Poliklinika Medikom

Registruj se
Prijavi se
Poliklinika Medikom
LOKACIJE

Poliklinike

POLIKLINIKA MEDIKOM.
1995 godine direktor Dr Gabriela Pavlović Ćirković i Dr Slobodan Ćirković osnovali su lekarsku ordinaciju MEDIKOM.
Aprila 1997 godine ordinacija je prerasla u polikliniku.
Decembra 2004 godine poliklinika MEDIKOM je dobila nov savremeno opremljen prostor u centru grada na Vračaru, površine 100 kvadratnih metara sa četiri ordinacije.
2007 godine MEDIKOM-ov tim čini 10 stalno zaposlenih lekara i medicinskih tehničara.

Ginekološke ordinacije

GINEKOLOŠKA ORDINACIJA.
Trudnoća, kao jedno novo i posebno lepo stanje u životu žene, traži i budnu pažnju svakog ginekologa-akušera.
U našoj poliklinici trudnici se pristupa s posebnom brigom.
Pružamo joj sve standardne metode praćenja trudnoće, od ginekološkog pregleda, preko kolposkopije do ultrazvučnog pregleda.
Svakoj trudnici se savetuje da, pored prenatalnog skrininga u prvom trimestru, uradi i ekspertski ultrazvuk, u drugom trimestru.
Imamo i neophodnu, savremenu laboratorijsku podršku, te najčešće, već u toku istog dana sve analize budu gotove i pacijentkinje lično ili e-mailom, obaveštene o rezultatima.
PAPANIKOLAU TEST PAPA test je u kliničku praksu uveo George Papanikolau, po kome se ovaj test i naziva.
PAPA test je screening test čiji cilj je što ranije otkrivanje prekanceroznih i malignih stanja grlića materice.
PAPA test je bitan zbog veoma uspešnog lečenja i izlečenja rano otkrivenih promena.
PAPA test je obavezan kod svih seksualno aktivnih žena.
Najbolje vreme za uzimanje uzorka je sredina ciklusa,tj 10-2O dana nakon prvog dana menstruacije.
KOLPOSKOPIJA Kolposkopija je pregled vulve – spoljnih genitalija, zidova vagine, svodova vagine i grlića.
Kolposkopija je opšte prihvaćena dijagnostička metoda koja ima za cilj rano otkrivanje premalignih i malignih promena.
Pre kolposkopije potrebno je da žena isprazni bešiku, tokom pregleda ona se nalazi na ginekološkom stolu.
Prvo se plasira i fiksira spekulum, a zatim se 3% sirćetnom kiselinom prebriše posmatrana površina, čime se otklanja višak sluzi.
Zatim se radi Šilerova jodna proba tokom koje se površina koja se pregleda premazuje Lugolovim rastvorom.
Prema prebojavanju epitela rastvorom može se razlikovati zdrav i patološki promenjen epitel.
LASERSKO UKLANJANJE KONDILOMA.
Lasersko uklanjanje kondiloma je jedna od metoda za uklanjanje kondiloma i smatra se jednom od najefikasnijih .Na raspolaganju Vam je i lokalna anestezija tokom intervencije.Lasersko uklanjanje kondiloma je za većinu pacijenata bezbedna procedura,čak i za trudnice.Od lokalizacije i broja uklonjenih kondiloma zavisi vreme oporavka.

Oftalmološke ordinacije

OFTALMOLOŠKA ORDINACIJA.
Očni pregled.
Pregled kod oftalmologa, očnog lekara je jedan od pregleda koji je potrebno raditi redovno, minimum jednom godišnje.
Promene se mogu otkriti u najranijim stadijumima a tada su mogućnosti lečenja najveće.
Šta sve obuhvata očni pregled?
Celokupan očni pregled uključuje niz pregleda za procenu vida i otkrivanje eventualnih očnih bolesti.
Pregled sam po sebi nije bolan, iako se koriste jaka svetla i neobični instrumenti tokom pregleda.
Pregledom se ispituje vidna oštrina, refrakcija oka (prelamanje svetlosti u oku), pregledaju se svi delovi oka, mišići koji pokreću oči, kapci, zenice, očno dno, meri se vidno polje i pritisak u očima.
Ovim pregledima može se otkriti glaukom, ali i sistemske bolesti koje samo ostavljaju posledice na oko -povišen krvni pritisak i dijabetes (šećerna bolest), kao i mnoge druge.
Očni pregled je potrebno da rade i deca u trećoj godini i pred polazak u školu, a kasnije kao i odrasli jednom godišnje.

