Mirandre

Registruj se
Prijavi se

PARCIJALNE ZUBNE PROTEZE

PARCIJALNE ZUBNE PROTEZE Problem nedostatka dela zuba u gornjoj ili donjoj vilici predstavlja i funkcionalnu prepreku i estetski nedostatak. Ovakvo stanje naziva se još i krezubost. Još jedna u nizu metoda lečenja koje nude stomatoloske ordinacije je ugradnja parcijalne zubne proteze.

Blog ilustracija PARCIJALNE ZUBNE PROTEZE


Foto: Pixabay

Do sada je bilo reči o načinima nadomešćivanja prirodnih zuba koji nedostaju i kakvi veštački zubi postoje, kako bi se postiglo da pacijent nema poteškoća pri žvakanju hrane – kao osnovnoj funkcionalnoj ulozi zuba. Isto tako važna je i estetska uloga koja zadaje poteškoće i utiče na samopouzdanje ukoliko postoji nedostatak naočito prednjih zuba. Govorili smo o najskupljoj i najboljoj varijanti veštačkog zuba, u slučaju kada nekom nedostaje ceo zub, a to su zubni implanti o čijoj proceduri ugradnje detaljno možete pročitati ovde. Druge opcije vezane su za nadogradnju zubnih navlaka ili krunica koje mogu biti bezmetalne ili metalokeramičke. Za njih je neophodno da postoji prirodan koren kao osnova ili se koristi implant kao veštački koren. Međutim, sve ove varijante su znatno skuplje od rešenja koje u ovom tekstu opisujemo, a to su parcijalne zubne proteze.

Kao jeftinija i manje komforna opcija koja ima izvesne nedostatke u odnosu na gorepomenute metode, parcijalna proteza je uglavnom izbor starijih osoba, kojima je važno da mogu da žvaću, dok im estetski standardi nisu toliko visoki.

KO MOŽE DA NOSI PARCIJALNU PROTEZU

Pacijenti kojima nedostaje nekoliko zuba u nizu su kandidati za ugradnju parcijalne proteze. Za razliku od parcijalnih, kako im samo ime govori, totalne zubne proteze su namenjene pacijentima koji nemaju ni jedan zub u vilici.

VRSTE PARCIJALNIH ZUBNIH PROTEZA

Postoji nekoliko vrste parcijalnih zubnih proteza. Razlika među njima je u kvalitetu, ali ipak, razlika je veća u načinu na koji one deluju na vilicu i kakve posledice njihovo nošenje može ostaviti. Tako, razlikujemo: akrilnu parcijalnu protezu, skeletiranu parcijalnu proteza, skeletiranu parcijalnu protezu sa atečmenima i imedijatnu proteza.

AKRILNA PARCIJALNA PROTEZA

Ova vrsta parcijalne proteze je danas skoro prevaziđena kao trajno rešenje. Ona se koristi kao privremeno rešenje kod pacijenata kojima su ispali ili povađeni zubi, kako bi se privremeno rešio problem nedostatka zuba – krezubosti. Razlog ovome je zato što akrilna parcijalna proteza ima takvu konstrukciju da prirodni zubi koji i dalje postoje u vilici trpe veći pritisak nego što treba, prilikom žvakanja hrane, pa se ti prirodni zubi vremenom rasklimaju i ispadnu. Međutim, bez obzira na ovu činjnicu neki pacijenti se za nju i dalje odlučuju zbog niže cene. Uzima se otisak i proteza je gotova za pet do sedam dana. Ova vrsta parcijalne proteze slična je imedijatnoj protezi, kao što je i postupak izrade i ugradnje sličan.



