Privatne jaslice Ruma

Registruj se
Prijavi se
Privatne jaslice Ruma
upvo-poletarac-privatne-jaslice

UPVO Poletarac

Ruma, Glavna 146 022 479137
PRIVATNE JASLICE POLETARAC Polazak deteta u jaslice/vrtić najčešće predstavlja njegovo prvo odvajanje od porodice, pre svega roditelja.
Dete se nalazi u novom prostoru, sreće se sa većim brojem nepoznatih osoba i menja uobičajeni ritam navika i organizaciju dana. U takvoj situaciji kod deteta se javljaju strah i nesigurnost i ono može da reaguje: plačem, buntom, dozivanjem roditelja, agresivnošću ili povlačenjem, vraćanjem na prevaziđene oblike ponašanja, odbijanjem hrane, poremećajem spavanja, probavnim smetnjama, čestim prehladama... Sve ovo je stresno kako za dete, tako i za roditelje, ali ovo nisu razlozi za brigu, već ih treba razumeti kao napore i načine deteta da se prilagodi novonastaloj situaciji.
Taj period prilagođavanja naziva se period adaptacije.
LOKACIJE
Privatne jaslice su namenjene čuvanju beba do treće godine. U zavisnosti od uređenja i organizacije privatne jaslice imaju ograničenje koliko beba mora najmanje da ima meseci da bi bila primljena u jaslice. U privatnim jaslicama se o bebama brinu medicinske sestre i vaspitači koji su školovani za brigu o bebama. Bebe se hrane, presvlače, spavaju a kad su budne sa njima se igra i pevaju im se pesmice. Sve je više žena koje nakon jednogodišnjeg porodiljskog bolovanja moraju da se vrate na posao, a neke čak i ranije. Zbog toga je usvojen Zakon koji daje mogućnost da se i deca od šest meseci upišu u jasle. I pedijatri smatraju da nije pametno odvajati bebu od majke u pomenutom uzrastu (od šest meseci do godinu dana), jer je još fiziološki vezana za nju, ne ide na nošu, i nezrela je za kolektiv u svakom pogledu. Mnoge bebe sisaju u tom periodu, a tada se uvodi i adaptirano mleko i nemlečna hrana, zbog čega treba pratiti reakcije bebinog organizma na namirnice i eventualnu pojavu alergije. Ali već od navršenih godinu dana beba je spremna za kolektiv i za zdravo funkcionisanje u njemu. Da bi bebe mogle da borave u jaslicama, neophodno je da postoji adekvatna oprema u samom prostoru, a zatim i edukovane kuvarice koje će da pripremaju obroke za njih. To su deca koja još jedu usitnjenu hranu, kašice... i sve to treba da bude kvalitetno. Deca jaslenog uzrasta su posebno osetljiva na infekcije, bolešljiva... Da biste detetu obezbedili što kvalitetnije odrastanje u jaslama, najbolje je da nadjete Jasle koje pokrivaju sve vaše standarde.
Back to Top