Internističke ordinacije

INTERNISTIČKA ORDINACIJA.
U poliklinici MEDIKOM možete uraditi specijalističke i subspecijalističke preglede iz svih oblasti interne medicine: pregled,kardiologija, endokrinologija, pulmologija, gastroenterologija, reumatologija, nefrologija.
Naš tim čine profesori i docenti, subspecijalisti interne medicine koji ukoliko je potrebno zajedno mogu da postave dijagnozu.
Istovremeno, ukoliko je potrebno moguće je uraditi sve dijagnostičke internističke procedure

Kardiološke ordinacije

Kardiologija je grana interne medicine koja se bavi problemima koji su vezani za srce i krvne sudove.
Lekar na početku pregleda uzima detaljnu anamnezu o tegobama, problemima koje pacijent ima (zamaranje, bolovi u grudima, lupanje ili preskakanje srca, glavobolja, povišen krvni pritisak).
Zatim pregleda pacijenta, sluša srcane tonove, ritam, frekvencu rada srca.
Značajnu ulogu za postavljanje dijagnoze ima.
EKG čiji zapis pomaže u mnogome da se vidi stanje srčanog misica.Ukoliko je potrebno, delovi srca, pretkomore i komore, stanje srčanih zalistaka mogu se videti i uz pomoć ultrazvučnog pregleda srca.
Za kontinuirano snimanje rada srca koristi se 24-satni monitoring EKG-a (holter EKG-a) a za merenje krvnog pritiska 24-satni monitoring krvnog pritiska (holter pritiska).
Uz sve ove preglede, lekar specijalista kardiolog preporučuje laboratorijske analize koje su važne za procenu stanja krvnih sudova (glikemija,holesterol HDL i LDL, trigliceridi).
ZAKAŽITE PREGLED KOD KARDIOLOGA

Gastroenterologija

Gastroenterologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti digestivnog trakta (želudac, tanko i debelo crevo, jetra i pankreas).
U Medikomu lekari subspecijalisti gastroenterolozi rade pregled, ultrazvučni pregled abdomena, a ukoliko je potrebno rade se gastroskopija i kolonoskopija.
ZAKAŽITE PREGLED KOD GASTROENTEROLOGA

Endokrinologija

Endokrinolog je subspecijalista interne medicine koji leči pacijente od endokrinoloških i metaboločkih poremećaja.
U sastav endokrinog sistema (sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem) ulaze: hipotalamus i hipofiza, štitasta žlezda (tireoidea) , paraštitaste žlezde (paratireoidne žlezde), pankreas(jedan deo), nadbubražne žlezde, jajnici i testisi.
Endokrinolozi imaju veliki značaj za otkrivanje uzroka gojaznosti, sprečavanje pojave metaboličkog sindroma, kontrolisanje i regulisanje telesne težine.
U Medikomu je moguće uraditi: pregled interniste endokrinologa, utrazvuk štitaste i paraštitaste žlezde, ultrazvuk nadbubrežnih žlezda, ispitivanje i tretman poremećaja lipidnog statusa (holesterol, HDL, LDL, trigliceridi), menopauza, rano otkrivanje i terepija dijabetes mellitusa, rano otkrivanje i lečenje poremećaja rada štitaste žlezde ( hipertireoza, hipotireoza).

Pulmološke ordinacije

Pulmologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem pacijenata koji imaju problema sa disanjem i plućima.
Lekari poliklinike MEDIKOM sa dugogodišnjim iskustvom se uspešno bave prevencijom, dijgnostikom i lečenjem svih plućnih bolesti: oboljenja pluća izazvana infekcijom: akutni bronhitis, zapaljenje pluća i plućne maramice, tuberkuloza, bronhiektazije, gljivična oboljenja pluća; Bronhijalna astma; Hroničnu opstruktivnu bolest pluća /HOBP/; Emfizem pluća; Hronična respiratorna insuficijencija; Embolija i infarkt pluća; Fibroza pluća, sarkoidoze.
Pregled interniste pulmologa pneumoftiziologa.
Inhalaciona terapija; Intravenska terapija; Intramuskularna terapija; Dijagnostičke procedure.
Spirometrija (test plućne funkcije), Bronhodilatatorni („Ventolinski“), Citološki pregled ispljuvka, Bakteriološki pregled ispljuvka, Pregled ispljuvka na bacil tuberkuloze, PPD proba.
Spirometrija (test plućne funkcije) je dijagnostička metoda kojom se meri kapacitet pluća i protok vazduha kroz disajne puteve.
Metoda je neinvazivna i zahteva saradnju pacijenta.
Veoma je značajna za postavljenje dijagnoze astme, hronične obstruktivne bolesti pluća i plućne fibroze.
Bronhodilatatorni test („Ventolinski“ test) se izvodi kada je potrebno proceniti protoke vazduha kroz disajne puteve pre i posle davanja Ventolina ili Beroduala (lekova koji šire bronhije).
Ima dijagnostički značaj kod potvrde astme.

