Endokrinologija Žarkovo

Registruj se
Prijavi se
Endokrinologija Žarkovo
zdravstvena-ustanova-mr-cukarica-endokrinologija
Endokrinološki pregled se sastoji od razgovora između bolesnika i lekara kada bolesnik iznosi svoje simptome i tegobe, a lekar na osnovu toga stvara sliku o određenoj vrsti bolesti.
Razgovor na kraju upotpunjuje podpitanjima kao na primer: da li se pojačano znojite, da li imate ubrzan rad srca, jeste li u zadnje vrijeme smršavili itd, što bi sve upućivalo na bolest štitnjače.
Zatim se bolesnika pita o bolestima u porodici koje bi mogle biti nasledne.
Nakon toga pristupa se pregledu bolesnika a posebno se obraća pažnja na njegov izgled: da li je bolesnik mršav ili debeo, da li ima izbuljene oči, da li je vrat zadebljan što ukazuje na povećanu štitnu žlezdu, zatim da li ima ljubičaste pruge po koži trbuha što bi bila posljedica bolesti nadbubrežnih žlijezda itd.
Iza toga odrede se pregledi koje je potrebno uraditi (npr odrediti hormone, ultrazvučni pregled, MSCT vrata itd).
Potom bolesnik dolazi na kontrolni pregled sa traženim nalazima kada se potvrdi dijagnoza i odredi potrebno lečenje kao i sledeće kontrole.
Endokrinologija je grana medicine koja se bavi endokrinim sistemom čoveka. Endokrini sistem jedan je od sistema ljudskog organizma zadužen za kontrolu, komunikaciju i koordinaciju svih procesa u organizmu. Sve veća izloženost stresu i savremen, ubrzan način života uzrokuje povećanu učestalost bolesti endokrinog sistema, od kojih najčešće dijabetes i oboljenja štitaste žlezde. Bolesti štitaste žlezde su na drugom mestu, odmah iza dijabetesa. Dva najčešća poremećaja su pojačana funkcija, hipertiroidizam i snižen obim funkcije, hipotiroidizam. Većina poremećaja u funkciji žlezde, na vreme otkrivene, mogu biti i u potpunosti izlečene. U endokrinološkim ordinacijama možete utvrditi da li bolujete od dijabetesa ili od nekog oblika štitaste žlezde. Simptomatologija ovih bolesti neretko je dosta oskudna, pa do dijagnoze prodju godine i godine, tokom kojih se razvijaju neugodne i nepovratne posledice. Saveti lekara se svode na to da čim osetite nekakve neprijatnosti koje možete povezati sa nekom od pomenutih oboljenja, u najkraćem mogućem roku bi trebalo da posetite endokrinološke ordinacije.
Back to Top