Urološke ordinacije Kruševac

Registruj se
Prijavi se
Urološke ordinacije Kruševac
poliklinika-multimedika-uroloska-ordinacija
UROLOGIJA.
Benigna hiperplazija prostate je nekancerozono (dobroćudno) uvećanje prostate koje može da dovede do poremežaja mokrenja.
Učestalost pojave BHP se povećava sa starenjem, pogotovo kod muškaraca posle 50.
Godine života.
BHP se razvija kao posledica pojačane proliferacije epitela i strome sa smanjenom brzinom apoptoze (izumiranja ćelija).
Rast i razvoj prostate je po duticajem dejstva androgenih hormona: pod uticajem enzima 5 alfa-reduktaze, testosteronom se pretvara u digidrotestosteron, koji je zadužen za podsticanje sinteze faktora rasta.
Benigna fiperplazija prostate se odlikuje stvaranjem čvorića koji su posledica prekomernog rasta ćelija epitela i centralno postavljene strome prostate, što dovodi do pritiska na uretru i ometa mokrenje.
Posledica nodularne hierplazije su zadržavanje mokraće, rastezanje bešike i njeno zadebljavanje, kao i upala mokraćne bešike i bubrežne infekcije.
Urologija je klinička grana koja se bavi oboljenjima urinarnih organa (bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra) kao i genitalnih organa muškarca. Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu su infekcije mokraćnih puteva, kamen u bubregu i mokraćnim putevima i oboljenja prostate. Na žalost, čest razlog dolaska urologu su i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta. Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije. Svaki poremećaj u mokrenju, u smislu težeg ili češćeg mokrenja, ili osećaja makar i blagog peckanja tokom mokrenja, signal je da treba da potražite stručnu pomoć. U današnje vreme, urologija je oblast medicine koja se brzo razvija i prati razvoj medicinske tehnologije. Savremeni urolozi su obučeni za izvodjenje minimalno invazivnih tehnika i različitih procedura. Treba reći i da su upravo urolozi pioniri u upotrebi robota u laparoskopskoj hirurgiji.
Back to Top