Reumatologija

Reumatologogija je grana interne medicine u kojoj se dijagnostikuju i leče bolesti vezivnog tkiva, zglobova i koštanog sistema.
Neke od najčešćih bolesti kojima se bave reumatolozi su: reumatoidni artritis, osteoartritis, gonartroza, sistemski lupus, fibromijalgija.
U Medikomu je moguće uraditi pregled interniste reumatologa, ultrazvučni pregled zgloba, kompletno imunološko ispitivanje, blokadu lekom određene regije.
Ukoliko je potrebno reumatolog indikuje punkciju zgloba sa/bez infiltracije leka kao i intraartikularne injekcije i aspiracije.
ZAKAŽITE PREGLED KOD REUMATOLOGA

Ultrazvučna dijagnostika

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA.
U poliklinici MEDIKOM je moguće uraditi ultrazvučne i dopler preglede unutrašnjih organa na dva savremena nova ultrazvučna aparata.
Pregledi se zakazuju, u najbržem mogućem roku, najčešće za isti dan kada je pregled upućen ili u toku narednih dan ili dva.
Ultrazvuk je aparat koji se koristi za snimanje unutrašnjih organa.
To su talasi koji se iz sonde usmeravaju ka unutrašnjim organima i kada naidju na prepreku (organ koji se snima) na ekranu se prikazuje slika posmatranog dela tela.
Ovom metodom može se snimiti većina organa u telu: štitna žlezda (tireoidea), dojka, srce, jetra i slezina, žučni putevi, pankreas, mokraćna bešika, bubrezi i bubrežni putevi, genitalni organi kod žena, prostata kod muškaraca, ureteri, kukovi i centralni nervni sistem kod beba, kao i ligamenti, tetive i mišići.
Snimanje je potpuno bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja.
Ultrazvukom se sa lakoćom otkrivaju kamen u žučnoj kesici i žučnim putevima, kamen u bubregu, prati i kontroliše trudnoća, rast i razvoj bebe u stomaku, otkrivaju se tumorske promene, krvarenje ili slobodna tečnost u stomaku.
Ukoliko je potrebno da se pregleda protok kroz krvne sudove glave, vrata, ruku ili nogu, tada se radi COLOR DOPLER ULTRAZVUK.

Pedijatrijske ordinacije

PEDIJATRIJSKA ORDINACIJA.
U POLIKLINICI MEDIKOM JE MOGUĆE URADITI: Pedijatrijski pregled zdravog deteta - savetovalište u prvoj godini i redovni pedijatrijski pregledi.
Pedijatrijski pregled bolesnog deteta, dijagnostika i terapija.
Sistematski pregled i vakcinacija (po kaledaru vakcinacije) zdravog deteta, praćenje rasta i razvoja.
Pregledi pedijatara svih subspecijalnosti , dijagnostika i lečenje bolesnog deteta u prostoru poliklinike ili kućnim uslovima (inhalaciona terapija, intravenska rehidracija, davanje injekcija (intramuskularno i intravenski), fizikalna terapija i korektivne vežbe, rehabilitacija nakon ovreda.
Organizovani redovni sistematski pregledi dece u vrtiću (organizovani dolazak pedijatra sa dugogodišnjim iskustvom u kolektiv, a prema potrebi i dogovoru, obavljanje redovnih sistematskih pregleda dece u vrtiću).
Sistematski pregledi po kalendaru, u četvrtoj godini i sistematski pregled pred upis u školu.
Sistematski i kontrolni pregled radi upisa u vrtić, boravak u kolektivu, zimovanje, letovanje.
Sistematski pregled i vakcinaciju za upis u prvi razred osnovne škole (laboratorijske analize, logoped, pregled lekara za uho grlo i nos, pregled očnog lekara, fizijatra, pedijatra sa savetovalištem o ishrani).
Savetovalište za prevenciju i lečenje gojaznosti kod dece, savetovalište o ishrani.

