih specijalnih ispitivanja. Ortopedskim pregledom dijagnostičke procedure mogu obuhvatiti i ispitivanje funkcije drugih organa, obzirom da se neki znakovi bolesti tek sekundarno manifestuju kao ortopedski problem. Anamneza: Bolesnik se javlja na pregled najčešće zbog bola, otoka, ograničenosti pokreta i drugih subjektivnih smetnji, kao što su mišićna slabost ili osećaj trnjenja.
Back to Top