Gastroenterologija Palilula

Registruj se
Prijavi se
Gastroenterologija Palilula
GASTROENTEROLOGIJA, Gastroenterološki pregled. Gastroenterološki pregled je specijalistički pregled koji na osnovu anamneze, kliničkog pregleda te dopunskih pregleda omogućava dijagnostiku i lečenje bolesti organa za varenje: jetre, žučne kese i žučnih puteva, creva, pankreasa. Dodatna ispitivanja koja se koriste su: Ultrazvuk stomaka koji detaljno prikazuje: jetru, žučnu kesu, žučne puteve, pankreas, slezinu, bubrege, trbušnu aortu, eventualno nakupljanje tečnosti u trbuhu. Gastroskopija se radi tankim instrumentom (fiberoptički endoskop) koje se uvlači kroz usta u jednjak, želudac do dvanaestopalačnog creva.
GASTROENTEROLOGIJA. Gastroskopija je jedini validni pregled jednjaka želuca i dvanaestopalačnog creva. Metoda je savremena, bezbolna, po malo neprijatna za pacijente koji su gadljivi ali kratkotrajna – tek par minuta traje. Aparat je oblika tankog creva sa lampicom na vrhu i plasira se kroz usta u kojima je štitnik od mekane plastike pod kontrolom oka sve do krajadvanaestopalačnog creva, te se lepo može videti jednjak, želudac, spojevi na prelazu jednjaka u želudac i spojni prelaz iz želuca u dvanaestopalačno crevo. Najvažnije je slušati lekara i sestru koji timski izvode ovaj pregled i uskladiti disanje. Aparat ide gde ide i hrana tako da slobodno možete disati i na nos i na usta. Svaka i najmanja promena na sluznici se jasno vidi i već prema nalazu se može uzeti biopsija ako se nađe neka promena tipa čira i sl. Biopsija za brzi ureaza test kojim za 24h sa sigurnošću znate da li imate Helicobacter infekciju ili ne u decembru uz gastroskopski pregled za vas je besplatna.
opsta-bolnica-medical-centar-gastroenterologija

Opšta bolnica Medical Centar

Beograd, Palilula, Mije Kovačevića 10 011 2084242
Gastroenterologija.
Ulkusna bolest dvanaestopalačnog creva i želudca.
Ulkus (čir), je prekid kontinuiteta (defekt) na sluznici želuca i/ili dvanaestopalačnog creva.
Danas se smatra, da se radi u oba slučaja o jednoj, ulkusnoj bolesti.
Postoje plitki defekti sluznice, koji se nazivaju erozije, i razlikuju se po veličini, dubini oštećenja sluznice i po načinu nastanka od pravih ulkusa.
Čak 80% ulkusa želuca i do 98% ulkusa na dvanaestopalačnom crevu, povezani su sa H.
Pylori hroničnim gastritisom.
Lekovi veoma često izazivaju čir (NSAR,ASPIRIN, ostali).
Simptomi erozija i čira mogu potpuno izostati, i svi se mogu manifestovati samo krvarenjem iz organa za varenje (povraćanje krvi i/ili crna stolica).
Ostali simptomi su: bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gorušica, nadimanje, prolivi.
Dijagnoza erozija i ulkusne bolesti se postavlja endoskopijom ili pomoću kontrastnog snimanja na rentgenu.
Lekari opšte prakse ili internisti, mogu posumnjati na čir ili erozije na osnovu simptoma, ali dijagnozu postavlja gastroenterolog (gastroskopijom) ili rentgenolog.
Lečenje čira i/ili erozija se sprovodi dijetetskim režimom i lekovima koje ordinira gastroenterolog.
Ponekada je potrebno i hirurško lečenje.
Gastroskopija, Izraz endoskopija znači "pogled u unutrašnjost".
Iako se ovaj pregled gornjeg digestivmog sistema često naziva samo gastroskopija, puni naziv je ezofago-gastro-duodenoskopija (EGDS) jer se njom može pregledati jednjak (ezofagus), želudac (gaster) i dvanaestopalačno crevo (duodenum).
Ovo nije samo dijagnostička već i terapijska metoda jer se njome mogu obaviti manji terapijski zahvati.
Endoskopija gornjeg digestivnog sistema uključuje direktno posmatranje jednjaka, želuca i duodenuma pomoću savitljivog fibroptičkog instrumenta promera oko 9 mm koji se naziva endoskop.
Pacijenti su obično budni iako im se može dati sedativ.
Obavlja se u posebno opremljenoj prostoriji za endoskopiju ili na krevetu u jedinici intenzivne nege.
Traje 5-15 minuta.
Pacijent se postavlja u levi bočni položaj, u usta mu se postavi šuplji deo kroz koji se uvodi instrument, a koji štiti usne i zube.
Endoskop se kroz usta uvlači u jednjak, želudac i duodenum.
Back to Top