Fizikalna terapija

FIZIKALNA MEDICINA i REHABILITACIJA: Fizikalna terapija predstavlja primenu energije u cilju prevencije, lečenja kod povreda i oboljenja.
U poliklinici Medikom lekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije odredjuje za svakoga pojedinačno individualnu terapiju koja se sprovodi u cilju poboljšanja opšteg stanja i smanjenja tegoba.
Koriste se laser, diadinamik, galvan, UZ, IFS, TENS i kinezi terapija.
ELEKTROENCEFALOGRAFIJA (EEG) je neurofiziološka metoda koja registruje električnu aktivnost mozga preko elektroda koje se postavljaju na površinu glave.
Na zapisu se beleže moždani talasi različite frekvence (alfa, beta, delta i teta talasi), budnost i spavanje kao i patološka stanja kao što su epilepsija, moždani udar ili druga oštećenja mozga, kod trzaja mišića različite etiologije, da bi se otkrio uzrok.
Kao pomoć za simulaciju nekih neuobičajenih stanja koja mogu dovesti do poremećeja u zapisu, koriste se ubrzano disanje (hiperventilacija), fotostimulacija, kao i snimanje u snu nakon dužeg perioda budnosti.
ELEKTROMIONEUROGRAFIJA (EMNG) je elektrofiziološka metoda kojom se ispituje električna aktivnost mišića i perifernih živaca.
Elektromiografija (EMG) beleži akcioni potencijal mišićnih vlakana u fazi mirovanja,umerene i maksimalne kontrakcije.
Elektroneurografija (ENG) ispituje brzinu provodljivosti pojedinih nerava, senzitivnih i motornih.
Izvode se u cilju dijagnostike različitih mišićnih bolesti (miopatije) i oboljenja perifernih nerava (povrede, dijabetes, alkoholizam, bolesti bubrega, bolesti kičme, pareza i paraliza nerava).
LASER, U fizikalnoj medicini koriste se laseri male snage koji ostvaruju biostimulativni efekat bez termičkog efekta i bez morfoloških promena obasjanog tkiva.
Deluje za ublažavanje bola, smiruje upalne procese, regeneriše i obnavlja tkiva.
Skraćuje vreme lečenja i ima veoma povoljan efekat kod regeneracije mišićnih vlakana (sportske povrede), perifernih nerava , kostiju i kože.
Efikasan je i kod oboljenja kičmenog stuba (spondiloze) i kod reumatskih bolesti.
Pomaže u obnavljanju tkiva kod opekotina.
Ne sme se koristiti u trudnoći, kod osoba koje imaju epilesiju, ne preporučuje se kod dece u zonama rasta kostiju i kod osoba koje imaju često krvarenje (hemoragični sindrom) i maligniteta.
DIJADINAMIČKE STRUJE (DDS) su jednosmerne niskofrekventne impulsne struje polusinusoidnog oblika.
Veoma su efikasne u smanjenju bola i to dejstvo ima efekta nekoliko časova posle terapije.
Stimulišu mišiće posle dugotrajnog mirovanjai stimulišu cirkulaciju.
Ne smeju se primenjivati u trudnoći, ukoliko postoji tromboza dubokih vena kao i pri povišenoj temperaturi.
GALVANSKA STRUJA je jednosmerna struja, konstantnog napona.
Koristi se za poboljšanje cirkulacije, smanjenje zapaljenja, umanjenje bola a ovom metodom se mogu uneti i neke lekovite supstance.

Orl ordinacije

OTORINOLARINGOLOGIJA.
Se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti i funkcionalnim poremećajima uva, grla, nosa dece i odraslih.
KLINIČKIM pregledom su obuhvaćeni: otoskopija, rinoskopija, orofaringoskopija, zadnja rinoskopija za pregled epifarinksa, indirektna laringoskopija za pregled grkljana, pregled mekih tkiva vrata.
DIJAGNOSTIČKE procedure za utvrdjivanje oboljenja uva: Tonalna audiometrija, Timpanometrija sa refleksom stapedijalnog mišića, Položajni testovi kod vrtoglavica.

Dermatološke ordinacije

DERMATOLOŠKA ORDINACIJA.
Dermatovenerologija je grana medicine u kojoj lekar specijalista za kožne i polno prenosive bolesti –dermatovenerolog pregleda, dijagnostikuje i leči promene na koži, vidljivim sluznicama, dlaci i noktima kod dece i odraslih.
Veliku pažnju obraćamo na medicinsku negu kože, kao i na terapiju bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija kože.
U cilju pravovremenog otkrivanja malignog melanoma moguće je uraditi dermoskopiju savremenim aparatom a kondilome laserom ili termokauterom je moguće ukloniti i kod muškaraca i kod žena.
Iz estetskih ili medicinskih razloga naš stručni tim radi biopsije kožei uklanjanje promena na koži.