Izvor: YouTube/DrBurquez

SKELETIRANA PARCIJALNA PROTEZA

Skeletirana proteza ima metalnu osnovu, a posebnim kukicama kači se na preostale zube. Za razliku od akrilne parcijalne proteze, skeletirana parcijalna proteza ima ravnomerno raspoređivanje pritiska po vilici tako da prirodni zubi koji su ostali ne trpe veće opterećenje nego što treba, te se nošenjem ove vrste parcijalne proteze ne mogu rasklatiti i ispasti. Zahvaljujući metalnoj osnovi, skeletirana parcijalna proteza bolje naleže na vilicu od akrilne, tako da su vilične kosti manje opterećene. Procedura ugradnje zahteva sanaciju svih problema u ustima, zatim snimak vilice kako bi se stomatolog uverio da je sve u redu. Potom se uzima otisak na osnovu koga se pravi skeletirana parcijalna proteza. Neophodno je da pacijent dođe u stomatološku ordinaciju nekoliko puta radi probe i radi podešavanja proteze pre nego što ona bude konačno gotova. Čitava procedura je gotova za desetak dana, a pacijent otprilike svaki drugi dan u tom periodu posećuje zubarsku ordinaciju. Da li zubari preporučuju ovaj vid lečenja krezubosti i kakvi su utisci pacijenata? Svkako, navikavanje na parcijalnu protezu traje duže nego privikavanje na neke druge skuplje metode lečenja krezubosti. Zubar će Vam preporučiti parcijalnu protezu, ako ste starije dobi, novčani aspekt Vam je prioritet i spremni ste na neke estetske ustupke naročito ako su u pitanju prednji, vidljivi zubi. Prednost skeletirane proteze u odnosu na akrilnu je mogućnost da se umanji prekrivanje nepca i da se koristi samo mala metalna pločica na gornjim vidljivim zubima. Kukice kojima se vezuje za prirodne zube nisu metalne već posebno izlivene da se prilagođavaju obliku zuba.

SKELETIRANA PARCIJALNA PROTEZA SA ATAČMENIMA

Skeletirana parcijalna proteza sa atačmenima je posebna vrsta parcijalne proteze koja je još bolja od obične skeletirane proteze zato što nema kukice koje se kače na druge zube već posebne atačmene koji su poput drikera i nevidljivi su. To su praktično posebni nosači od metala čiji je postavljanje malo komplikovanije od kukica. Zato je neophodno nekoliko odlazaka kod zubara. Kao što je već napomenuto, atačmeni se ne vide i zato predstavljaju naprednije rešenje u odnosu na druge vrste parcijalnih proteza. Skeletirana parcijalna proteza sa atačmenima je najbolja i naskuplja verzija parcijalne proteze u stomatološkim ordinacijama. Procedura izrade podrazumeva da pacijent u roku od 10 dana posećuje stomatološku ordinaciju pet do šest puta dok se sve ne postavi na pravo mesto. Procedura izrade podrazumeva da se prvobitno saniraju oralni problemi i da se uzme otisak. Kao i kod obične skeletirane parcijalne proteze, sve je gotovo za desetak dana od uzimanja otiska.

IMEDIJATNA PROTEZA

Imedijatna proteza je vrsta privremene proteze koja se koristi kada se pacijentu povade zubi kako bi rešio problem nedostatka sve dok ne bude urađeno trajno rešenje. Za izradu privremene zubne proteze treba dva dana. Otisak se ne može uzeti odmah nakon vađenja zuba, već treba sačekati par dana. Tako da, sve u svemu za 3 do 5 dana ukupno pacijent će imati gotovu imadijatnu protezu koja privremeno rešava problem bezubosti ili krezubosti.

CENE PARCIJALNIH ZUBNIH PROTEZA

Parcijalne zubne proteze su najjeftinije rešenje za delimičan nedostatak zuba – krezubost. Već smo napomenuli da je akriln aproteza najpovoljnija, ali najlošija varijanta i njena cena se kreće oko 180 – 190 € po protezi. Cena parcijalne skeletirane proteze koja je skuplja i blja varijanta od akrilne iznosi oko 350 € po protezi, dok je cena iste ove proteze ali sa atačmenima oko 500 €. Da li se iplati platiti malo više i uzeti skeletiranu zubnu protezu? Odgovor je apsolutno da! Razlog je već naveden, a to je činjica da su preostali zubi ugroženi ako se neko vreme nosi akrilna parcijalna proteza zato što pritisak nije ravnomeran te se zdravi zubi rasklate i ispadnu. Mogućnosti plaćanjana rate ili odloženo postoje u našim stomatološkim ordinacijama. Na našem sajtu Mirandre, pronaći ćete sve najbolje zubarske ordinacije, pozivite ih i recite im da ste videli na Mirandre da daju pogodnosti pri plaćanju, a u konkretnoj ordinaciji će Vam reći tačno koje.

Pročitajte još: Stomatološka ordinacija sa preporukom - kao turistička destinacija

M. K.

Back to Top