Sistematski pregledi

Sistematski preventivni pregledi.
Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije sistematski pregledi obuhvataju pregled interniste sa EKGom, spirometriju, pulsnu oksinetriju, kompletnu laboratoriju, ultrazvučni pregled abdomena a za žene još i ginekološki pregled, ginekološki ultrazvuk, manuelni i ultrazvučni pregled dojke.
Ovi pregledi se ako postoji potreba mogu proširiti.
Jednom godišnje neophodno je uraditi laboratorijsku analizu krvi koja je bitan pokazatelj zdravstvenog stanja.
Ukoliko u organizmu postoji neki poremećaj, disbalans zdravstvenog stanja, analiza krvi će nas usmeriti u pravcu dalje dijagnostike.
Kardiovaskularne bolesti su veoma rasprostranjene u Srbiji.
Neregulisan visok pritisak, smanjena fizička aktivnost, stres, pušenje, neadekvatna ishrana u kombinaciji sa nesledjem zajedno mogu dovesti do angine pectoris, infarkta srca i mozga sa komplikacijama.
Pregled interniste sa EKG-om, saveti i adekvatna terapija mogu u znatnoj meri poboljšati ishod ovih bolesti i život učiniti konformnijim.
Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda koja za cilj ima da se evaluišu trbušni parenhimatozni organi (jetra, žučna kesa, žučni putevi, pankreas, slezina, bubrezi, mokraćni putevi, bešika i prostata).
Zbog učestale pojave karcinoma, ultrazvučni pregledi su postali neizostavni u sklopu sistematskih pregleda.
Karcinom dojke je uz karcinom grlića materice najčešće maligno oboljenje žena.
Smatra se da svaka deseta žena oboli od raka dojke.
Godišnje se u Srbiji registruje oko 3700 novih slučajeva.
Pored samopregleda i manuelnog pregleda ginekologa, neophodno je jednom godišnje uraditi i ultrazvučni pregled dojki.
Ženska populacija pored karcinoma dojke najčešće oboleva i od karcinoma grlića materice.
Novija saznanja upućuju da je jedan od najvažnijih uzroka karcinoma grlića materice humani papiloma virus (HPV).
Bolest se uglavnom razvija tokom nekoliko godina, ne daje nikakve simptome sve dok bolest ne uznapreduje.
Screening za rak grlića materice obavlja se Papanikolau testom.
Sve žene 20-65 godina starosti treba jednom godišnje obuhvatiti screening pregledima.Ovi pregledi su jedini način da se promene nadju u ranom stadijumu kada mogu lako da se odstrane, pre nego što se rak uopšte pojavi.

Biohemijske laboratorije

BIOHEMIJSKA LABORATORIJA.
Kod nas mozete uraditi sledeće laboratorijske analize: Celokupan pregled urinalaboratorija, Proteini u urinu, Mikroalbumini, Opojne droge-heroin, Opojne droge-chanabinoidi, Opojne droge- cocain, Test trudnoće iz urina, Kateholamini, Ketosteroidi 17OH-kortikosteroidi, 5 HIA, Porfirini, Bense Jones proteini, Osmolarnost, Analiza kamena , milaza urina.
Krvna slika i leukocitarna formula, Leukocitarna formula, Retikulociti, Leukociti (tormbociti), Eozinofili u krvi, Eozinofili u nosu, Vreme krvarenja i koagulacije, Coombsov test, Krvna grupa i Rh faktor, Rh antitela, Sedimentacija Er.
Testovi koagulacije, Protrombinsko vreme, TT, PTT, Fibrinogen, D-dimer, Heparin.
Glukoza (Šećer u krvi), OGTT, HbA1c, Insulin, Anti-insulinska At, C- peptid, Fructozamid, GAD antitela, Anti IA2.
LIPIDNI STATUS, Holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol, Trigliceridi, Apo A, Lipoprotein a (Lpa), LDL-oksidisani, Histamin iz krvi.
Kompletna biohemija: Urea, Kreatinin, Mokraćna kiselina, Bilirubin ukupni, Bilirubin direktni, Protein ukupni, Albumini, ENZIMI, ALT(SGPT), Holinesteraza, Kisela fosfataza, Prostatična KF, Amilaza, Pankreasna amilaza, Lipaza, CK-NAC kreatin kinaza, CK-MB.
Lokacije
    Lokacija
  1. Beograd Vračar Braničevska 12a
    +381 11 3443781; +381 65 3443781; +381 69 3443781; +381 11 3089187;
Back to Top